Εορτές 22 Δεκεμβρίου: Άγιος Ζωΐλος Άγιος Όθων της Τουλούζης Άγιος Χρυσογόνος Ζώιλα Οθέλλα Οθέλλος Οθωνία Χρυσογόνη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Zeno Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια Αγία Θεοδότη η μάρτυρας Άγιος Ισχυρίων ο μάρτυρας
Καλλιόπη η Μούσα
Καλλιόπη > Σημαντικά Πρόσωπα (4)
Η Καλλιόπη Θρηνεί τον Όμηρο Jacques-Louis David (1748-1825)
Σύμφωνα με πηγές της αρχαίας Ελληνικής θρησκείας οι θεοί εισηγήθηκαν στον Δία ότι θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιες θεότητες που θα μπορούσαν, με λόγια ταιριαστά και μουσική επάξια, να υμνολογούν τα μεγάλα κατορθώματα του Δία και τον θαυμαστό τρόπο με τον οποίο έβαλε σε τάξη το σύμπαν, τον κόσμο των θεών και των ανθρώπων.

Εννιά νύχτες πλάγιαζε ο Δίας, μακριά από τους άλλους θεούς, με την Τιτανίδα Μνημοσύνη, κυρά του βοιωτικού βουνού Ελευθήρα. Εννιά μήνες μετά, αυτή έτεκε εννιάδυμα, τις εννέα Μούσες, στην Πιερία, (Πιερίδες) κοντά στον Όλυμπο (Ολυμπιάδες). Είναι επίσης γνωστές και σαν Ελικωνιάδες γιατί εκεί, στον Ελικώνα, πρωτο-παρουσιάστηκαν στον Ησίοδο.

Τα ονόματα τους Πολύμνια, Ουρανία, Τερψιχόρη, Μελπομένη, Θάλεια , Καλλιόπη, Ευτέρπη, Κλειώ, Ερατώ.

H ανώτερη και επισημότερη από τις αδελφές της. Ήταν προστάτιδα των ηρωικών ποιημάτων και της ρητορικής. Την ονόμαζαν και Καλλιέπειαν, επειδή ήταν ευρέτρια της ποίησης. Συνόδευε τους βασιλείς και τους ανώτατους άρχοντες για να επιβάλλει με τα λόγια της υποταγή και δικαιοσύνη. Ζωγράφιζαν την Καλλιόπη νέα και ωραία, με άνθη στο κεφάλι ή κισσό, στο δεξιό χέρι να κρατά δάφνες και στο αριστερό δύο βιβλία, πολλές φορές την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Καλλιόπη Giuseppe (Joseph) Fagnani
Εορταστικές Ημερομηνίες
23 Απριλίου Καλλιόπη η Μούσα ©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία που οι Έλληνες πρόγονοί μας γιόρταζαν τα ‘Μούσεια’ προς τιμή των Μουσών, υμνωδών του Δία.
Πληροφορίες για το όνομα Καλλιόπη
Ετυμολογία: Από το κάλλος (ομορφιά) και το όψ (φωνή, λόγος) και σημαίνει "αυτήν που έχει ωραία φωνή", την καλλίφωνη.

Παρ ‘όλο που έχουμε λάβει πολλά μηνύματα με τον ισχυρισμό ότι Καλλιόπη σημαίνει την όμορφη ή αυτήν με τα όμορφα μάτια και παρ’ όλο που πιστεύουμε ότι η Μούσα Καλλιόπη ήταν πραγματικά όμορφη και είχε υπέροχα μάτια, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την αρχική μας θέση, ΚΑΛΛΙΦΩΝΗ.
Αντίστοιχο Ανδρικό: Καλλιόπιος
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Κάλια, Καλιόπη, Κάλλη, Καλλιόπα, Καλλιό, Καλλιόπεια, Καλλιοπία, Καλλιόπις, Καλλιοπίτζα, Καλλιοπίτσα, Καλλού, Κάλλω, Κέλλυ, Πέγκη, Πία, Πίτσα, Πόπη
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία Θεότητα Κάλλος Νεράιδα Μούσα
Κατάλογος:
Καλλίνος Καλλιξένα Καλλίξενος
«
Καλλιόπη
»
Καλλιόπιος Καλλιόπιος Καλλίος



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Η Αγία Καλλιόπη, έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ., στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου. Διακρινόταν για τη φυσική της ομορφιά, αλλά και τα πλούσια ψυχικά και πνευματικά χαρίσματά της. Απέρριπτε μετά βδ ...

Απολυτίκιο
2
Πλατεία Ομονοίας 1932
Στο αιώνιο, ανεπανάληπτο και αυτοσαρκαστικό Ελληνικό χιούμορ οφείλεται το δόσιμο του ονόματος 'Καλλιόπη' στα δημόσια αποχωρητήρια.

Το 1932 τοποθετήθηκαν τα αγάλματα των μουσών περιμετρικά τη ...
3
Αυτό που σήμερα ονομάζουμε νεράιδες στην αρχαία μας Ελληνική θρησκεία ήταν γνωστό σαν νύμφες. Με την έλευση της νέας μας θρησκείας, του χριστιανισμού, στερηθήκαμε όλα αυτά τα πανέμορφα, αιθέρια όντα. ...
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία