Εορτές 22 Δεκεμβρίου: Άγιος Ζωΐλος Άγιος Όθων της Τουλούζης Άγιος Χρυσογόνος Ζώιλα Οθέλλα Οθέλλος Οθωνία Χρυσογόνη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Zeno Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια Αγία Θεοδότη η μάρτυρας Άγιος Ισχυρίων ο μάρτυρας
Εορτές 9 Απριλίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Γνωστή επίσης ως Waltrude, κόρη των αγίων Walber και Bertilia, γυναίκα του αγίου Vincent Madelgarius που όταν έγινε μοναχός ακολούθησε κι η ίδια τη μοναστική ζωή κοντά στο Βέλγιο. Πέθανε περίπου στα 688 μ.Χ,
Όνομα: Βαλδερούδη
Ετυμολογία: Τευτονικό όνομα που προέρχεται από την παλαιά γερμανική γλώσσα και σημαίνει 'ισχυρή'.
Οσιομάρτυρας 4ου αιώνα από την Περσία.Την εκτέλεση της θανατικής ποινής, ανέλαβεν ένας από του μαθητές του, ο Νιρσάν, που μπροστά στα βασανιστήρια αρνήθηκε το Χριστό.
Όνομα: Βάδιμος
Ετυμολογία: Μάλλον από το Λατινικό 'vadimus'=προχωρούμε κι εννοεί αυτόν που προχωρεί.
9 Απριλίου > Άγιος Ευψύχιος που μαρτύρησε στην Καισαρεία
Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουλιανού που εισήγαγε το νόμο περί ανεξιθρησκείας, κάτι που δεν άρεσε στα χριστιανικά ιερατεία τα οποία φανάτισαν τον λαό σπρώχνοντας τον σε βέβηλες πράξεις όπως η καταστροφή ιερών και όσιων της Ελληνικής θρησκείας. Στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, αφού πήρε μαζί του μερικούς φίλους, πήγαν και γκρέμισαν ένα άγαλμα. Συνελήφθησαν όλοι και οι μεν συνεργοί του μεταμεληθέντες εξορίστηκαν ενώ αυτός που αρνήθηκε να το δηλώσει, αποκεφαλίστηκε.
Όνομα: Ευψύχιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ' και 'ψυχή' και σημαίνει τον ψυχωμένο και θαρραλέο.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Βάδιμη
Ετυμολογία: Μάλλον από το Λατινικό 'vadimus'=προχωρούμε κι εννοεί αυτήν που προχωρεί.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Βαλδερούδης
Ετυμολογία: Τευτονικό όνομα που προέρχεται από την παλαιά γερμανική γλώσσα και σημαίνει 'ισχυρός'.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Ευψυχία
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ' και 'ψυχή' και σημαίνει την ψυχωμένη και θαρραλέα.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
9 Απριλίου > Μετακομιδή των λειψάνων της στη Ρώμη
Mητέρα του ιερού Αυγουστίνου, γεννήθηκε το 332 μ.Χ. στην πόλη Ταγάστη της βόρειας Αφρικής από γονείς Χριστιανούς. Παντρεύτηκε τον εθνικό διοικητή Πατρίκιο, που κι αυτός ασπάσθηκε τον χριστιανισμό μετά από 16 χρόνια συμβίωσης. Πέθανε με ειρήνη, μετά από σύντομη ασθένεια, στην πόλη Όστια της πατρίδας της στη Βόρεια Αφρική.
Όνομα: Μόνικα
Ετυμολογία: Παρόλο που υπάρχουν διάφοροι ισχυρισμοί για την ετυμολογία του όμορφου αυτού ονόματος, με Λατινική (=σύμβουλος, αυτός που προειδοποιεί) και Ελληνική (=μοναδική) προέλευση, φαίνεται ότι είναι όνομα ιθαγενές της Βόρειας Αφρικής. Πιο συγκεκριμένα της χώρας των Βερβερίνων (Νουμιδία) που περιλάμβανε την σημερινή Αλγερία και μέρος της Τυνησίας και Λιβύης. Η ετυμολογία είναι μάλλον άγνωστη αλλά μπορεί να προήλθε από το όνομα του θεού της εποχής και του τόπου. Μόνο που και αυτό με τη σειρά του προέκυψε από τον Αιγύπτιο θεό Άμωνα. Σημείωση: Το όνομα Νουμιδία είναι από τη Λατινική γλώσσα, προέκυψε όμως από την αρχαία Ελληνική ονομασία 'Νομάδες'.

9 Απριλίου > Άγιος Αυδιήσιος και οι συν αυτόν μάρτυρες
Όταν ο βασιλιάς των Περσών Σαπώρ ο Β' (325 - 379 μ.Χ.), ο αρχιμάγος Αδεφάρ, κατηγόρησε τους χριστιανούς ότι βλασφημούν την Περσική θρησκεία. Τότε ο Σαπώρ έδωσε διαταγή να συλληφθούν όλοι και να προσκυνήσουν τον ήλιο και τη φωτιά. Επειδή όμως οι χριστιανοί αυτοί δεν το έπραξαν, αποκεφαλίστηκαν όλοι. Καθ' οδόν μόνο πέντε απ' αυτούς μικροψύχησαν και δέχτηκαν τη θρησκεία των Περσών.

Ο Άγιος Αυδιήσιος, άνηκε στην παραπάνω ομάδα αποκεφαλισθέντων χριστιανών στην Περσία. Αλλά το κτύπημα που δέχτηκε δεν ήταν θανατηφόρο και τη νύκτα σηκώθηκε και κατόπιν κήρυττε πάλι θαρραλέα τον Χριστό. Τότε κάποιος φανατικός ειδωλολάτρης, όρμησε και τον θανάτωσε με μαχαίρι.
Όνομα: Αυδιησούς
Ετυμολογία: Σύνθετο όνομα από την Εβραϊκή λέξη Αυδι=υπηρέτης και το όνομα Ιησούς και σημαίνει τον υπηρέτη (δούλο) του Ιησού. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί με το Χριστόδουλος.
Ο Όσιος Ακάκιος εξαγόρασε 7.000 χριστιανούς αιχμαλώτους, αφού εκποίησε εκκλησιαστικά σκεύη, κατά τον Βυζαντινοπερσικό πόλεμο (421 - 422 μ.Χ.).
Όνομα: Ακάκιος
Ετυμολογία: Από το 'α' το στερητικό και το κακία και σημαίνει τον άκακο.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία