Εορτές 21 Δεκεμβρίου: Αγία Ιουλιανή Άγιος Θεμιστοκλής Θεμιστοκλεια
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Άγιος Πέτρος ο θαυματουργός
Εορτές 24 Δεκεμβρίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
Αγία Ευγενία η Οσιοπαρθενομάρτυς
Η Αγία Ευγενία η Οσιοπαρθενομάρτυς έζησε στο δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. Καταγόταν από τη Ρώμη, γόνος πλούσιας οικογένειας αξιωματούχου πατέρα. Εκείνη την περίοδο, οι γονείς της ήθελαν να τη δώσουν σύζυγο σε κάποιο Ρωμαίο αξιωματούχο, τον Ακυλίνα. Τότε η Ευγενία, αρνούμενη να δεχθεί αυτή την πρόταση των γονέων της, κάποια νύχτα ντύθηκε ανδρικά και έφυγε σε άλλη πόλη. Εκεί κατηχήθηκε, βαπτίσθηκε χριστιανή και έλαβε συγχρόνως το μοναχικό σχήμα. Μετά από χρόνια, επέστρεψε στο σπίτι της και η αναγνώριση από τους γονείς της έγινε μέσα σε δάκρυα και ανέκφραστη χαρά. Δεν πέρασε πολύς καιρός και όλοι στο σπίτι της Ευγενίας δέχθηκαν το χριστιανισμό. Από μίσος τότε οι ειδωλολάτρες τραυμάτισαν θανάσιμα τον πατέρα της. Και όταν η Ευγενία επέστρεψε στη Ρώμη, επειδή δεν θυσίαζε στα είδωλα, την αποκεφάλισαν.
Όνομα: Ευγενία
Ετυμολογία: Από τα ευ και γένος και σημαίνει "αυτή που έχει ευγενική καταγωγή, ευγενικούς τρόπους"
Πιστεύται ότι ο Όσιος αυτός είναι ο λεγόμενος Πάνδεκτος (δηλαδή ο συγγραφέας της Πανδέκτου), που έζησε στα μέσα του 7ου αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από τη Γαλατία και ήταν μοναχός στη Μονή του Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα. Αυτός μάλιστα, περιέγραψε και την άλωση της Ιερουσαλήμ από τους Άραβες και θρήνησε το φόνο των μοναχών της Λαύρας από τους επιδρομείς.
Όνομα: Αντίοχος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'αντιοχεύω'=κινούμαι ενάντια και σημαίνει αυτόν που προβάλλει αντίσταση ή που κάνει αντεπίθεση.
Αγιος Αχμετ
Καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και ασκούσε το επάγγελμα του γραφέα του αρχιλογιστού «δευτεράρη». Κατά το θρήσκευμα ήταν Μουσουλμάνος, Τούρκος στην καταγωγή. Ο Αχμέτ στό σπίτι του είχε δύο Ορθόδοξες Χριστιανές σκλάβες, Ρωσίδες στην καταγωγή. Έγινε τελικά Χριστιανός απαρνούμενος το Ισλάμ. Η ομολογία του, ότι είναι Χριστιανός, κεραυνοβόλησε τους πρώην ομοθρήσκους του. Χωρίς, πια, κανένα φόβο, άρχισε να ελέγχει το ψεύδος και την πλάνη των μωαμεθανών. Τότε, κατόπιν διαταγής του τοπικού άρχοντα, αφού τον συνέλαβαν, τον βασάνισαν και τον αποκεφάλισαν στις 3 Μαϊου του έτους 1682 μ.Χ..
Όνομα: Άχμετ
Ετυμολογία: Αραβικό και Τούρκικο όνομα που σημαίνει αυτόν που είναι άξιος επαίνων. Ένα από τα προσωνύμια του Προφήτη Μωάμεθ. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν 'Επαίνετος'
Μαρτύρησε στα χρόνια του βασιλιά Λικινίου.
Όνομα: Κάστουλος
Ετυμολογία: Ο προερχόμενος από την Ισπανική πόλη Καστούλο
Μαρτύρησε επί Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.) και Μαγνεντίου.
Όνομα: Σόσσιος
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Βιτιμία
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Για εορταστική ηερομηνία πηγαίνετε σστο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Καστούλα
Ετυμολογία: Η προερχόμενη από την Ισπανική πόλη Καστούλο
Ασκητής της ερήμου που απεβίωσε ειρηνικά.
Όνομα: Βιτύμιος
Ετυμολογία: Υπό διερεύνηση
Οι Άγιοι Πρώτας και Υάκινθος ήταν υπηρέτες και αργότερα συνασκητές της Αγίας Ευγενίας, οι οποίοι μαρτύρησαν δια σπάθης στη Ρώμη.
Όνομα: Πρωτεύς
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'πρώτος' και σημαίνει αυτός που προηγείται όλων των άλλων.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Για την Αγία Βασίλα σημειώνεται μόνο, ότι συμμαρτύρησε με την Αγία Ευγενία και θανατώθηκε δια αποκεφαλισμού.

Ο Σ. Ευστρατιάδης όμως, πιστεύει ότι η Αγία αύτη είναι η μητέρα της Αγίας Ευγενίας, διότι μαζί μ' αυτή αναφέρεται και η μνήμη του πατέρα της Αγίας Ευγενίας, Φιλίππου, καθώς και των υπηρετών της, Πρώτα και Υακίνθου, που όλοι μαζί μαρτύρησαν στην Ρώμη επί Κομόδου (180 - 192 μ.Χ.).

Αλλά ο Γαλανός στους «Βίους των Αγίων» αναφέρει ότι τη Βασίλα προσήλκυσε στο χριστιανισμό η Αγία Ευγενία στη Ρώμη. Ο μνηστήρας όμως της Αγίας Βασίλας, Πομπήιος, ήταν ειδωλολάτρης και κατέδωσε στις αρχές την Αγία Βασίλα και την Αγία Ευγενία, με αποτέλεσμα, η μεν πρώτη να αποκεφαλιστεί, η δε δεύτερη αφού πρώτα ρίχτηκε στον ποταμό Τίβερη και διασώθηκε, κατόπιν να αποκεφαλιστεί και αυτή.
Όνομα: Βασιλεία
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό 'βασιλεύς' που προέρχεται από τις λέξεις 'βάσις' και 'λεώς'=λαός στα Δωρικά και θεωρείτο η βάσις του λαού.
Μαρτύρησε δια σπάθης
Όνομα: Αχαιός
Ετυμολογία: Από το Δωρικό άχος =ήχος που εκφράζει την θορυβώδη πτώση νερού και οι Αχαιοί, σαν θαλασσινοί λαοί, από εδώ φαίνεται, πήραν τ’ όνομά τους.
Αγιος Γαλακτιων
Αιγύπτιος μάρτυρας, 3ου αιώνα.
Όνομα: Γαλάτειος
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'γάλα'' και σημαίνει "άσπρος σαν το γάλα".
24 Δεκεμβρίου > Άγιοι Σόσσιος και Θεόκλειος
Μαρτύρησαν επί Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.) και Μαγνεντίου. Αποκεφαλίσθηκαν μετά από άγρια βασανιστήρια.
Όνομα: Θεόκλειος
Ετυμολογία: Από το θεός και το κλέος (δόξα) και σημαίνει "δόξα του Θεού".
24 Δεκεμβρίου > Ημερομηνία θανάτου του Αγίου
(1828-1898) Μαρωνίτης άγιος με το λαϊκό όνομα Ιωσήφ Ζαρούν Μαχλούφ (Joseph Zaroun Makhlouf). Επέλεξε το όνομά του για να τιμήσει τον ομώνυμο του μάρτυρασ του 2ου μ.Χ. αιώνα.
Όνομα: Σαρμπέλ
Ετυμολογία: Προέρχεται από τα Αραμαϊκά από το 'σάρμπο'=καλά νέα και ‘ελ’=προσωνύμιο του Θεού και σημαίνει καλές ειδήσεις από τον Θεό.
Οι Άγιοι Πρώτας και Υάκινθος ήταν υπηρέτες και αργότερα συνασκητές της Αγίας Ευγενίας, οι οποίοι μαρτύρησαν δια σπάθης στη Ρώμη.
Όνομα: Υάκινθος
Ετυμολογία: Το όνομα Υάκινθος αποτελείται από τρία μέρη, ‘ΥΑ’,’ακίς’, ‘άνθος’. Το ‘ΥΑ’ είναι η γοερή κραυγή πόνου που προέρχεται από το πλήγωμα της καρδιάς από κάτι μικρό αλλά μυτερό και το ‘άνθος’ συμβολίζει την ομορφιά του νέου που χάθηκε. Είναι τόσο όμορφο αυτό το όνομα. Ίσως οι περισσότεροι να μη γνωρίζουν ότι αυτό είναι το Ελληνικό όνομα του λουλουδιού που είναι κοινώς γνωστό με την τουρκική λέξη 'ζιμπούλι' ή 'ζουμπούλι'.
Ο Άγιος Φίλιππος ήταν πατέρας της Αγίας Ευγενίας και μαρτύρησε, αφού θανατώθηκε με μαχαίρι.
Όνομα: Φίλιππος
Ετυμολογία: Από τα ουσιαστικά φίλος και ίππος και σημαίνει "αυτός που αγαπά τα άλογα ή την ιππασία".
Ασκητής της ερήμου που απεβίωσε ειρηνικά.
Όνομα: Αφρόδιτος
Ετυμολογία: Αυτός που αναδύθηκε από τους αφρούς της θάλασσας. Αφροδίσιος ο αναφερόμενος στην Αφροδίτη, την ερωτική επιθυμία



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία