Εορτές 22 Δεκεμβρίου: Άγιος Ζωΐλος Άγιος Όθων της Τουλούζης Άγιος Χρυσογόνος Ζώιλα Οθέλλα Οθέλλος Οθωνία Χρυσογόνη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Zeno Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια Αγία Θεοδότη η μάρτυρας Άγιος Ισχυρίων ο μάρτυρας
Τίτος Λουκρήτιος Κάρος
Λουκρήτιος > Σημαντικά Πρόσωπα (1)
(Περίπου 98-94 και 55-53 π.Χ.) Ρωμαίος ποιητής και φιλόσοφος. Το μόνο γνωστό του έργο είναι το εκτενές φιλοσοφικό ποίημα ‘De rerum natura’ (Περί της φύσεως των πραγμάτων), 7.415 στίχων με επικούρεια θεματολογία. Στόχος του έργου ήταν να απαλλάξει το νου των ανθρώπων από τις προκαταλήψεις, τις δεισιδαιμονίες και το φόβο του θανάτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τη Βρετανική 'Telegraph’, στα 15 καλύτερα κλασικά βιβλία όλων των εποχών.

Σύμφωνα με την αντίληψη των Επικούρειων, το να επιδιώκεις τη δόξα, τον πλούτο και τη δύναμη χωρίς μέτρο είναι αφύσικο, μια συνεχής πηγή ταραχών και δυσφορίας. Ακόμα και όταν ο αδύνατος γίνει δυνατός, ο θνητός άνθρωπος ποτέ δε θα γίνει παντοδύναμος, ούτε θα νικήσει τους φόβους του, με πρώτο το φόβο του θανάτου. Το να είσαι αδύναμος και να θέλεις να γίνεις δυνατός είναι τουλάχιστον εξίσου οδυνηρό με το να είσαι δυνατός και να επιθυμείς την αδύνατη παντοδυναμία. Έτσι εξηγείται πιθανώς και η θρυλούμενη ελαφρά μελαγχολία των μεγάλων ανδρών και γυναικών. Αφού τα έχουν όλα, γιατί δεν αισθάνονται ευτυχισμένοι;

Σε όλες τις ιστορικές εποχές, ο πλούτος που αναζητά η ματαιοδοξία των θνητών θα χάνεται πάντοτε στο άπειρο. Ο Επίκουρος χωρίζει τις επιθυμίες σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: φυσικές και αναγκαίες, φυσικές αλλά όχι αναγκαίες, ούτε φυσικές ούτε αναγκαίες. Για κάθε επιθυμία, μπορούμε να θέσουμε το φαινομενικά απλό ερώτημα, τι θα (μου) συμβεί αν γίνει αυτό που επιθυμώ; και τι θα συμβεί αν δεν γίνει;

Ω, κακόμοιρα ανθρώπινα μυαλά και τυφλωμένες καρδιές! Σε τι σκοτάδια, σε τι κινδύνους κυλάει ο λίγος χρόνος της ζωής σας! Δεν ακούτε λοιπόν την κραυγή της φύσης που διαλαλεί την επιθυμία της, από το κορμί να φύγει κάθε πόνος, και το πνεύμα να νιώσει ευδαιμονία, ελεύθερη από έγνοιες και αγωνίες; Τα πλούτη, η δόξα, η ευγενική καταγωγή και η εξουσία δεν κάνουν τον άνθρωπο ευτυχισμένο.

Για τους Επικούρειους, κάθε δραστηριότητα είναι σοφή, όταν έχει ως σκοπό να μάς οδηγήσει στην ευτυχισμένη ζωή. Το βαρύ καθήκον της ευτυχίας ο μεγάλος Έλληνας το πήρε απ’ τους θεούς και το έριξε στους ανθρώπους.

Ευτυχισμένη ζωή δεν νοείται μέσα στο φόβο. Οι αγαπημένοι φίλοι, η ευδαιμονία και η αταραξία του σώματος και της ψυχής είναι η μόνη εγγύηση της ευτυχίας για τους θνητούς. Ο Επίκουρος για τον Λουκρήτιο ήταν θεός αφού ήταν εκείνος που πρώτος βρήκε το νόημα της ζωής, ό,τι σήμερα ονομάζουμε σοφία, εκείνος που με την επιστημοσύνη του άρπαξε τη ζωή μέσα απ’ τις τόσες ανεμοζάλες κι από βαθιά σκοτάδια, και την απίθωσε σε τέτοιο γαλήνιο λιμάνι και σε τόσο καθάριο φως.

Ένα όμορφο απόσπασμα από το έργο του στο ξεκίνημα του λέει:

"Ω, εσύ (Επίκουρε) που πρώτος μπόρεσες από το τόσο σκότος
να βγάλεις τέτοια ξάστερη φεγγοβολή, της ζήσης την ευτυχία φωτίζοντας,
του γένους των Ελλήνων στολίδι, εσένα ακολουθώ
και πάνω στα χνάρια σου πατώ, όχι για να σου παραβγώ
αλλά από αγάπη και πόθο να σε μιμηθώ,..

Εορταστικές Ημερομηνίες
Πληροφορίες για το όνομα Λουκρήτιος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Lucretius' που προέρχεται από τη λέξη 'lucrius'=αυτός που κερδίζει και αποκτά, συνήθως λεφτά και κτήματα.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Λουκρητία
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Λοκρήτιος, Λουκ, Λουκρητιάκης, Τάκης
Κατηγορία: Ξενικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Επικούρειος Λατινικό
Κατάλογος:
Λούκουλος Λουκρέτια Λουκρητία
«
Λουκρήτιος
»
Λούλα Λούλης Λουλού



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία