Εορτές 12 Ιανουαρίου: Αγία Νεολλίνα Αγία Παρθένα η Εδεσσαία Νεόλλις Αγία Ευθασία Αγία Τατιανή Άγιος Εϊλιανός Άγιος Καστούλιος Άγιος Μέρτιος Άγιος Ρογάτος Άγιος Τίγριος Ακάθιστος Γαλακτοτροφούσα Εϊλιανή Ευθάσιος Κασταλία Μέρτια Ρογάτα Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Ακαθίστου Τιγρίς
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Δομνίνα Άγιος Αρκάδιος ο Μάρτυρας Άγιος Βασίλειος Σολόβσκι ο Ιερομάρτυρας Άγιος Βενέδικτος Άγιος Ευτρόπιος Άγιος Ζωτικός Άγιος Μόδεστος Άγιος Πέτρος ο Αβεσαλαμίτης Άγιος Πέτρος ο μάρτυρας Άγιος Φιλόθεος ο Μάρτυρας Μάριος Οσία Ευπραξία Όσιος Γαλακτίων ο διά Χριστόν σαλός Όσιος Ηλιού ο Θαυματουργός Όσιος Ηλιού ο Θαυματουργός Όσιος Θεοδόσιος εκ Ρωσίας Όσιος Μαρτινιανός της Λευκής Λίμνης
Εορτές 25 Νοεμβρίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
Η Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας
Η Αγία Αικατερίνη καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας, «θυγάτηρ βασιλίσκου τινός ονομαζομένου Kώνστου», και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. (304 μ.Χ.) Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής καθώς και άρτια καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστης. Κατά το διωγμό του Μαξεντίου, υιός του Mαξιμιανού, η Αικατερίνη δε φοβήθηκε, αλλά με παρρησία διέδιδε πώς ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος Αληθινός Θεός. Όταν ο έπαρχος διαπίστωσε την ανωτερότητά των λόγων της Αικατερίνης, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους όμως η Αικατερίνη αποστόμωσε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι από τους συνομιλητές της Αικατερίνης πείσθηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν την Χριστιανική Πίστη. Μπροστά σε αυτή την κατάληξη, ο έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά με την ελπίδα πώς η αγία θα λύγιζε και θα αρνιόταν τον Χριστό. Όμως η Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της. Αποκεφαλίστηκε μετά που έσπασε ο τροχός των βασανιστηρίων της (Δείτε δεύτερη εικόνα).

Προστάτιδα των νέων κοριτσιών και των φοιτητριών καθώς και των Μηχανικών.
Όνομα: Αικατερίνη
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις ‘αιέν'=πάντοτε και ‘καθαίρω’ που προέρχεται από τη ρίζα ‘καθ’ και το ‘αίρω’=σηκώνω και σημαίνει την πάντοτε καθαρή, αγνή, εξαγνισμένη. Αυτό εξηγεί, ως ένα σημείο, και το λόγο που σε πολλές ξένες γλώσσες το ‘τ’ της Κατερίνας εμφανίζεται σαν ‘θ’-(th) Catherine.

Η Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο
Η Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας Carlo Crivelli
Η Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας
Ο Άγιος Μερκούριος ο Μεγαλομάρτυρας ήταν γενναίος στρατιωτικός, όχι μόνο του στρατού του αυτοκράτορα Δεκίου, που υπηρετούσε, αλλά και του Χριστού. Ο Μερκούριος καταγόταν από τη Σκυθία και τον πατέρα του τον έλεγαν Γορδιανό. Διακρινόμενος σε κάποια μάχη, κατά την οποία σκότωσε τον στρατηγό των αντιπάλων, τιμήθηκε με το αξίωμα του αρχιστρατήγου. Αλλά όταν κλήθηκε να συμμετέχει σε ειδωλολατρικές θυσίες, αρνήθηκε και δεν δίστασε, όταν ρωτήθηκε, να ομολογήσει ότι ήταν χριστιανός. Ο βασιλιάς προσπάθησε στην αρχή, με γλυκά λόγια να τον μεταπείσει. Βλέποντας όμως, ότι αποτύγχανε, διέταξε τον βασανισμό και τον αποκεφαλισμό του στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, μεταξύ των ετών 253 και 259 μ.Χ.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, αυτός ένα αιώνα μετά τον θάνατό του, με οδηγίες και διαταγές της Παναγίας, δολοφόνησε τον αυτοκράτορα Ιουλιανό τον Μέγα κατά τους εθνικούς και Παραβάτη κατά τους χριστιανούς.

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες πηγαίνετε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος https://www.impantokratoros.gr/D59C1345.print.el.aspx στο κεφάλαιο ‘Λίγα θαυμαστά γεγονότα από τον βίο του Αγίου - Ιουλιανός ο Παραβάτης’.
Όνομα: Μερκούριος
Ετυμολογία: Από το λατινικό όνομα Mercurius (Θεός του εμπορίου για τους Ρωμαίους) Ερμής στα Ελληνικά

Δεν υπάρχει άγιος με αυτό το όνομα. Πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Αικατερίνος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις ‘αιέν'=πάντοτε και ‘καθαίρω’ που προέρχεται από τη ρίζα ‘καθ’ και το ‘αίρω’=σηκώνω και σημαίνει τον πάντοτε καθαρό, αγνό, εξαγνισμένο. Αυτό εξηγεί, ως ένα σημείο, και το λόγο που σε πολλές ξένες γλώσσες το ‘τ’ της Κατερίνας εμφανίζεται με ‘θ’-(th) Catherine.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Μερκουρία
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα Mercurius (Θεός του εμπορίου για τους Ρωμαίους) Ερμής στα Ελληνικά
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Μάρτυρας 1ου αιώνα από τη Ρώμη.
Όνομα: Βασίλισσα
Ετυμολογία: Γυναίκα που ασκεί βασιλική εξουσία, ή σύζυγος βασιλιά. Από το αρχαίο Ελληνικό 'βασιλεύς' που προέρχεται από τις λέξεις 'βάσις' και 'λεώς'=λαός στα Δωρικά και θεωρείτο η βάσις του λαού.
Σύζυγος του βασιλιά Μαξεντίου, που πίστεψε στον Χριστό δια της Αγίας Αικατερίνης και μαρτύρησε δια αποκεφαλισμού.
Όνομα: Βασίλισσα
Ετυμολογία: Γυναίκα που ασκεί βασιλική εξουσία, ή σύζυγος βασιλιά. Από το αρχαίο Ελληνικό 'βασιλεύς' που προέρχεται από τις λέξεις 'βάσις' και 'λεώς'=λαός στα Δωρικά και θεωρείτο η βάσις του λαού.
Ο Άγιος Πορφύριος (ή Πορφυρίων) ο Στρατηλάτης μαρτύρησε δια ξίφους μαζί με τους διακόσιους στρατιώτες του.
Όνομα: Πορφυρίων
Ετυμολογία: Αυτός που έχει βαθύ κόκκινο χρώμα.
Συμεού Παναγιώτης Γεννήθηκε στο χωριό Πάχνα, της επαρχίας Λεμεσού, στις 8 Σεπτεμβρίου 1936. Σκοτώθηκε από Άγγλους στρατιώτες την αυγή της 25ης Νοεμβρίου 1958 στη Λεμεσό, όταν αποπειράθηκε να δραπετεύσει.
Όνομα: Παναγιώτης
Ετυμολογία: Από το Παναγία και σημαίνει "ο αφιερωμένος στην Παναγία". Ετυμολογικά από τις αρχαίες Ελληνικές λέξει 'παν' και άγιος (από το άγω+ηγούμαι). Το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘ἄγω’ φαίνεται ότι είχε τη σημασία του ηγέομαι - ηγούμαι. Εξ αυτού δε μάλλον προέρχονται στρατιωτικές όροι όπως λοχαγός, στρατηγός, άγημα. Και ίσως αυτός να ήταν και ο στόχος των χριστιανικών ιερατείων να δώσουν δηλαδή την εντύπωση ότι οι άγιοι έπαιζαν ρόλο ηγετικό και θα έπρεπε οι πιστοί να τους υπακούουν. Οπότε ‘Πανάγιος’ σήμαινε ηγέτη των ηγετών.
Ο Όσιος Πέτρος ο Ησυχαστής καταγόταν από τα μέρη του Ευξείνου Πόντου και από μικρός διακρινόταν για τη θερμή ευσέβεια του και την τέλεια αφοσίωσή του στα πνευματικά αγαθά.

Σε ηλικία επτά ετών, πήγε στη Γαλατία και στην συνέχεια στην Παλαιστίνη, όπου η πίστη του θερμάνθηκε ακόμα περισσότερο και κατέληξε στην Αντιόχεια, όπου ασκήτευε στα βουνά της, δοξασμένα από τόσους μεγάλους αθλητές και διδασκάλους του Χριστιανισμού.

Η πνευματική του καρποφορία δεν άργησε να διαδοθεί και πλήθος λαού ερχόταν σ' αυτόν, αποκομίζοντας πολύτιμες συμβουλές και παρηγοριά στα δυσκολοθεράπευτα τραύματα της ψυχής. Για την μεγάλη του αρετή, έλαβε από τον Θεό το χάρισμα να έχει εξουσία κατά των δαιμόνων. Έτσι ελευθέρωσε από τα δαιμόνια κάποιον άνθρωπο που ονομαζόταν Δανιήλ, τον οποίο στην συνέχεια αφού τον κατηχήσε, τον έκαμε συνασκητή του.

Απεβίωσε ειρηνικά σε ηλικία 95 (ή κατά άλλους 99) χρονών.
Όνομα: Πέτρος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό πέτρα (βράχος) και σημαίνει "ο ακλόνητος". Το όνομα Πέτρος είναι μετάφραση του Αραμαϊκού 'Κηφά' που ήταν το πραγματικό όνομα του Απόστολου Πέτρου. Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν τα ονόματα Πετραίος (Κένταυρος) και Πετραία (Ωκεανίδα νύμφη).
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό και την ένωση της με την μάνα Ελλάδα. Δόξα και τιμή στον ήρωα μας.
Ροτσίδης Σάββας Γεννήθηκε στο χωριό Μάμμαρι, της επαρχίας Λευκωσίας, στις 18 Ιανουαρίου 1935. Φονεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1958 σε περιοχή του Αγρού, σε ενέδρα που του έστησαν Άγγλοι στρατιώτες.
Όνομα: Σάββας
Ετυμολογία: Το όνομα είναι παλίνδρομο (καρκινικό), δηλαδή διαβάζεται και αντίθετα. Δεν εντοπίστηκε η ετυμολογία του Ελληνικού ονόματος. Μάλλον προέρχεται από το εβραϊκό 'סַבָא' (σαβα), που σημαίνει "ξεκούραστος". Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη το Σάββατο είναι η έβδομη και τελευταία μέρα της Δημιουργίας κατά την οποία ο Θεός ξεκουράστηκε. Είναι ημέρα αργίας και ξεκούρασης των Εβραίων. Η αντίστοιχη μέρα ξεκούρασης για τους Χριστιανούς είναι η Κυριακή και για τους Μουσουλμάνους η Παρασκευή.



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία