Εορτές 22 Δεκεμβρίου: Άγιος Ζωΐλος Άγιος Όθων της Τουλούζης Άγιος Χρυσογόνος Ζώιλα Οθέλλα Οθέλλος Οθωνία Χρυσογόνη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Zeno Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια Αγία Θεοδότη η μάρτυρας Άγιος Ισχυρίων ο μάρτυρας
Καλλισθένης ο Ολύνθιος
Καλλισθένης > Σημαντικά Πρόσωπα (3)
(περίπου. 360-327 π.Χ.) Αρχαίος Έλληνας ιστορικός και συγγραφέας από την Όλυνθο της Χαλκιδικής. Συνόδευσε τον Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία του εναντίων των Περσών. Στην αρχή επιδοκίμαζε και υμνούσε τον Αλέξανδρο, αργότερα όμως άρχισε να τον κατακρίνει για την υιοθέτηση Περσικών συνηθειών όπως αυτό της προσκύνησης.

Φαίνεται ότι έλαβε μέρος ή ενεθάρρυνε μια συνωμοσία (των παίδων που υπηρετούσαν τον Αλέξανδρο σαν υπασπιστές) για τη δολοφονία του Αλέξανδρου. Φυλακίστηκε και απέθανε ή εκτελέστηκε στη φυλακή.

Ανάμεσα στα έργα του συγκαταλέγονται το ατέλειωτο ‘Αλεξάνδρου Πράξεις’ και τα Ελληνικά, Ιστορία 10 βιβλίων, από το 387π.Χ.(Ανταλκίδειος Ειρήνη) ως το 354 π.Χ. (αρχή του τρίτου Ιερού Πολέμου).

Το έργο ‘Μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου’, που εμφανίστηκε κατά τον Μεσαίωνα, δεν είναι δικό του, αλλά κάποιου άλλου συγγραφέα κατά πολύ μεταγενέστερου (του 3ου μ.Χ. αιώνα), ο οποίος αναφέρεται ως Ψευδοκαλλισθένης.

Εορταστικές Ημερομηνίες
18 Νοεμβρίου Καλλισθένης ο Ολύνθιος ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία - Μνήμη Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων, Επιστημόνων και Ανθρώπων των Τεχνών και των Γραμμάτων.
Πληροφορίες για το όνομα Καλλισθένης
Ετυμολογία: Από το κάλλος και το σθένος και σημαίνει, αυτόν που πέραν από την ομορφιά, διαθέτει θαυμαστή δύναμη και αντοχή.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Καλλισθένη
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Καλλής, Καλλισθενάκης, Καλλιστένης, Κάλλος, Νάκης, Σθένης
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό
Υποκατηγορία: Αρχαίος Έλληνας Ολυμπιονίκης Κάλλος
Κατάλογος:
Καλλίς Καλλίς Καλλισθένη
«
Καλλισθένης
»
Καλλίστα Καλλίστη Καλλίστιον



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Για χριστιανική εορτή παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
2
Αρχαίος Έλληνας Ολυμπιονίκης από την Σπάρτη της Πελοποννήσου στο Στάδιον (Αγώνας ταχύτητας 600 ποδιών κάτι σαν το σημερινό διακοσάρι) της 26ης Ολυμπιάδας το 676 π.Χ..
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία