Εορτές 21 Δεκεμβρίου: Αγία Ιουλιανή Άγιος Θεμιστοκλής Θεμιστοκλεια
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Πέτρος ο θαυματουργός
Εορτές 27 Δεκεμβρίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
27 Δεκεμβρίου > Άγιος Μαυρίκιος, ο γιος του Φωτεινός και οι Άγιοι Εβδομήκοντα Μάρτυρες
Σύμφωνα με του συναξαριστές ήταν χριστιανοί στρατιώτες που μαρτύρησαν γύρω στο 315 μ.Χ.
Όνομα: Μαυρίκιος
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη ‘maurus’=μαύρος και την κατάληξη ‘-ious’ που δηλώνει καταγωγή και σημαίνει αυτόν που προέρχεται από τη χώρα των μαύρων, τη Μαυριτανία.
Λιθοβολισμός του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου Γκυστάβ Ντορέ (Γαλλικά: Gustave Doré‎)
Ήταν ίσως ο πιο διακεκριμένος μεταξύ των επτά διακόνων, που εξέλεξαν οι πρώτοι χριστιανοί για να επιστατούν στις κοινές τράπεζες των πιστών, ώστε να μη γίνονται λάθη, και τους χειροτόνησαν οι άγιοι Απόστολοι. Ο Στέφανος όμως έβρισκε καιρό και δύναμη για να κηρύττει το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Ήταν ο πρώτος που δίδαξε ότι ο Θεός δεν κατοικεί σε κανένα ναό και δεν χρειάζεται να πας στη συναγωγή, σε ναό ή εκκλησία για να προσευχηθείς. Γι’ αυτό καταγγέλθηκε στα Εβραιο-χριστιανικά ιερατεία της εποχής και καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού, λίγη ώρα μετά που είχε πει την γνώμη του.

Ο λεβέντης που φύλαγε τα ενδύματα των λιθοβολούντων ονομαζόταν Σαύλος που αργότερα έγινε γνωστός σαν απόστολος των Εθνών Παύλος.

Εκεί φάνηκε και το μεγαλειώδες του χαρακτήρα του Στέφανου προς τους δολοφόνους του με τη φράση του, «Κύριε, μὴ στήσης αὐτοῖς τὴν ἁμαρτίαν ταύτην». Δηλαδή «Κύριε μη λογαριάσεις σ’ αυτούς αυτήν την αμαρτία».

Εδώ φαίνεται καθαρά ότι οι δυο θρησκείες, Εβραϊκή και Χριστιανική δεν είχαν ακόμη διαχωριστεί.
Όνομα: Στέφανος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό στέφανος (στεφάνι) και σημαίνει "στεφανωμένος".

Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα. Παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Μαυρικία
Ετυμολογία: Από τη Λατινική λέξη ‘maura’=μαύρη και την κατάληξη ‘-ia’ που δηλώνει καταγωγή και σημαίνει αυτήν που προέρχεται από τη χώρα των μαύρων, τη Μαυριτανία.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες γι' αυτόν τον Ρώσο άγιο.
Όνομα: Βαρλαάμ
Ετυμολογία: Εβραϊκό όνομα που σημαίνει 'γιος του Θεού'. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Θεότεκνος.
27 Δεκεμβρίου > Άγιος Θεόδωρος ο Α' Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης
Ο Άγιος αυτός ήταν γέννημα και θρέμμα της Κωνσταντινούπολης και έζησε στα χρόνια του Βασιλιά Κωνσταντίνου Δ' του Πωγωνάτου (668 - 685 μ.Χ.).

Λόγω της μεγάλης του αρετής και ευλάβειας, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος της Αγίας Σοφίας και κατόπιν έγινε σύγκελλος και σκευοφύλακας αυτής. Όταν πέθανε ο τότε Πατριάρχης Κωνσταντίνος χειροτονήθηκε Πατριάρχης ο Θεόδωρος. Θεάρεστα αφού διακυβέρνησε την Εκκλησία για δύο χρόνια και τρεις μήνες, απομακρύνθηκε του θρόνου από τον βασιλιά Κωνσταντίνο Πωγωνάτο. Η απομάκρυνση αυτή δεν μάρανε τον θείο ζήλο του Πατριάρχη Θεοδώρου και αφού πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του επίσης Θεάρεστα, απεβίωσε ειρηνικά.

Ο Άγιος Θεόδωρος επανήλθε στον θρόνο του μετά τον θάνατο του πατρός Γεωργίου Α’ και πατριάρχευσε έως το 687 μ.Χ.
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
Ο Άγιος Θεόδωρος ο Γραπτός ήταν γιος του Ιωνά από την Παλαιστίνη, και υπήρξε μαθητής, μαζί με τον αδελφό του Θεοφάνη, στη μονή του αγίου Σάββα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι μοναχοί του Αγίου Σάββα, μέχρι σήμερα, πιστεύουν ότι είναι αμαρτία να τρώνε μήλα.

Την εποχή της εικονομαχίας μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη για να στηρίξουν τους εικονολάτρες. Τέθηκαν υπό περιορισμό, μαστιγώθηκαν και μετά, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ο βασιλιάς Θεόφιλος, για να τους στιγματίσει, διέταξε να χαραχθούν στα μέτωπά οι πιο κάτω στίχοι.

Πάντων ποθούντων προστρέχειν πρὸς τὴν πόλιν,
Ὅπου πάναγνοι τοῦ Θεοῦ Λόγου πόδες
Ἔστησαν, εἰς σύστασιν τῆς οἰκουμένης,
Ὤφθησαν οὗτοι τῷ σεβασμίῳ τόπῳ,
Σκεύη πονηρὰ δεισιδαίμονος πλάνης.
Ἐκεῖσε πολλὰ λοιπὸν ἐξ ἀπιστίας,
Πράξαντες δεινὰ αἰσχρὰ δυσσεβοφρόνως,
Ἐκεῖθεν ἠλάθησαν ὡς ἀποστάται.
Πρὸς τὴν πόλιν δὲ τοῦ κράτους πεφευγότες,
Οὐκ ἐξαφῆκαν τὰς ἀθέσμους μωρίας.
Ὅθεν γραφέντες ὡς κακοῦργοι, τὴν θέαν,
Κατακρίνονται καὶ διώκονται πάλιν.

Απ' αυτή την αιτία ονομάστηκαν και οι δύο Γραπτοί.
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
27 Δεκεμβρίου > Άγιος Φωτεινός, γιος του Αγίου Μαυρίκιου και άλλοι Εβδομήκοντα Άγιοι Μάρτυρες
Μαρτύρησαν όλοι στα χρόνια του βασιλιά Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.) και ήταν στρατιώτες, που διέμεναν στην Απάμεια της Βιθυνίας του Πόντου.

Όταν πέρασε από εκεί ο Μαξιμιανός, καταγγέλθηκαν ότι ήταν χριστιανοί. Όταν τους κάλεσε ο βασιλιάς, οι Άγιοι ομολόγησαν και μπροστά του ότι ήταν χριστιανοί και αμέσως τότε τους αφαιρέθηκαν οι στρατιωτικές ζώνες και τους έριξαν στη φυλακή.

Όταν μετά τρεις μέρες ρωτήθηκαν και πάλι, έμειναν αμετάθετοι στο φρόνημά τους και έτσι τους κρέμασαν και τους ξέσχισαν τις πλευρές. Ο δε Μαξιμιανός, για να κάνει πικρότερο το μαρτύριο του Μαυρικίου, αποκεφάλισαν μπροστά του τον γιο του Φωτεινό. Αυτούς δε, τους πήγε σε τόπο με βρώμικα βαλτόνερα, όπου τους έδεσε γυμνούς σε πασσάλους και τους άλειψε με μέλι. Οι μάρτυρες, έμειναν έτσι δεμένοι επί 10 ημέρες, τελικά όμως, από τα τσιμπήματα των εντόμων, παρέδωσαν μαρτυρικά το πνεύμα τους στον Θεό.
Όνομα: Φωτεινός
Ετυμολογία: Από το επίθετο "φωτεινός" και σημαίνει "λαμπερός, γεμάτος φως".Κατά μια άλλη έννοια καθαρός, αυτός που έχει προφητικές ικανότητες.
Ανδρέας Επιφανίου: Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό. Από το χωριό Πηγή, της επαρχίας Αμμοχώστου, δεκαεννέα χρονών. Φονεύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1957 στο χωριό του από αδελφικά χέρια που αντιτάχθηκαν στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Ο Ανδρέας κατόρθωσε πριν ξεψυχήσει να δώσει το όνομα του δολοφόνου του στην μάνα του. Το άτομο αυτό αμείφθηκε από την Αγγλική κυβέρνηση και φυγαδεύτηκε στην Αγγλία. Δόξα και τιμή στον ήρωα μας. Αίσχος στους προδότες του αγώνα.
Όνομα: Ανδρέας
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ουσιαστικό ανήρ (γενική ανδρός) και σημαίνει "ο ανδρείος, ο πραγματικός άνδρας".



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία