Εορτές 22 Δεκεμβρίου: Άγιος Ζωΐλος Άγιος Όθων της Τουλούζης Άγιος Χρυσογόνος Ζώιλα Οθέλλα Οθέλλος Οθωνία Χρυσογόνη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Zeno Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια Αγία Θεοδότη η μάρτυρας Άγιος Ισχυρίων ο μάρτυρας
Άγιος Τύχων ο Θαυματουργός επίσκοπος
Τύχων > Σημαντικά Πρόσωπα (4)
Άγιος Τύχων
Κύπριος Άγιος Ἐπίσκοπος Αμαθούντας. Σώζεται ερειπωμένος ναός του στην αρχαία Αμαθούντα της Κύπρου (επαρχία Λεμεσού), κοντά στην οποία υπάρχει χωριό που φέρει το όνομα του. Το θαυματουργός είναι τιμητικός τίτλος, για την ικανότητα του να συντρίβει τα αγάλματα των Ελλήνων θεών και τους ναούς τους.

Πριν κοιμηθεί ειρηνικά, σωματώδης όντας και βίαιος κατέστρεψε πολλούς Ελληνικούς ναούς και δεν δίσταζε την αγριότητα του να χρησιμοποιεί πάνω και σε γυναίκες ακόμη. Μια από αυτές ήταν και η Μαραθούσα, ιέρεια της θεάς Αρτέμιδας, όταν εισέβαλε έξαλλος στο ναό που λειτουργούσε, την μαστίγωσε και κτύπησε ανελέητα για να της δείξει όπως φώναζε ‘τη δύναμη του Χριστού’. Χριστιανικοί κύκλοι της εποχής, αλλοίωσαν το όνομα της σε Μιαραναθούσα που δίνει την εντύπωση μιας Αναθεματισμένης (Αναθούσα) και Μιαράς (μολυσμένης, ανόσιας και βέβηλης).
Απολυτίκιο
Τῆς ἐρήμου πολίτης καὶ ἐν σώματι ἄγγελος, καὶ θαυματουργὸς ἀνεδείχθης, θεοφόρε Τύχων Πατὴρ ἡμῶν· νηστείᾳ ἀγρυπνίᾳ προσευχῇ, οὐράνια χαρίσματα λαβών, θεραπεύεις τοὺς νοσοῦντας, καὶ τὰς ψυχὰς τῶν πίστει προστρεχόντων σοι. Δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.
Εορταστικές Ημερομηνίες
Πληροφορίες για το όνομα Τύχων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'τυγχάνω' = αποτέλεσμα συγκυρίας ή συμπτώσεων ή περιστάσεων
Αντίστοιχο Γυναικείο: Τύχη
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Νάκης, Τάκης, Τίχων, Τυχάκης, Τυχιάδης, Τυχίος, Τύχωνας, Τυχωνάκης, Χάκης, Χιάκης
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία Θεός Επίμεμπτη συμπεριφορά
Κατάλογος:
Τυχική Τυχικός Τυχίος
«
Τύχων
»
Τωβία Τωβίας Τώβιας



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Θεός της Τύχης, που συχνά παριστάνονταν ιθυφαλλικός (φαλλός σε στύση).
3
(1724 - 1783 μ.Χ.) Κάποιοι των θεωρούν σαν τον Χρυσόστομο της Ρωσίας, ισχυριζόμενοι ότι εκφραζόταν με μια πολύ ζωντανή και ποιητική γλώσσα.
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία