Εορτές 19 Ιανουαρίου: Αγία Ευφρασία Όσιος Μακάριος ο Αιγύπτιος
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Αρσένιος Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας Άγιος Βασίλειος ο Μέγας Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος Άγιος Θεόδοτος επίσκοπος Κυρήνειας Άγιος Θεόδωρος του Νόβγκοροντ Άγιος Μακάριος ο Καλογεράς Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός Όσιος Δομέτιος Όσιος Κοσμάς ο Χρυσοστόματος Όσιος Μακάριος Επίσκοπος Ιερισσού Όσιος Μακάριος ο Αλεξανδρεύς Όσιος Μακάριος ο Διάκονος εκ Ρωσίας Όσιος Μακάριος ο Νηστευτής εκ Ρωσίας Όσιος Μακάριος ο Ρωμαίος Όσιος Μάξιμος Όσιος Μελέτιος ο Γαλησιώτης ο Ομολογητής
Εορτές 18 Οκτωβρίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
18 Οκτωβρίου > Άγιοι Γαβριήλ και Κυρμιδώλης οι Νεομάρτυρες «οἱ ἐν Αἰγύπτῳ»
Οι Άγιοι αυτοί μαρτύρησαν στην Αίγυπτο στις 18 Οκτωβρίου 1522 μ.Χ. Κατηγορήθηκαν ότι έριχναν απορρίμματα και ακαθαρσίες σε κάποιο Ισλαμικό Τέμενος. Τους ζητήθηκε να απολογηθούν και να δεχτούν τον Ισλαμισμό για ν' αποφύγουν την τιμωρία. Δεν δέχθηκαν και εκτελέστηκαν.
Όνομα: Κυρμιδώλης
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του ήταν Ελληνική.

Ήταν γιατρός στο επάγγελμα, όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (μία υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου), καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Στην χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Περιόδευσε στη Δαλματία, Ιταλία, Γαλλία, Αχαΐα, Βοιωτία κ.α. Συνέγραψε το τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και τις πράξεις των Αποστόλων. Λέγεται ότι πέθανε με μαρτυρικό θάνατο (κατ' άλλους ειρηνικά σε ηλικία 80 ετών), και το 357 μ.Χ., το λείψανο του μετακομίσθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων. στην Κωνσταντινούπολη.
Όνομα: Λουκάς
Ετυμολογία: Λουκάς από το αρχαίο ελληνικό Λύκιος που σημαίνει φωτεινός. Από το 'λύκη'= φως, εξού και λυκαυγές, το φως της αυγής. Η κατάληξη '-ιανός' υποδεικνύει ότι ανήκει στον Λουκά.

Φαίνεται ότι στους ναούς μας, η αγιογράφηση των τεσσάρων Ευαγγελιστών γίνεται στις τέσσερις μεγάλες κόγχες που δημιουργούνται στη βάση των τεσσάρων τόξων, επί των οποίων στηρίζεται ο τρούλλος.
Αγιογραφία στο σφαιρικό τρίγωνο του τρούλλου του ναού
Ο Άγιος Μαρίνος ο Γέρων ήταν από την Ταρσό της Κιλικίας και έζησε στα χρόνια του Διοκλητιανού (284 - 304 μ.Χ.). Συνελήφθη διότι ήταν χριστιανός και οδηγήθηκε στον άρχοντα του τόπου Λυσία, ο όποιος, αφού δεν μπόρεσε να επαναφέρει τον Μαρίνο στην ειδωλολατρία, με διάφορα σκληρά βασανιστήρια, τελικά τον αποκεφάλισε.
Όνομα: Μαρίνος
Ετυμολογία: Από την λατινική λέξη 'marinus' και σημαίνει "ο θαλασσινός".
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Κυρμιδώλη
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
18 Οκτωβρίου > Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας. Εορτάζεται μαζί με την μνήμη του Αποστόλου Λουκά, που κατά την παράδοση έχει αγιογραφήσει την εικόνα.
Παναγία η Μαχαιριώτισσα Απόστολος Λουκάς
Με ατυτό το όνομα είναι γνωστή η εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται στην Ιερά, Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας του Μαχαιρά στην Κύπρο. Βασιλική γιατί κτίσθηκε με βασιλική βοήθεια και Σταυροπηγιακή, γιατί κατέστη εκκλησιαστικά αυτοδιοίκητη, πράγμα το οποίο συμβολίζεται με την τοποθέτηση σταυρού στα θεμέλια της.

Με την εν λόγω εικόνα συνδέεται ιστορικά και πνευματικά και η Ιερά Μονή, η οποία οφείλει και το όνομά της στην ιστορία της εικόνας. Αυτή η εικόνα θεωρείται μία από τις 70 εικόνες της Παναγίας που αγιογράφησε ο Απόστολος Λουκάς.
Όνομα: Μαχαιριώτισσα
Ετυμολογία:
Εορτές ©ΤΕΗ
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Άκμουσα
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό 'άκμων'=αμόνι
Σαν Κέρκωπες ήταν γνωστοί δυο πονηροί και πνευματώδεις αδελφοί γνωστοί με τα ονόματα Σίλλος και Τριβαλός ή 'Ωλος και Ευρύβατος ή Ανδούλος και Άτλαντος ή Πάσσαλος και Άκμων γιοί της Ωκεανίδα Θείας (ή Μεμνονίδας ή Λίμνης ή Κερκώπης) και του Ωκεανού, ψεύτες και απατεώνες, που επιχείρησαν, μεταξύ πολλών άλλων, να κλέψουν τα όπλα του Ηρακλή και να ληστέψουν ακόμη και τον ίδιο το Δία. Από αυτούς πήρε το όνομα της η «Κερκώπων Αγορά», που ήταν μεταξύ του Αρείου Πάγου και της Ακρόπολης, γιατί ήταν ένας τόπος που πωλούνταν κυρίως κλοπιμαία.
Όνομα: Άκμων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό 'άκμων'=αμόνι
Άλλες Εορτές
18 Οκτωβρίου > Αγίων Ισιδώρου, Ειρήνης και Γεωργίου
Ο Ιερέας Ισίδωρος, με τα τέκνα του Ειρήνη και Γεώργιο μαρτύρησαν από τους Οθωμανούς, εντός του Ιερού Ναού όπου τελούσε την Θεία Λειτουργία Οι Άγιοι αυτοί, σύμφωνα με μαρτυρίες, φανερώθηκαν με ενύπνια σε πολλούς ανθρώπους και έκαναν γνωστό τον τρόπο του μαρτυρίου τους και τον τόπο της ταφής τους.

Σήμερα υπάρχει μέρος των Ιερών Λειψάνων, αφού μιά ασεβής μοναχή έκλεψε το μεγαλύτερο μέρος τους.
Όνομα: Ειρήνη
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό ειρήνη και σημαίνει την "φιλήσυχη, ήρεμη", "αυτήν που καταφέρνει να φέρει την ειρήνη,η ειρηνοποιός".
18 Οκτωβρίου > Άγιοι Γαβριήλ και Κυρμιδώλης οι Νεομάρτυρες «οἱ ἐν Αἰγύπτῳ»
Οι Άγιοι Γαβριήλ και Κυρμιδώλης μαρτύρησαν στην Αίγυπτο στις 18 Οκτωβρίου 1522 μ.Χ. Και οι δύο ήταν νέοι, πολύ μορφωμένοι και κατάγονταν από ευσεβείς γονείς.

Κάποτε, συκοφαντήθηκαν στον Εμίρη της Αιγύπτου Χάερ Μέκ, ότι έριχναν απορρίμματα και ακαθαρσίες σε κάποιο Τούρκικο Τέμενο. Οδηγήθηκαν δεμένοι στο Διοικητήριο, όπου τους ζητήθηκε να δεχτούν τον Ισλαμισμό για ν' αποφύγουν τα βασανιστήρια. Επειδή όμως αυτοί ομολόγησαν σταθερά τον Χριστό, παραδόθηκαν στον κριτή. Αλλά και εκεί έμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους, παρά τις κολακείες, και υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια. Έτσι και οι δύο μαρτύρησαν στο 25ο έτος της ηλικίας τους. Ο μεν Κυρμιδώλης θανατώθηκε με μαχαίρια και πέτρες, ο δε Γαβριήλ με αποκεφαλισμό. Τα μαρτυρικά τους λείψανα, τα έβαλαν οι Τούρκοι δύο φορές στη φωτιά, αποτεφρώθηκαν και τα διασκόρπισαν. Διασώθηκαν μόνο αυτά της κάρας του μάρτυρα Γαβριήλ.
Όνομα: Γαβριήλ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα από τα (גבר ) ‘γκάμπαρ’=ισχυρός , και ( אל ) ‘ηλ’=θεός και σημαίνει "ο Θεός είναι η ισχύς μου".
18 Οκτωβρίου > Άγιος Ισίδωρος και τα τέκνα αυτού Γεώργιος και Ειρήνη
Οι Άγιοι Ισίδωρος και τα τέκνα αυτού, φανερώθηκαν με ενύπνια σε πολλούς ανθρώπους και έκαναν γνωστό τον τρόπο του μαρτυρίου και τον τόπο της ταφής των Ιερών Λειψάνων τους.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο Ιερέας Ισίδωρος, με τα κατά σάρκα τέκνα του μαρτύρησαν από τους Οθωμανούς, δια αποκεφαλισμού (υπάρχουν ισχυρισμοί με πριόνι), εντός του Ιερού Ναού όπου τελούσε την Θεία Λειτουργία.
Όνομα: Ισίδωρος
Ετυμολογία: Από το όνομα Ίσις (αιγυπτιακή θεότητα) και το ουσιαστικό δώρο, και σημαίνει "δώρο της Ίσιδας".
Ο Άγιος Μνάσων επίσκοπος Κύπρου μαρτύρησε δια σπάθης. Είναι πιθανόν να είναι ο ίδιος Άγιος που εορτάζει στις 19 Οκτωβρίου σαν Άγιος Μνάσων ο αρχαίος μαθητής, παρόλο που εκείνος κοιμήθηκε εν ειρήνη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πραγματικό του όνομα ήταν Ιάσων, που για άγνωστους λόγους μετετράπηκε σε Μνάσων
Όνομα: Μνάσων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη μνήμη (μνάμα) και σημαίνει τον αξιομνημόνευτο. Οι καταλήξεις -ίδας και -ιδης δηλώνουν ότι ανήκουν στον Μνάσωνα.
18 Οκτωβρίου > Όσιοι Συμεών, Θεόδωρος κτήτορες της Ιεράς Μονής του «Μεγάλου Σπηλαίου» οι θαυματουργοί και Ευφροσύνη η ποιμενίδα η θαυματουργός
Ο Συμεών και ο Θεόδωρος ήταν αδέλφια και κτήτορες της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. Γεννήθηκαν στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. και αφού ασκητικά και οσιακά έζησαν απεβίωσαν ειρηνικά.

Η δε Οσία Ευφροσύνη, η ποιμενίδα (βοσκοπούλα), είναι αυτή που βρήκε την εικόνα της Θεοτόκου, που κατά την παράδοση αγιογραφήθηκε από τον απόστολο Λουκά και φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στην Πελοπόννησο.
Όνομα: Ευφροσύνη
Ετυμολογία: Από το ευ=καλό και το φρην=το λογικο (εξ ου και το 'σώας τα φρένας') και σημαίνει αυτήν που έχει καλή διάθεση, τη χαρούμενη, τη συνετή.
18 Οκτωβρίου > Αγίων Ισιδώρου, Ειρήνης και Γεωργίου
Άγιος Ισίδωρος και τα τέκνα του Ειρήνη και Γεωργιος
Ο Ιερέας Ισίδωρος, με τα τέκνα του Ειρήνη και Γεώργιο μαρτύρησαν από τους Οθωμανούς, εντός του Ιερού Ναού όπου τελούσε την Θεία Λειτουργία Οι Άγιοι αυτοί, σύμφωνα με μαρτυρίες, φανερώθηκαν με ενύπνια σε πολλούς ανθρώπους και έκαναν γνωστό τον τρόπο του μαρτυρίου τους και τον τόπο της ταφής τους. Η ανακομιδή τους έγινε στις 18 Οκτωβρίου 1953 μ.Χ., στο Βαλή.

Σήμερα υπάρχει μέρος των Ιερών Λειψάνων, αφού μιά ασεβής μοναχή έκλεψε το μεγαλύτερο μέρος τους.
Όνομα: Γεώργιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις, γη + έργον, και σημαίνει τον εργαζόμενο την γη αλλά και αυτόν που επιδέχεται πνευματική καλλιέργεια.
18 Οκτωβρίου > Όσιοι Συμεών, Θεόδωρος κτήτορες της Ιεράς Μονής του «Μεγάλου Σπηλαίου» οι θαυματουργοί και Ευφροσύνη η ποιμενίδα η θαυματουργός
Ο Συμεών και ο Θεόδωρος ήταν αδέλφια και κτήτορες της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. Γεννήθηκαν στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. και αφού ασκητικά και οσιακά έζησαν απεβίωσαν ειρηνικά. Η δε Οσία Ευφροσύνη η βοσκοπούλα, είναι αυτή που βρήκε την εικόνα της Θεοτόκου, που κατά την παράδοση αγιογραφήθηκε από τον απόστολο Λουκά και φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στην Πελοπόννησο.
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
Παιδί φτωχής οικογένειας ο Όσιος Ιουλιανός, έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αν και αγράμματος, με την ζωντανή του ευσέβεια είχε ευλογηθεί από τη θεία χάρη, ώστε να αποκτήσει άφθονη πνευματική κατά Χριστόν φιλοσοφία της ορθής πίστης, της λεπτής διάκρισης και της καθαρής ζωής. Θαυμάσιος στην εγκράτεια, την ολιγάρκεια, τη σωφροσύνη, τη διάγνωση ψυχικών νοσημάτων και κινδύνων, τη συνετή οδηγία και στην κατάλληλη συμβουλή. Νέος ακόμα μοναχός, είχε γίνει πασίγνωστος για τη σοφία και την αρετή του. Και στο ασκητήριό του, που ήταν στις όχθες του Ευφράτη πόταμου, έτρεχαν μορφωμένοι άνδρες για να πάρουν τη συμβουλή του και να ωφεληθούν από τα λόγια του.

Πήγε στο θεοβάδιστο όρος Σινά, όπου ασκήτεψε για αρκετό χρόνο. Αλλά επέστρεψε πάλι στο ασκητήριό του στις όχθες του Ευφράτη, και είλκυσε πολλούς νέους μαθητές στη ζωή της γνήσιας μετάνοιας.

Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, ο Όσιος Ιουλιανός στήριξε και παρηγόρησε πολλές ψυχές. Η φήμη του είχε εξαπλωθεί τόσο πολύ, ώστε ο Ιερός Χρυσόστομος τον εγκωμιάζει λέγοντας ότι το όνομα του είναι λαμπρότερο ακόμα και απ' αυτό των βασιλέων. Έτσι άγια αφού κύλησε η ζωή του, ειρηνικά παρέδωσε στο Θεό τη μακάρια ψυχή του.
Όνομα: Ιούλιος
Ετυμολογία: Αυτός που προέρχεται από την Ιουλία γενιά της οποίας γενάρχης ήταν ο γιός του Αινεία, Ίουλος. Το Ιουλιανός προέρχεται από το Λατινικό 'Julianus' και σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Ιούλιο.. Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'ίουλος' που είναι το όνομα για το πρώτο χνούδι στα αγορίστικα μάγουλα. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ήταν προς τιμή του Ιούλιου Καίσαρα που πήρε το όνομα του ο έβδομος μήνας του έτους.
18 Οκτωβρίου > Όσιοι Συμεών, Θεόδωρος κτήτορες της Ιεράς Μονής του «Μεγάλου Σπηλαίου» οι θαυματουργοί και Ευφροσύνη η ποιμενίδα η θαυματουργός
Ο Συμεών και ο Θεόδωρος ήταν αδέλφια και κτήτορες της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. Γεννήθηκαν στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. και αφού ασκητικά και οσιακά έζησαν απεβίωσαν ειρηνικά. Η δε Οσία Ευφροσύνη ήταν βοσκοπούλα και είναι αυτή που βρήκε την εικόνα της Θεοτόκου, που κατά την παράδοση αγιογραφήθηκε από τον απόστολο Λουκά και φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στην Πελοπόννησο.
Όνομα: Συμεών
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα 'Σάϊμον' και σημαίνει "προσεχτικό άκουσμα από το Θεό".



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία