Εορτές 22 Δεκεμβρίου: Άγιος Ζωΐλος Άγιος Όθων της Τουλούζης Άγιος Χρυσογόνος Ζώιλα Οθέλλα Οθέλλος Οθωνία Χρυσογόνη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Zeno Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια Αγία Θεοδότη η μάρτυρας Άγιος Ισχυρίων ο μάρτυρας
Εορτές 14 Ιουνίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Ελισσαία
Ετυμολογία: Από το ρήμα ελίσσω και σημαίνει "αυτήν που ελίσσεται". το Εβραϊκό αντίστοιχο ήταν ‘Elisha’ και σημαίνει "o Θεός λυτρώνει". Χρησιμοποιείται επίσης και σαν υποκοριστικό του Ελισάβετ
Σύμφωνα με τους συναξαριστές, ο προφήτης Ελισσαίος ήταν υπηρέτης του Προφήτη Ηλία, που όταν με θαυμαστό τρόπο έφυγε προς τον Κύριο, ο Ελισσαίος συνέχισε το προφητικό του έργο και μάλιστα με πολλά θαύματα. Ο Ελισσαίος πέθανε επί βασιλέως Ιωάς και τον έθαψε με πολύ θρήνο ο λαός του Ισραήλ στη Σεβαστούπολη της Σαμάρειας.

Για αυτόν τον καλό προφήτη, που το όνομα του γιορτάζουμε σήμερα γράφει η Αγία Γραφή στην Παλαιά Διαθήκη (Βασιλειών Δ’, 2: 23-24):
«καὶ ἀνέβη ἐκεῖθεν εἰς Βαιθήλ· καὶ ἀναβαίνοντος αὐτοῦ ἐν τῇ Οδῷ καὶ παιδάρια μικρὰ ἐξῆλθον ἐκ τῆς πόλεως καὶ κατέπαιζον αὐτοῦ καὶ εἶπον αὐτῷ· ἀνάβαινε, φαλακρέ, ἀνάβαινε. καὶ ἐξένευσεν ὀπίσω αὐτῶν καὶ εἶδεν αὐτά, καὶ κατηράσατο αὐτοῖς ἐν ὀνόματι Κυρίου· καὶ ἰδοὺ ἐξῆλθον δύο ἄρκτοι ἐκ τοῦ δρυμοῦ καὶ ἀνέρρηξαν ἀπ᾿ αὐτῶν τεσσαράκοντα καὶ δύο παῖδας.»

Και σε Νεοελληνική μετάφραση

Ο Ελισαίος αναχώρησε από την Ιεριχώ προς την Βαιθήλ. Ενώ δε ανέβαινε αυτός τον δρόμο του, βγήκαν μικρά παιδάκια από την πόλιν και τον ενέπαιζαν λέγοντας “ανέβαινε, φαλακρέ, ανέβαινε”.
Γύρισε πίσω προς αυτά ο Ελισαίος, τα είδε και τα καταράστηκε στο όνομα του Κυρίου και ιδού βγήκαν δύο αρκούδες από το δάσος και κατεσπαράξαν σαράντα δύο από αυτά τα παιδιά.

Όνομα: Ελισσαίος
Ετυμολογία: Από το ρήμα ελίσσω και σημαίνει "αυτόν που ελίσσεται". το Εβραϊκό αντίστοιχο ήταν ‘Elisha’ και σημαίνει "o Θεός λυτρώνει".
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
14 Ιουνίου > Άγιος Μεθόδιος ο ομολογητής Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Γεννήθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας και πήγε στην Κωνσταντινούπολη επί Λέοντος του Ε', για ν' αναλάβει κάποια θέση αντάξια της υψηλής παιδείας και ικανότητάς του. Τότε στη Βασιλεύουσα, επικρατούσε το ζήτημα της προσκύνησης των Αγίων εικόνων. Ο Βασιλιάς Θεόφιλος που ήταν εναντίον των εικόνων, επειδή εκτιμούσε την παιδεία του Μεθοδίου, προσπάθησε με διάφορους τρόπου να τον πάρει με το μέρος του. Αλλά ο Μεθόδιος τον παρατήρησε σκληρά και ευθέως, για την ανόητη στάση του απέναντι στις εικόνες. Ο Θεόφιλος εξοργισμένος, τον φυλάκισε στο νησί του Αντιγόνου, μέσα σ' ένα τάφο μαζί με δύο ληστές. Αργότερα όμως, επειδή του εξήγησε κάποιο δύσκολο χωρίο, σχετικά με τις απόκρυφες επιστήμες, τον αποφυλάκισε υπό επιτήρηση. Μετά τον θάνατο του Θεοφίλου, στις 12 Φεβρουαρίου 842 μ.Χ. και επί των ημερών της αυτοκράτειρας Θεοδώρας, που αποκατέστησε τη λατρεία των εικόνων, ο Μεθόδιος έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης. Επί της πατριαρχείας του, καθιερώθηκε η γιορτή της Ορθοδοξίας την πρώτη Κυριακή των νηστειών.

Παρόλο που το κύρια θέμα του εορτασμού της ημέρας της Ορθοδοξίας είναι η νίκη των εικονολατρών επί των εικονομάχων, ταυτοχρόνως αναθεματίζεται και η θρησκεία, ο πολιτισμός και η παιδεία των Ελλήνων. Πιο κάτω παρατίθενται αποσπάσματα των επτά, κατά των Ελλήνων, αναθεματισμών που όλοι καταλήγουν με την φράση ‘τρεις φορές ανάθεμα’.

1ος … Σε όσους δέχονται την ελληνική μυθολογία και την λατρεία των κτισμάτων – δημιουργημάτων τρεις φορές ανάθεμα.
2ος … Σε όσους ασπάζονται τις διδασκαλίες των Ελλήνων …. τρεις φορές ανάθεμα.
3ος … Σε όσους μαζί με τα άλλα μυθικά πλάσματα,… και δέχονται ως αληθινές τις πλατωνικές ιδέες…. τρεις φορές ανάθεμα.
4ος … Σε όσους δέχονται και διαδίδουν τις μάταιες ελληνικές αντιλήψεις…. τρεις φορές ανάθεμα.
5ος ... Σε όσους…. εισάγουν τις ασεβείς δοξασίες των Ελλήνων…. τρεις φορές ανάθεμα.
6ος ... Σε όσους προτιμούν την ανόητη λεγόμενη σοφία των εκτός [χριστιανισμού]…. φιλοσόφων τρεις φορές ανάθεμα.
7ος …Σε όσους λένε ότι οι σοφοί των Ελλήνων…..είναι πολύ καλύτεροι….. τρεις φορές ανάθεμα.

Απεβίωσε ειρηνικά την 14η Ιουνίου του 846 μ.Χ.
Όνομα: Μεθόδιος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'μέθοδος'=τρόπος προς αναζήτηση της γνώσης και σημαίνει τον μεθοδικό.
14 Ιουνίου > Άγιοι Αγάθων, Ευτυχία, Κασία και Φιλίππα οι Ομολογητές
Οι Άγιοι Ομολογητές Αγάθων, Ευτυχία, Κασία και Φιλίππα έζησαν επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.). Συνελήφθησαν, το 304 μ.Χ., στη Θεσσαλονίκη και ομολόγησαν τον Χριστό ενώπιον του διοικητού Δουλκιτίου και του επάρχου Κασσάνδρου. Οι Άγιοι λόγω του νεαρού της ηλικίας τους δεν καταδικάσθηκαν σε θάνατο αλλά σε εγκλεισμό στο δεσμωτήριο.
Όνομα: Φιλίππα
Ετυμολογία: Από τα ουσιαστικά φίλος και ίππος και σημαίνει "αυτήν που αγαπά τα άλογα ή την ιππασία".
Απεβίωσε ειρηνικά. Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες για τη ζωή της.

Όνομα: Ιουλία
Ετυμολογία: Αυτή που προέρχεται από την Ιουλία γενιά της οποίας γενάρχης ήταν ο γιός του Αινεία, Ίουλος. Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'ίουλος' που είναι το όνομα για το πρώτο χνούδι στα αγορίστικα μάγουλα. Το Ιουλιανή προέρχεται από το Λατινικό 'Juliana' και σημαίνει αυτήν που ανήκει στην Ιουλία. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ήταν προς τιμή του Ιούλιου Καίσαρα που πήρε το όνομα του ο έβδομος μήνας του έτους.
Ο Όσιος Νήφων ήταν γιος Ιερέα και γεννήθηκε στο χωριό Λουκόβη του Αργυροκάστρου. Νεαρός στην ηλικία, εισήλθε στη Μονή του Μεσοποτάμου, όπου εκπαιδεύτηκε και χειροτονήθηκε ιερέας. Έπειτα αναχώρησε στο Άγιον Όρος, όπου στα όρια της Μεγίστης Λαύρας, αφού άλλαξε αρκετά κελιά, κατέληξε στα Βουλευτήρια και εκεί ασκήτευε περί το 1330 μ.Χ. Κατόπιν πήγε και κατοίκησε στη Μεταμόρφωση, αλλά επειδή έρχονταν πολλοί μοναχοί, έφυγε από τον τόπο εκείνο και πήγε σαν υποτακτικός στον Όσιο Μάξιμο τον Καυσοκαλυβίτη. Μετά από μικρό χρονικά διάστημα και με την ευλογία του γέροντα του, εγκαταστάθηκε σε σπηλιά κοντά στα Καυσοκαλύβια, όπου με αυστηρή άσκηση πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του. Έζησε συνολικά 96 χρόνια.
Όνομα: Νήφων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'νήφω' που σημαίνει είμαι εγκρατής και νηφάλιος.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία