Εορτές 21 Δεκεμβρίου: Αγία Ιουλιανή Άγιος Θεμιστοκλής Θεμιστοκλεια
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Πέτρος ο θαυματουργός
Έσπερος 2 Μαΐου 
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'εσπέρα' που προέρχεται από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις ‘έως’=ημερήσιο φως και ‘πέρας’=τέλος και καλύπτει το χρονικό διάστημα από την ώρα που δύει ο ήλιος ως την ώρα που επικρατεί το σκοτάδι.

Εδώ μπορούμε τώρα να θυμηθούμε το ‘ανέσπερο φως’ το φως δηλαδή που δεν τελειώνει ποτέ, ‘δεν έχει πέρας’ και φωτίζει τον ‘Πανάγιο Τάφο’. Είναι από αυτή τη λαμπάδα, που διατηρείται πάντα αναμμένη, που παίρνει, κάθε χρόνο, κάθε ανάσταση, ο Πατριάρχης το Άγιο φως και το στέλνει σε όλο τον χριστιανικό κόσμο.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Εσπερίς
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Ακης, Έσπερ, Εσπεράκης, Εσπεράτος, Εσπερείς, Εσπερείος, Εσπερέπων, Εσπεριανός, Εσπέριος, Εσπερίτας, Εσπερίων, Έσπερος, Εσπέριος, Πέρος, Πέρης, Περίτας, Ράκης, Ριανός, Ρίων, Σπέρος
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία Θεότητα
Κατάλογος:
Εσπερέθουσα Εσπερίς Εσπερίς
«
Έσπερος
»
Εσρεφ Εσρώμ Εστέλλα



Σημαντικά Πρόσωπα
1
Οι Άγιοι Έσπερος, Ζωή και τα τέκνα τους Κυριάκος και Θεόδουλος έζησαν το 2ο μ.Χ. αιώνα στο χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 - 138 μ.Χ.). Η καταγωγή τους ήταν από την Παμφυλία και ανήκαν ως δούλοι ...
2
Η Σελήνη εν μέσω του Εωσφόρου και του Έσπερου Άγνωστος
Σύμφωνα με μια εκδοχή ο Έσπερος ήταν δίδυμος αδελφός του Εωσφόρου, γιοί του Αστραίου (προσωποποίηση του έναστρου ουρανού), και της Ηούς (θεά της αυγής). Πρώτος, ο Έσπερος, ανέβηκε στο όρος Άτλας για ν ...

Η Σελήνη και ο Έσπερος Άγνωστος
Εωσφόρος και Έσπερος Evelyn de Morgan (1855-1919)
Εορταστικές Ημερομηνίες
24 Μαρτίου Έσπερος ο δαδούχος φωτοδότης του κόσμου ©ΤΕΗ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία. Ημέρα που γιορτάζονταν τα Πάφια Αφροδίσια στην Αρχαιότητα. Τα Έσπερος και Εωσφόρος είναι, από την αρχαιότητα, γνωστά σαν δυο άλλα ονόματα του πλανήτη Αφροδίτη.
2 Μαΐου Άγιος Έσπερος Κύρια Εορτή
Εμπορικές Επωνυμίες
Αναφορές
Ο Έσπερος , Ιωάννης Περβάνογλου, 1811 - 1818
ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΟ, ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, Ιούλιος 2009
Δεν βρέθηκαν ταινίες που να αναφέρονται σε αυτό το όνομα.

Εωθινός, εωθινή, εωθινό

Από το ‘εώος’=φωτεινός, φωτεινή, φωτεινό Σήμερα ονομάζουμε ‘εωθινό’ =πρωινό, αυγινό, τελετές ή εκδηλώσεις που γίνονται με το πρώτο φως της αυγής (‘χάραμα του φού’ λέμε στην Κυπριακή διάλεκτο). Έτσι για να μην ξεχνούμε ότι μέχρι σήμερα μιλούμε Ελληνικά, και όχι αρχαία ή νέα, καθαρεύουσα ή δημοτική, αλλά την πανάρχαια γλώσσα μας όπως εξελίχθηκε και εξελίσσεται μέσα από τους αιώνες.

“Aστὴρ πρὶν μὲν ἔλαμπες ἐνὶ ζωοῖσιν ἑῷος, νῦν δὲ θανὼν λάμπεις ἕσπερος ἐν φθιμένοις.» Επίγραμμα Πλάτωνα.

“Σαν το άστρο της αυγής έλαμπες άλλοτε μέσα στους ζωντανούς· τώρα που πέθανες, λάμπεις, όπως ο Έσπερος, μέσα στους πεθαμένους.» Φθίνω = μειώνομαι σταδιακά και ισχύει για όλα, φθίνουσα υγεία, οικονομική κατάσταση κτλ.
Δεν βρέθηκαν συνταγές που να αναφέρονται σε αυτό το όνομα.
Δεν βρέθηκαν ποτά που να αναφέρονται σε αυτό το όνομα.
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία