Εορτές 18 Ιανουαρίου: Αγία Θεοδούλη Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας Άγιος Βοηθός Αγιος Κύριλλος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Βόηθα Κυριλλία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Αραβέλλα
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Ξένη Άγιος Ελλάδιος ο Κομενταρήσιος Άγιος Ευάγριος 'Αγιος Ευάγριος Ἐπίσκοπος Σόλων Άγιος Ιωακείμ εκ Βουλγαρίας Άγιος Μακάριος ο Μάρτυρας Άγιος Μάξιμος Επίσκοπος Ουγγροβλαχίας Αθάνατος Μάρκος Δράκος Όσιος Αθανάσιος εκ Ρωσίας Όσιος Αθανάσιος ο διά Χριστόν Σαλός Όσιος Εφραίμιος Όσιος Σιλβανός ο εν Παλαιστίνη ασκήσας Παντελής Κατελάρης
Εορτές 27 Σεπτεμβρίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
Συγκαταλέγεται στους νεομάρτυρες της Οθωμανικής περιόδου. Καταγόταν από το χωριό Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης και ανατράφηκε από γονείς ευσεβείς. Ο πατέρας της δέχτηκε το μουσουλμανισμό για να αποφύγει το θάνατο αφού σκότωσε ένα Τούρκο. Η μητέρα της έμεινε αμετάκλητη, χριστιανή, και μετέφερε στην κόρη της όλες τις αρχές και αρετές του Χριστού. Παρά τις πιέσεις του πατρός να δεχτεί το Ισλάμ, η Ακυλίνα δεν έπεσε, μάλιστα οδηγήθηκε με παροτρυνση της μητέρας της στο μαρτύριο. Η Ακυλίνα ήλεγχε με θάρρος τους Τούρκους και τη θρησκεία τους, με αποτέλεσμα να πεθάνει μαρτυρικά, μετά από πολυήμερο ραβδισμό, στις 27 Σεπτεμβρίου 1764 μ.Χ. σε ηλικία 19 ετών.
Όνομα: Ακύλα
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Aquilina' που προέρχεται από τη λέξη 'aquilla' και σημαίνει "αετίνα".
27 Σεπτεμβρίου > Άγιες Ριψιμιά, Γαϊάνη και Άλλες Τριακονταδύο Παρθενομάρτυρες
Η Αγία Γαϊανή και Αγία Ριψιμία (ή Ριψίμη) μαρτύρησαν στα χρόνια του Διοκλητιανού (284-304 μ.Χ.) και συγκεκριμένα το 292 μ.Χ. Η Ριψίμια ήταν όμορφη στο σώμα και σεμνή στο ήθος (κατ΄ άλλους και μοναχή). Επειδή δεν δέχτηκε την πρόταση του Διοκλητιανού να γίνει γυναίκα του, κατέφυγε μαζί με την γερόντισσα Γαϊανή, που λέγεται ότι ήταν καθηγουμένη της Ριψιμίας, στην Αρμενία. Ο βασιλιάς όμως της Αρμενίας Τηριδάτης, άκουσε για την ομορφιά της Ριψιμίας και θέλησε και αυτός να την κάνει γυναίκα του. Αλλά η αγνή Ριψιμία αρνήθηκε και έτσι κίνησε την οργή του Τηριδάτη, ο όποιος διέταξε να τη βρουν και να τη συλλάβουν. Την βασάνισαν και την κατατεμάχισαν. Μαζί όμως με τη Ριψιμία, μαρτύρησαν με φρικτά βασανιστήρια και η γερόντισσα Γαΐανή, καθώς και 32 Παρθενομάρτυρες. Τέλος, μαζί με τις Αγίες αυτές μαρτύρησαν και 70 άνδρες, που κρύβονταν σ' εκείνα τα μέρη.
Όνομα: Γάια
Ετυμολογία: Προέρχεται από το Λατινκό όνομα; 'Gaia' που έχει την ίδια ρίζα με τη λέξη ''gaudere'=να χαίρεσαι. Η κατάληξη -ιανή σημαίνει αυτήν που ανήκει στην Γάια.
Αγία μάρτυρας από τη Ρώμη (3ος αιώνας) που βασανίστηκε και αποκεφαλίστηκε για την πίστη της.
Όνομα: Επίχαρις
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'επί' και 'χαρά' και εννοείται αυτήν που φέρνει χαρά.
27 Σεπτεμβρίου > Άγιοι Μάρκος, Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα
Ο Ζήνων, είναι ο ίδιος με τον νομικό Ζηνά, που σα γνήσιος και ευδόκιμος εργάτης του Ευαγγελίου, βοήθησε γι' αυτό και στην Κρήτη μαζί με τον Απολλώ. Γι' αυτό και ο Απόστολος Παύλος τόσο συγκινητικά και φιλόστοργα συνιστά στον Τίτο, να τους φροντίσει τόσο πολύ, ώστε να μη τους λείψει τίποτα (Τίτ. γ’. 13). Ο Ζήνων, διέπρεψε και σαν επίσκοπος Διοσπόλεως.
Όνομα: Ζήνων
Ετυμολογία: Από το Ζήν (όνομα του Θεού Ζευς) και σημαίνει "εκείνος που προέρχεται από το Θεό"
Ο Άγιος Καλλίστρατος μαρτύρησε στη Ρώμη επί Διοκλητιανού (284 - 304 μ.Χ.). Καταγόταν από την Καρχηδόνα και οι γονείς του, καθώς και οι πρόγονοί του, ήταν ευσεβέστατοι χριστιανοί.Όταν μεγάλωσε ο Καλλίστρατος, κατατάχθηκε στο Ρωμαϊκό στρατό σαν νεοσύλλεκτος αλλά δεν εγκατέλειψε τις ευσεβείς συνήθειές του. Μια από αυτές ήταν η βραδυνή προσευχή. Κάποιοι ειδωλολάτρες στρατιώτες κατήγγειλαν το γεγονός στον ειδωλολάτρη στρατηγό Περσεντίνο. Εκείνος, αφού διέταξε πρώτα τον βασανισμό του, ακολούθως διέταξε να τον τοποθετήσουν μέσα σε ένα δεμένο σάκκο και να τον ρίξουν στη θάλασσα. Με θαυματουργό τρόπο ο σάκκος σχίστηκε και δύο δελφίνια έσωσαν τον Καλλίστρατο. Σαράντα εννέα στρατιώτες που είδαν το θαύμα πίστεψαν στον Χριστό. Ο Περσεντίνος τότε εξοργισθείς διέταξε τον αποκεφαλισμό όλων.
Όνομα: Καλλίστρατος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'κάλλος' και 'στρατός' και εννοείται ο καλός στρατηλάτης.
Για χριστιανική εορταστική ημερομηνία πηγαίνεε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Επιχάρης
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'επί' και 'χαρά και εννοείται αυτόν που φέρνει χαρά.
Για εκκλησιαστική εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίσοιχο ανδρικό
Όνομα: Καλλιστράτη
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'κάλλος' και 'στρατός' και εννοείται η καλή στρατηλάτιδα
Εορτές ©ΤΕΗ
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Δόξος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα δοκέω=έχω γνώμη, άποψη. Σήμερα εκφράζει μόνο την καλή φήμη και σημαίνει "δοξασμένος".
Άλλες Εορτές
Δεν βρήκαμε άλλες π[ληροφορίες. Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε από τον ψαλμό της, είναι ότι κάηκε.
Όνομα: Γάια
Ετυμολογία: Προέρχεται από το Λατινκό όνομα; 'Gaia' που έχει την ίδια ρίζα με τη λέξη ''gaudere'=να χαίρεσαι. Η κατάληξη -ιανή σημαίνει αυτήν που ανήκει στην Γάια.
Οι Άγιοι Ευγένιος, Ουαλεριανός, Κάνδιδος και Ακύλας, Κατάφυγαν στα βουνά για αποφύγουν τη σύλληψη τους για παράνομες ενέργειες, καταστροφές ιερών των Ελλήνων και προσπάθειες προσηλυτισμού. Συνελήφθησαν όμως και τους ζητήθηκε να τερματίσουν αυτές τις ενέργειες, αρνήθηκαν και εκτελέστηκαν το 292 μ.Χ..
Όνομα: Κάνδιδος
Ετυμολογία: Συνώνυμο του 'Κλαύδιος' που προέρχεται από τη Λατινική λέξη ‘claudicatio’ που σημαίνει χωλότητα ή τραυλισμό και περιγράφει κάποιο άτομο που κουτσαίνει ή τραυλίζει.
Οι Άγιοι Ευγένιος, Ουαλεριανός, Κάνδιδος και Ακύλας, Κατάφυγαν στα βουνά για αποφύγουν τη σύλληψη τους για παράνομες ενέργειες, καταστροφές ιερών των Ελλήνων και προσπάθειες προσηλυτισμού. Συνελήφθησαν όμως και τους ζητήθηκε να τερματίσουν αυτές τις ενέργειες, αρνήθηκαν και εκτελέστηκαν το 292 μ.Χ..
Όνομα: Βαλέριος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό 'valere' που σημαίνει υγεία, να είναι κάποιος δηλαδή υγιής και δυνατός. Η κατάληξη -ανός σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Βαλέριο.
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Πέτρος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό πέτρα (βράχος) και σημαίνει "ο ακλόνητος". Το όνομα Πέτρος είναι μετάφραση του Αραμαϊκού 'Κηφά' που ήταν το πραγματικό όνομα του Απόστολου Πέτρου. Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν τα ονόματα Πετραίος (Κένταυρος) και Πετραία (Ωκεανίδα νύμφη).
27 Σεπτεμβρίου > Άγιοι Φιλήμων ο Επίσκοπος και Φουρτουνιανός
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Φιλήμων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ελληνικό ρήμα φιλέω-φιλώ (αγαπώ) και το επίθημα -ήμων και σημαίνει τον φιλικό και τρυφερό, που αγαπά και αγαπιέται.
Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον Βίο των Αγίων.
Όνομα: Φορτουνάτος
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη 'fortunatus'=καλότυχος. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν 'Τυχικός'
27 Σεπτεμβρίου > ©ΤΕΗ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία – Ημέρα εισόδου των νέων στην εφηβική ηλικία και εγγραφής των σαν πολίτες. Μεταξύ άλλων οι νέες και οι νέοι προσέφεραν δοχείο κρασιού, προς τον Ηρακλή.
Κόρη του Θέρσανδρου, απόγονου του Ηρακλή
Όνομα: Αναξάνδρα
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'άναξ'=βασιλιάς και 'ανήρ'=άνδρας και σημαίνει βασίλισσα των ανδρών
Ανδρέας Γεωργίου: Υπήρξαν δυο αγωνιστές της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό με αυτό το όνομα. Ο ένας από το χωριό Διερώνα, της επαρχίας Λεμεσού, δεκαεπτά χρονών. Σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1955 στη Λεμεσό από Άγγλους στρατιώτες στη διάρκεια διαδηλώσεων.
Όνομα: Ανδρέας
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ουσιαστικό ανήρ (γενική ανδρός) και σημαίνει "ο ανδρείος, ο πραγματικός άνδρας".
Αγιος Αρίσταρχος
Επίσκοπος Απαμείας (Συρία). Ήταν ένας εκ των τριών από τους εβδομήκοντα Αποστόλους και αφοσιωμένους συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου. Μακεδόνας, καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη και κατά πάσα πιθανότητα Ιουδαίος. Ο Απόστολος Παύλος τον αναφέρει στην προς Κολασσαείς επιστολή του σαν συναιχμάλωτό του στη Ρώμη, καθώς και στην προς Φιλήμονα επιστολή του σαν συνεργάτη του.
Όνομα: Αρίσταρχος
Ετυμολογία: Από το επίθετο άριστος και το ρήμα άρχω (κυβερνώ) και σημαίνει "άριστος άρχοντας".
27 Σεπτεμβρίου > Ανάμνηση του οράματος και της αφωνίας του Ζαχαρία
Ο αρχιερέας Ζαχαρίας με τη σύζυγό του Ελισάβετ και τον γιο τους Ιωάννη τον Βαπτιστή
Ο Ζαχαρίας, πατέρας του Ιωάννη του Βαπτιστή, έζησε στα χρόνια του Ηρώδη, βασιλιά της Ιουδαίας. Ο Ζαχαρίας δεν ήταν απλός Ιερέας, αλλά αρχιερέας που έμπαινε στα άγια των αγίων. Σύζυγο είχε την Ελισάβετ και δεν είχαν παιδί.

Κάποια μέρα, την ώρα του θυμιάματος μέσα στο θυσιαστήριο, είδε άγγελο Κυρίου που του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο και θα ονομαζόταν Ιωάννης. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά, αλλά δυσπίστησε. Η γυναίκα του ήταν στείρα και γριά, πώς θα γινόταν αυτό που άκουγε; Τότε ο άγγελος του είπε ότι θα μείνει κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού.

Πράγματι, η Ελισάβετ συνέλαβε και έκανε γιο. Όταν θέλησαν να δώσουν όνομα στο παιδί, ο Ζαχαρίας έγραψε πάνω σε πινακίδιο το όνομα Ιωάννης (που σημαίνει δώρον θεού). Αμέσως δε λύθηκε η γλώσσα του και όλοι μαζί δόξασαν το Θεό.
Όνομα: Ζαχαρίας
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το ρήμα זכר (ζακάρ)=θυμούμαι και το συντμημένο όνομα του Θεού יה (για), και σημαίνει ο Θεός θυμάται, ο Θεός είναι αρσενικού γένους.
Ζήνας ο απόστολος.
Όνομα: Ζένας
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Ηγούμενος της Μονής Σωτήρος Χριστού της επιλεγόμενης του Βαθέος Ρύακος.
Όνομα: Ιγνάτιος
Ετυμολογία: Πιθανώς από τη λατινική λέξη 'ignis' που σημαίνει φωτιά. Η αντίστοιχη λέξη στα αρχαία Ελληνικά είναι 'λιγνύς'. Καταληκτικά θα λέγαμε ‘φλογερός’.
27 Σεπτεμβρίου > Όσιος Σαββάτιος «ὁ ἐν Σολοβέτσκῃ»
Ρώσος άγιος που πέθανε το 1435.
Όνομα: Σάββας
Ετυμολογία: Το όνομα είναι παλίνδρομο (καρκινικό), δηλαδή διαβάζεται και αντίθετα. Δεν εντοπίστηκε η ετυμολογία του Ελληνικού ονόματος. Μάλλον προέρχεται από το εβραϊκό 'סַבָא' (σαβα), που σημαίνει "ξεκούραστος". Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη το Σάββατο είναι η έβδομη και τελευταία μέρα της Δημιουργίας κατά την οποία ο Θεός ξεκουράστηκε. Είναι ημέρα αργίας και ξεκούρασης των Εβραίων. Η αντίστοιχη μέρα ξεκούρασης για τους Χριστιανούς είναι η Κυριακή και για τους Μουσουλμάνους η Παρασκευή.



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία