Εορτές 22 Δεκεμβρίου: Άγιος Ζωΐλος Άγιος Όθων της Τουλούζης Άγιος Χρυσογόνος Ζώιλα Οθέλλα Οθέλλος Οθωνία Χρυσογόνη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Zeno Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια Αγία Θεοδότη η μάρτυρας Άγιος Ισχυρίων ο μάρτυρας
Ύψωσις Τιμίου Σταυρού
Σταύρος > Σημαντικά Πρόσωπα (4)
Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει το Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Θείος ζήλος όμως, έκανε την Άγια Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.

Σύμφωνα με τους συναξαριστές επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές. Σε κάποιο σημείο, βρέθηκαν τρεις σταυροί, αλλά ποιος από τους τρεις ήταν του Κυρίου; Τότε ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος με αρκετούς Ιερείς, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.

Η είδηση διαδόθηκε σαν αστραπή σε όλα τα μέρη της Ιερουσαλήμ. Πλήθη πιστών άρχισαν να συρρέουν για να αγγίξουν το τίμιο ξύλο. Επειδή, όμως, συνέβησαν πολλά δυστυχήματα από το συνωστισμό, ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό σε μέρος υψηλό, για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι.

Αυτή, λοιπόν, την ύψωση καθιέρωσαν τα ιερατεία, να γιορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ορισμένοι Συναξαριστές, (συγγαραφείς που ασχολούνται με βίους των Αγίων) αυτή την ημέρα, αναφέρουν και την ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Κωνσταντινούπολη το 628 μ.Χ. από τον βασιλιά Ηράκλειο, πού είχε νικήσει και ξαναπήρε τον Τίμιο Σταυρό από τους Αβάρους, οι οποίοι τον είχαν αρπάξει από τους Αγίους Τόπους.

Αξιοσημείωτο είναι κα το γεγονός ότι η εκκλησία των Ιεροσολύμων θεώρησε ότι ο Σταυρός του Χριστού ανήκει σε όλη την χριστιανοσύνη και γι’ αυτό τον κατατεμάχισε και τον διένειμε παντού.

Τρεις εικόνες σε εκκλησία του Παλαιχωρίου Κύπρου διηγούνται μιαν εντελώς διαφορετική ιστορία....

Ο Κίτρινος Χριστός Πωλ Γκωγκέν
Απολυτίκιο
Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.
Εορταστικές Ημερομηνίες
14 Σεπτεμβρίου Ύψωσις Τιμίου Σταυρού Ύψωσις Τιμίου Σταυρού Κύρια Εορτή
Πληροφορίες για το όνομα Σταύρος
Ετυμολογία: Από τον Σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός, με αναβιβασμό του τόνου.

Στα αρχαία Ελληνικά σήμαινε τον όρθιο πάσσαλο, το παλούκι, τον στύλο, συνήθως ξύλινο. Σήμερα αποδίδεται με 4 τρόπους. Ο ορθόδοξος που πλασάρετε σαν ελληνικός με τέσσερα ισοσκελή άκρα (+), ο καθολικός που παρουσιάζεται σαν λατινικός του οποίου το κατακόρυφο σκέλος είναι μακρύτερο από το οριζόντιο (†), ο συνεπτυγμένος, σταυρός του Αγίου Αντωνίου σε σχήμα ταυ (Τ) και ο χιαστός, σταυρός του Αγίου Ανδρέα σε σχήμα χι (Χ).
Αντίστοιχο Γυναικείο: Σταύρη
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Βάκης, Ράκης, Ριανός, Ρούλης, Σταύρακας, Σταυράκης, Σταυράκιος, Σταυρέτσας, Σταυρής, Σταυριανός, Σταυρινός, Σταυρούλης, Τάβος
Κατηγορία: Ελληνικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Όνομα Θρησκευτικής Εορτής Πασχαλινό
Κατάλογος:
Σταυροθέα Σταυρόθεος Σταυρονικόλας
«
Σταύρος
»
Στάφυλος Στέβη Στεκούλα



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Η Αγία Ελένη (247 - 328 μ.Χ.), μητέρα του πρώτου Χριστινανού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α' του Μεγάλου (280/288 - 337 μ.Χ.), το έτος 326 μ.Χ. πήγε στην Ιερουσαλήμ, όπου «μὲ μέγαν κόπον καὶ πολλὴν ἔξοδον ...
Απολυτίκιο
2
Αστερισμός του Νότιου ημισφαιρίου. Τώρα θα πρέπει κάποιοι 'ειδήμονες' να εξηγήσουν πώς οι 'απαίδευτοι και απολίτιστοι' Έλληνες γνώριζαν τον αστερισμό και το ρόλο του αφού δεν μορούσαν να τον δούν από ...
3
Όλοι γνωρίζουμε, από παιδιά, την εμφάνιση του Τιμίου Σταυρού στο Μεγάλο Κωνσταντίνο, με το θριαμβευτικό έμβλημα της νίκης: «ἐν τούτῳ νίκα».

Το χριστιανικό ιερατείο μας πληροφορεί ότι υπήρξε ...
Απολυτίκιο
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία