Εορτές 22 Δεκεμβρίου: Άγιος Ζωΐλος Άγιος Όθων της Τουλούζης Άγιος Χρυσογόνος Ζώιλα Οθέλλα Οθέλλος Οθωνία Χρυσογόνη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Zeno Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια Αγία Θεοδότη η μάρτυρας Άγιος Ισχυρίων ο μάρτυρας
Εορτές 12 Φεβρουαρίου 2025 <> 
Κύριες Εορτές
Ο Άγιος Μελέτιος γεννήθηκε περί το 310 μ.Χ. στην Μελιτηνή της Μικράς Αρμενίας. Φανατικός πολέμιος των αιρετικών, Ομοιουσιανών και Αρειανών. Εξορίστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνστάντιο στην Αρμενία.

Η εξορία του τερματίσθηκε στις αρχές του έτους 362 μ.Χ. δια του διατάγματος του νέου αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτου περί ανεξιθρησκείας και θρησκευτικής ελευθερίας όλων των υπηκόων. Εξορίστηκε όμως και πάλι στην Αρμενία από τον αυτοκράτορα Ουάλη Επανήλθε στην Αντιόχεια το 379 μ.Χ. Αμέσως συνεκάλεσε Σύνοδο, η οποία ομολογούσε την πίστη στις αποφάσεις της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και καταδίκασε όλες τις αιρέσεις.

Όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Μέγας (379 - 395 μ.Χ.) συνεκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη το 381 μ.Χ. τη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο, ο Άγιος Μελέτιος κλήθηκε να λάβει μέρος στη Σύνοδο και μάλιστα ως πρόεδρος αυτής. Απέθανε όμως πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου.
Όνομα: Μελέτιος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό μελέτη και σημαίνει "αυτός που δείχνει ενδιαφέρον, προσοχή και φροντίδα".
12 Φεβρουαρίου > Άγιοι Πλωτίνος και Σατορνίνος
Οι Άγιοι Πλωτίνος και Σατορνίνος μαρτύρησαν δια σπάθης στην Καρχηδόνα.
Όνομα: Πλωτίνος
Ετυμολογία: Από το πλέω. Αυτός που κατάγεται από γένος ναυτικών
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα, για ορθόδοξη εορτή παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Πλωτίνα
Ετυμολογία: Από το πλέω. Αυτή που κατάγεται από γένος ναυτικών
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Μαρτύρησε το 1930 μ.Χ.
Όνομα: Αλέξιος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ρήμα αλέξω (προστατεύω) και σημαίνει "ο προστάτης".
(829 - 12 Φεβρουαρίου 901) Καταγόταν από την Φρυγία (σήμερα αποτελεί τις περιοχές Κιουτάχεια, Καραχισαρί και Σεχίπ της Τουρκίας. Εκάρη μοναχός σε ηλικία 12 ετών. Στη διαφορά μεταξύ του Αυτοκράτορα Λέοντα του Σοφού και του Πατριάρχη Φωτίου, υποστήριξε τον Αυτοκράτορα, αλλά συνέβαλε και στην ειρήνευση της Εκκλησίας, εργαζόμενος για τη συμφιλίωση των οπαδών των Πατριαρχών Φωτίου και Ιγνατίου. Για τους λόγους αυτούς, μόλις πέθανε ο Πατριάρχης Στέφανος Α΄, αδελφός του Λέοντα του Σοφού, ο τελευταίος τον προώθησε στον Οικουμενικό Θρόνο.

Ως Πατριάρχης, συνεκάλεσε Σύνοδο, την οποία παρακολούθησαν και απεσταλμένοι της Ρώμης, η οποία θεώρησε ότι το σχίσμα που προκλήθηκε από τον πατριάρχη Φώτιο και τον πάπα Νικόλαο είχε λήξει, χωρίς όμως να καταδικαστεί κανείς εκ των πρωταγωνιστών του.

Ήταν άνθρωπος πράος και ευσεβής. Υποστήριξε τον μοναχισμό και θεμελίωσε (ή ανακαίνισε) τη Μονή Καυλέα, εξ ου και το προσωνύμιό του.Ανακηρύχθηκε άγος, θεωρείται θαυματουργός και η μνήμη του τιμάται στις 12 Φεβρουαρίου τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από την Καθολική Εκκλησία.
Όνομα: Αντώνιος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά, την πρόθεση ‘αντί’ και το ρήμα ‘ωνέομαι’=αγοράζω από το οποίο έχουμε τις λέξεις ‘ωνή’=αγορά, ‘ωνητός’=αγοραστός και ‘ώνια’=ψώνια και μάλλον σημαίνει αυτόν που δωρίζει κάτι που αγοράζει. Τον γενναιόδωρο.

Ο Άγιος Βασιανός καταγόταν από το χωριό Ροζαλώφ της Ρωσίας της περιοχής του Κέσοβ. Σε ηλικία 33 ετών εγκαταβίωσε σε μοναστήρι και ακολούθησε την ασκητική οδό. Κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1509 μ.Χ.
Όνομα: Βασίλειος
Ετυμολογία: Από το επίθετο βασίλειος,-α, -ον και σημαίνει "αυτός που ανήκει στο βασιλιά".
Μαρτύρησε το 1091 μ.Χ.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Μητροφάνης ήταν πρωτοπρεσβύτερος και μαρτύρησε το έτος 1931 μ.Χ. Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον Βίο του Αγίου.
Όνομα: Μητροφάνης
Ετυμολογία: Από τις λέξεις ‘μήτηρ’ και ‘φαίνομαι’
12 Φεβρουαρίου > Άγιοι Ιουλιανός και Μόδεστος οι Μάρτυρες
Οι Άγιοι Ιουλιανός και Μόδεστος φαίνεται ότι μαρτύρησαν μαζί στην Καρθαγένη.
Όνομα: Μόδεστος
Ετυμολογία: Εξελληνισμένος τύπος του λατινικού επιθέτου modestus (μετριοπαθής, μετριόφρων, ολιγαρκής).
12 Φεβρουαρίου > Άγιοι Πλωτίνος και Σατορνίνος
Οι Άγιοι Πλωτίνος και Σατορνίνος μαρτύρησαν δια σπάθης στην Καρχηδόνα.
Όνομα: Σατουρνίνος
Ετυμολογία: Από την Λατινική ονομασία του θεού Κρόνου 'Saturnus'
12 Φεβρουαρίου > Αποκεφαλισμός Οσίου Χρήστου
Ο νεομάρτυρας αυτός καταγόταν από την Αλβανία. Σε ηλικία 40 χρονών πήγε στην Κωνσταντινούπολη και έκανε το επάγγελμα του κηπουρού. Κάποια μέρα φιλονίκησε με έναν Τούρκο για την τιμή των μήλων που πουλούσε. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Κριτή, συκοφαντούμενος, ότι είπε ότι θα γίνει Τούρκος. Τότε τον έριξαν στη φυλακή, χωρίς ψωμί και νερό, και τον βασάνισαν σκληρά. Στην ίδια φυλακή βρισκόταν και ο λόγιος Καισάριος Δαπόντε, που παρακολούθησε τα βασανιστήρια του Αγίου και αργότερα έγραψε το μαρτύριο του. Ο Χρήστος παρέμεινε σταθερός στην πίστη των πατέρων του και αποκεφαλίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1748 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη.
Όνομα: Χρήστος
Ετυμολογία: Το όνομα Χρήστος παράγεται από το ρήμα “χρη” και προσδιορίζει αυτόν που ζει με τους πρέποντες κανόνες, τον ηθικό, τον ωφέλιμο.
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Για χριστιανική εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό.
Όνομα: Μελετία
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό μελέτη και σημαίνει "αυτή που δείχνει ενδιαφέρον, προσοχή και φροντίδα".
Οσία Μαρία η μετονομασθείσα Μαρίνος
Σύμφωνα με την παράδοση μία Μαρία, αγνώστων λοιπών στοιχείων, φόρεσε ανδρικά ρούχα και μαζί με τον πατέρα της, Ευγένιο που είχε μείνει χήρος, κατέφυγε σε μοναστήρι με το όνομα Μαρίνος. Μία μέρα κατηγορήθηκε ότι διέφθειρε την κόρη κάποιου ξενοδόχου ενώ ήταν κάποιος στρατιώτης που το είχε κάνει. ‘Ο Μαρίνος δέχθηκε τη συκοφαντία, αν και εύκολα μπορούσε να την αποκρούσει. Εκδιώχθηκε από το μοναστήρι και όταν πέθανε, αποκαλύφθηκε ότι ήταν γυναίκα οπότε οι μοναχοί που προηγουμένως τον αποκαλούσαν άθλιο, την μακάρισαν για την αρετή και την πνευματική της ανδρεία και την θεώρησαν Οσία.
Όνομα: Μαρία
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο όνομα Marjam που χρησιμοποιήθηκε για να αποδοθεί το αραμαϊκό όνομα της Παναγίας «Μαργιάμ» που σημαίνει 'πικροφέρουσα'. Επίσης υπάρχει αρχαίο Ελληνικό (Μινωικό) όνομα ΜΑΙΡΑ, που μπορεί να επροφέρετο Μαίρα, Μαίρη ή Μάϊρα. Όνομα πανάρχαιο Ελληνικό. Το Εβραϊκό όνομα Μαρία κατά τον καθηγητή κ. Θεοφανίδη είναι παράγωγο του αρχαίου μυθολογικού και Ομηρικού ονόματος ΜΑΙΡΑ ή ΜΑΡΙΑ (Ιλιάδα Σ48, Οδύσσεια λ326, Παυσανίας κ.λ.π ) . Το όνομα Μαίρα ή Μαρία έχει ως ρίζα το αρχαίο ελληνικό ρήμα μαρμαίρω που σημαίνει την λάμπουσα, την ακτινοβολούσα.(Oμηρικόν λεξικό Ε.Κοφινιώτου ) Μαρ - μαίρω = λάμπω, ακτινοβολώ. Μαρία, η λάμπουσα η ακτινοβολούσα.
Ο Όσιος Αλέξιος, κατά κόσμο Ελευθέριος, γεννήθηκε στη Ρωσία το έτος 1300 μ.Χ. και ανήκε στην πλούσια, ευγενή και ευσεβή οικογένεια των Πλετσέγιεφ. Οι γονείς του, Θεόδωρος Βιάκοντ και Μαρία, κατάγονταν από το Τσέρνιγκωφ. Όταν η πόλη καταστράφηκε από τους Τατάρους, το ζεύγος κατέφυγε στη Μόσχα.
Όνομα: Αλέξιος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ρήμα αλέξω (προστατεύω) και σημαίνει "ο προστάτης".
Ήταν ο πατέρας της Οσίας Μαρίας που όταν έμεινε χήρος, κατέφυγε σε μοναστήρι με την κόρη του που φόρεσε ανδρικά ρούχα και παρουσιάστηκε με το όνομα Μαρίνος.
Όνομα: Ευγένης
Ετυμολογία: Από τα ευ και γένος και σημαίνει "αυτός που έχει ευγενική καταγωγή, ευγενικούς τρόπους".
12 Φεβρουαρίου > Όσιος Μελέτιος Επίσκοπος Χαρκώβ
Ο Όσιος Μελέτιος, κατά κόσμο Μιχαήλ Ιβάνοβιτς Λεοντόβιτς, γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1784 μ.Χ. στη Ρωσία. Σπούδασε στη θεολογική ακαδημία της Αγίας Πετρουπόλεως και έγινε μοναχός το έτος 1820 μ.Χ. στη μονή Μπρατσκ του Κιέβου. Στις 19 Οκτωβρίου 1826 μ.Χ. εξελέγη Επίσκοπος Τσιγκίρινσκ του Κιέβου και διακρίθηκε για τον ασκητικό βίο και την φιλανθρωπία του.

Κοιμήθηκε με ειρήνη και ενταφιάσθηκε στη μονή της Παναγίας του Χαρκώβ. Το έτος 1948 μ.Χ. το ιερό λείψανο αυτού μετακομίσθηκε στον καθεδρικό ναό των Θεοφανείων του Χαρκώβ.
Όνομα: Μελέτιος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό μελέτη και σημαίνει "αυτός που δείχνει ενδιαφέρον, προσοχή και φροντίδα".
Όνομα: Μελέτιος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό μελέτη και σημαίνει "αυτός που δείχνει ενδιαφέρον, προσοχή και φροντίδα".
Έζησε κατά τον 11ο αιώνα μ.Χ. και ασκήτεψε στη Λαύρα του Αγίου Σάββα και στη μονή του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα, στην οποία υπήρχαν πολλοί Γεωργιανοί, ενώ διετέλεσε και ηγούμενος αυτής. Κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη το έτος 1066 μ.Χ.
Όνομα: Πρόχορος
Ετυμολογία: Από τις Ελληνικές λέξεις 'πρό' και 'χορός' και εννοεί αυτόν που προηγείται του χορού ή ο εισαγωγικός ή πρώτος χορός. Βασικά πρώτος παντός ομίλου.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία