Εορτές 22 Δεκεμβρίου: Άγιος Ζωΐλος Άγιος Όθων της Τουλούζης Άγιος Χρυσογόνος Ζώιλα Οθέλλα Οθέλλος Οθωνία Χρυσογόνη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Zeno Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια Αγία Θεοδότη η μάρτυρας Άγιος Ισχυρίων ο μάρτυρας
Υπατία η Αλεξανδρινή
Υπατία > Σημαντικά Πρόσωπα (4)
Ο θάνατος της Υπατίας Charles William Mitchell (1854–1903)
(370 – 415 μ.Χ.) Θυγατέρα του Μαθηματικού και τελευταίου διευθυντή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Θέωνα, διάσημη αστρονόμος, εφευρέτρια, μαθηματικός, συγγραφέας, και φιλόσοφος που έφθασε στην κορυφή της πλατωνικής σχολής του Πλωτίνου, κερδίζοντας την θέση της διευθύντριας.

Έτυχε μαρτυρικού θανάτου στα χέρια εξαγριωμένων Χριστιανών, μοναχών και λαϊκών, τους λεγόμενους ‘Παραβολάνους’ επικεφαλής των οποίων ήταν κάποιος Πέτρος, κληρικός αναγνώστης. (Οι παραβολάνοι ήταν σώμα μισθωτών, στην υπηρεσία της Εκκλησίας που, αρχικά, κύριο καθήκον τους ήταν η νοσοκομειακή βοήθεια σε πάσχοντες και η ταφή νεκρών που είχαν πεθάνει από επιδημίες και λοιμώδεις νόσους. Με την πάροδο όμως του χρόνου αποτέλεσαν είδος προσωπικής φρουράς του πατριάρχη της Αλεξανδρείας που ανελάμβανε δράση εναντίον των αντιπάλων του, πάντα ενεργώντας σύμφωνα με τις εντολές του. Από νοσοκόμοι και νεκροθάφτες μεταβλήθηκαν σε ταραχοποιούς).

Επίσκοπος Αλεξανδρείας ήταν τότε ο Άγιος Κύριλλος ο Μέγας.

Απήχθη, όταν γυρνούσε στο σπίτι της με την άμαξά της, λιθοβολήθηκε και σύρθηκε σε χριστιανικό ναό (υπάρχει ισχυρισμός, στην παρουσία του επισκόπου) όπου την γύμνωσαν, την έγδαραν ζωντανή, την κατακρεούργησαν, την έκαψαν και σαν ένδειξη θριάμβου σκόρπισαν τα κομμάτια του σώματός της στους δρόμους της γενέτειράς της. Και όλα αυτά γιατί ήταν κορυφαία επιστήμονας, Ελληνίδα και αρνείτο να υιοθετήσει τη νέα θρησκεία, η οποία απαξίωνε και τη γυναίκα και την Επιστήμη ισοπεδώνοντας τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία είχε γαλουχηθεί.

Η Υπατία ήταν ο τελευταίος Έλληνας επιστήμονας του δυτικού κόσμου και ο θάνατός της συνέπεσε με τα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Και αφού από τότε δεν υπήρξαν σημαντικές πρόοδοι στα μαθηματικά, την αστρονομία και τη φυσική σε όλη τη Δύση για άλλα 1000 χρόνια, η Υπατία έγινε σύμβολο του τέλους της αρχαίας επιστήμης. Μετά την Υπατία ήρθε το χάος και ο βαρβαρισμός των Σκοτεινών Χρόνων.

Αν κάποιοι αποφασίσουν να ψάξουν περισσότερο τη ζωή της Υπατίας θα βρουν ότι πολλές από τις ανακαλύψεις της και τα θεωρήματά της έχουν οικειοποιηθεί από γνωστούς αστρονόμους της Αναγέννησης, δηλαδή αυτό που σήμερα θεωρείται σαν τέλος του Μεσαίωνα. Τέλος του Μεσαίωνα για τις επιστήμες, αλλά όχι για τη γυναίκα. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος γι’ αυτό.

Ποτραίτο της Υπατίας
Νέο άγαλμα για την Υπατία στην Αίγυπτο (2020)
Εορταστικές Ημερομηνίες
8 Μαρτίου Υπατία η Αλεξανδρινή ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία - Ημέρα που δολοφονήθηκε από τα χριστιανικά αρχιερατεία.
Πληροφορίες για το όνομα Υπατία
Ετυμολογία: Υπερθετικός βαθμός της πρόθεσης υπέρ που σημαίνει την υπέρτατη
Αντίστοιχο Ανδρικό: Υπάτιος
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Πατού, Πατούλα, Πάτυ, Τίτσα, Τιτίκα, Τούλα, Υπατή, Υπατίτσα, Υπατούλα
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό
Υποκατηγορία: Πλατωνικός Φιλόσοφος
Κατάλογος:
Υπατή Υπάτης Υπατία
«
Υπατία
»
Υπάτιος Υπατόδωρος Υπατος



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα.
Για χριστιανικές εορτές παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
2
Είναι μια φαινομενικά ασήμαντη πετρούλα, που το μήκος της δεν ξεπερνά τα 3,5 εκατοστά και το βάρος της τα 30 γραμμάρια που κάποτε έπεσε από το διάστημα στην γη και βρέθηκε στην Αίγυπτο το 1996.
...
3
Κόρη του Σαλμωνέα ταίρι του Κρηθέα γιου του Αιόλου. Αγάπησε τον ποταμό Ενυτέα και μαζί του έκανε τους Πελία και Νηλέα. Με τον Κρηθέα γέννησε τον Αίσονα, τον αμαξά Αμυθάονα και τον Φέρη.
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία