Εορτές 22 Δεκεμβρίου: Άγιος Ζωΐλος Άγιος Όθων της Τουλούζης Άγιος Χρυσογόνος Ζώιλα Οθέλλα Οθέλλος Οθωνία Χρυσογόνη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Zeno Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια Αγία Θεοδότη η μάρτυρας Άγιος Ισχυρίων ο μάρτυρας
Εορτές 27 Απριλίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
27 Απριλίου (2024 - Κινητή Εορτή) > Κινητὴ Ἑορτή- Μ.Τεσσαρακοστή, η Ανάσταση του Λαζάρου, ονομαζεται Σάββατο του Λαζάρου, 8 ημέρες πριν το Πάσχα
Η Ανάσταση του Λαζάρου
Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού τον οποίο είχε φιλοξένησει πολλές φορές στη Βηθανία κοντά στα Ιεροσόλυμα. Στην τελευταία του επίσκεψη ο Λάζαρος ήταν πεθαμένος τέσσερις μέρες. Ο Ιησούς παρηγόρησε τις αδελφές του, Μάρθα και Μαρία και ζήτησε να δει το τάφο. Όταν έφθασε στο μνημείο, δάκρυσε και διέταξε να βγάλουν την ταφόπλακα. Τότε ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό, ευχαρίστησε τον Θεό και Πατέρα και με μεγάλη φωνή είπε: «Λάζαρε, Δεύρο (βγες) έξω».

Η αρχαία παράδοση λέγει ότι τότε ο Λάζαρος ήταν 30 χρονών και έζησε άλλα 30 χρόνια. Τελείωσε τον επίγειο βίο του στην Κύπρο όπου κατέφυγε για να αποφύγει τους διωγμούς των Ιουδαίων. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κιτίου (σημερινή Λάρνακα της Κύπρου) από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα. Πέθανε στα το 63 μ.Χ. και ο τάφος του στην πόλη των Κιτιέων έγραφε: «Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού». Το λείψανο του επειδή θεωρήθηκε πολύ σημαντικό μετεφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον Αυτοκράτορα Λέοντα το Σοφό.

Πάνω από τον τάφο του στη σημερινή πόλη της Λάρνακας, κτίστηκε ο σημερινός μεγαλοπρεπής ναός.
Όνομα: Λάζαρος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα 'Ελεάζαρ' και σημαίνει «ο Θεός τον έχει βοηθήσει».
27 Απριλίου (2024 - Κινητή Εορτή) > Κινητὴ Ἑορτή- Μ.Τεσσαρακοστή, η Ανάσταση του Λαζάρου, ονομαζεται Σάββατο του Λαζάρου, 8 ημέρες πριν το Πάσχα
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Λαζάρα
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα El azar και σημαίνει «ο Θεός έχει βοηθήσει».
Μαρτύρησε αφού τον θανάτωσαν με μαχαίρι. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήταν επίσκοπος Αθηνών και άλλοι της Μάλτας, οπότε πιθανώς να είναι και ο πρώτος Μαλτέζος άγιος.
Όνομα: Ποπλίων
Ετυμολογία: Προέρχεται από το Λατινικό όνομα 'Publius" που έχει την ίδια ρίζα με τις γνωστές λέξεις κοινό, λαός και άνθρωποι. Και μάλλον σημαίνει τον άνθρωπο του λαού.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
27 Απριλίου > Άγιοι Συμεών ο Νέος Στυλίτης και Γεώργιος ο αδελφός του
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Συμεών
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα 'Σάϊμον' και σημαίνει "προσεχτικό άκουσμα από το Θεό".
27 Απριλίου > Άγιοι Συμεών ο Νέος Στυλίτης και Γεώργιος ο αδελφός του
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Γεώργιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις, γη + έργον, και σημαίνει τον εργαζόμενο την γη αλλά και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια.
Ο Άγιος Ευλόγιος έζησε στα μέρη της Θηβαΐδας της Αιγύπτου. Το επάγγελμα του ήταν λατόμος (πετροκόπος) και ονομάστηκε Ξενοδόχος, διότι σ' όλη του τη ζωή κύρια μέριμνα και απόλαυση είχε το να φιλοξενεί στο σπίτι του και να παρέχει κάθε βοήθεια στους πτωχούς και οδοιπόρους. Παρά τη βαριά και κοπιαστική εργασία του, το βράδυ, μόλις σχολούσε από τη δουλειά του, έτρεχε στην αγορά, κρατώντας φαναράκι το χειμώνα και αναζητούσε ξένους, για να τους δώσει στέγη και κάθε άλλη φιλοξενία. Αυτός μάλιστα κάποτε φιλοξένησε και τον Αββά Δανιήλ με τον υποτακτικό του, όταν αυτοί κατέβηκαν στην πόλη και έμειναν χωρίς ψωμί και στέγη. Ο Ευλόγιος έζησε πάνω από εκατό χρόνια, ευεργετώντας τους συνανθρώπους του και απεβίωσε ειρηνικά.
Όνομα: Ευλόγιος
Ετυμολογία: Από τις Ελληνικές λέξεις έυ' και 'λόγος' και σημαίνει αυτόν που λέει καλά λόγια.
Έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. και χειροτονήθηκε Επίσκοπος της πόλεως Βρεσκίας της Λομβαρδίας.
Όνομα: Θεόφιλος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'Θεός' και το 'φιλώ'=αγαπώ και σημαίνει αυτός που αγαπά τον Θεό.
Μαρτύρησε αφού βίαια τον έσυραν κατά γης.
Όνομα: Λολλίων
Ετυμολογία: Από την Λατινική λέξη 'lolium'=ζιζάνιον Η κατάληξη -ανός δείχνει ότι ανήκει στον Λόλλιο
Έζησε στη Ρωσία κατά τον 11ο αιώνα μ.Χ. και ασκήτεψε στη Λαύρα του Κιέβου, όπου έγινε ηγούμενος.
Για άγνωστους λόγους εκδιώχθηκς από τη μονή. Κατάφερε όμως να κτίσει νέα μονή στο Κλοβ, με πέτρινο ναό αφιερωμένο στην Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1094.
Όνομα: Στέφανος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό στέφανος (στεφάνι) και σημαίνει "στεφανωμένος".
Ο Άγιος Συμεών ήταν ένας από τους τέσσερις γιους του μνήστορος Ιωσήφ και αδελφός του Ιακώβου, που έγινε πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων. Μετά τη δολοφονία του Ιακώβου, επίσκοπος ανέλαβε ο Συμεών. Σ' όλη τη διάρκεια της επισκοπικής του θητείας, υπήρξε αντάξιος του αδελφού του. Η ανεξάντλητη αγωνιστικότητα του, η τέλεια αυταπάρνηση του, καθώς και το απαράμιλλο θάρρος του, κατέστησαν τον Συμεών φωτεινό πνευματικό αστέρι, δια του οποίου στηρίχθηκαν και οδηγήθηκαν πολλές ψυχές στη σωτηρία. Το εντυπωσιακότερο, όμως, χαρακτηριστικό του Συμεών ήταν το ακατάβλητο φρόνημα του. Αν και 120 χρονών γέροντας, δεν κάμφθηκε μπροστά στο μαρτύριο. Υπέστη με νεανική φλόγα το σταυρικό θάνατο το 107 μ.Χ..
Όνομα: Συμεών
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα 'Σάϊμον' και σημαίνει "προσεχτικό άκουσμα από το Θεό".
Ο 17χρονος εύζωνας Κωνσταντίνος Κουκκίδης ήταν φρουρός της γαλανόλευκης στον ιερό βράχο της Ακρόπολης όταν έφτασαν οι Γερμανοί και του ζήτησαν να υποστείλει την Ελληνική σημαία για να τους την παραδώσει.

Αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, βουβός και δακρυσμένος την κατέβασε κι εμπρός από τα εμβρόντητα μάτια του Γερμανικού αποσπάσματος, την τυλίχτηκε και τρέχοντας πήδησε από τον ιερό βράχο στο κενό.

27 Απριλίου 1941

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΝΤΙΟ ΛΕΒΕΝΤΟΝΙΟ

Στο σημείο που έπεσε ο Κουκκίδης, στην οδό Θρασύλλου στην Πλάκα, ο Δήμος Αθηναίων, έχει αναγείρει αναθηματική στήλη να θυμίζει σε όλους τον ηρωισμό και την αυτοθυσία του νεαρού εύζωνα για την σημαία και την πατρίδα.
Όνομα: Κωνσταντίνος
Ετυμολογία: Από τη λατινική λέξη 'constans'=σταθερή και σημαίνει "ο σταθερός, ο αποφασισμένος, ο βέβαιος". Είναι το αντίστοιχο του Ελληνικού "Ευστάθιος".
27 Απριλίου > Όσιος Ιωάννης ο Ομολογητής ηγούμενος Μονής Καθαρών
Όσιος Ιωάννης ο Ομολογητής ηγούμενος Μονής Καθαρών. Έζησε την περίοδο των εικονομαχιών, υπήρξε φανατικός εικονολάτρης και πέθανε στην εξορία. Ακόμη ένα θύμα ενδοχριστιανικής διαμάχης.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία