Εορτές 22 Δεκεμβρίου: Άγιος Ζωΐλος Άγιος Όθων της Τουλούζης Άγιος Χρυσογόνος Ζώιλα Οθέλλα Οθέλλος Οθωνία Χρυσογόνη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Zeno Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια Αγία Θεοδότη η μάρτυρας Άγιος Ισχυρίων ο μάρτυρας
Εορτές 28 Σεπτεμβρίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
Άγιοι των Βρετανικών Νήσων και Ιρλανδίας
Βεδενικτίνα ηγουμένη σε μοναστήρι της Αγγλίας και υποστηρικτής της ιεραποστολής του αγίου Βονιφάτιου στη Γερμανία. Βοήθησε στέλνοντας πολλές μοναχές για να βοηθήσουν στον ευαγγελισμό των βαρβάρων.
Όνομα: Τέττα
Ετυμολογία: Μάλλον Τευτονικό όνομα και σημαίνει θηλή, στήθος.
Ιερομάρτυρας 6ου αιώνα, επίσκοπος Νικοπόλεως Ηπείρου.
Όνομα: Αλκίσων
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'αλκή'=ισχύς, δύναμη, ανδρεία και σημαίνει αυτόν που έχει πεποίθηση στη δύναμή του
Ο Άγιος Βάτσλαβ, που με το μαρτύριό του έγινε «ο ουράνιος προστάτης του Σλαβικού έθνους» γεννήθηκε γύρω στο έτος 907 σαν πρεσβύτερος γιος του Τσέχου πρίγκηπα Βράπσλαβ και της γυναίκας του Ντραχομίρα. Ο παππούς του ήταν ο Τσέχος πρίγκηπας Μπορζιβόυ και η γιαγιά του η Αγία Λουντμίλα. Ο Άγιος Βάτσλαβ βαπτίστηκε με το σλαβωνικό, δηλαδή το ορθόδοξο τυπικό. Όταν το αγόρι ωρίμασε πνευματικά ο πατέρας του του έκοψε τα μαλλιά σύμφωνα επίσης με το σλαβωνικό τυπικό. Με την ευκαιρία της εκκλησιαστικής τελετής της τριχοκουρίας του Βάτσλαβ, όπως λέγει ο πρώτος παλαιός εκκλησιαστικός σλαβωνικός Βίος, ο πρίγκηπας Μπορζιβόυ κάλεσε κάποιο επίσκοπο ονομαζόμενο Νοτάριο μαζί με τον κλήρο του. Στην εκκλησία της Αγίας Θεοτόκου, στο κάστρο της Πράγας τελέστηκε πρώτα η θεία λειτουργία και στη συνέχεια ο Επίσκοπος πήρε τον Αγιο Βάτσλαβ, τον έβαλε στην εξέδρα μπροστά στην αγία τράπεζα και τον ευλόγησε με τα εξής λόγια: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ευλόγησε αυτό το αγόρι, όπως ευλόγησες όλους τους δίκαιους»
Όνομα: Βιασεσλάβος
Ετυμολογία: Από τα Σλαβικά 'veche'=περισσότερο και 'slava'=δόξα και σημαίνει πιο δοξασμένος
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αλκίς
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'αλκή'=ισχύς, δύναμη, ανδρεία και σημαίνει αυτόν που έχει πεποίθηση στη δύναμή του
Προφήτης Βαρούχ ο Δίκαιος
Φιλαλήθης και θαρραλέος ο Βαρούχ, έζησε τον 7ο αιώνα π.Χ. Ήταν γιος του Νηρίου και υπήρξε αφοσιωμένος ακόλουθος και γραμματέας του προφήτη Ιερεμία.

Όταν ήταν φυλακισμένος ο Ιερεμίας, ο Βαρούχ έγραψε με υπαγόρευσή του προφητείες, με την εντολή να τις αναγνώσει στο λαό σε ήμερα νηστείας. Αλλά ο βασιλιάς Ιωακείμ, όταν το πληροφορήθηκε, έριξε το χειρόγραφο του στη φωτιά. Οι προφητείες όμως εκείνες, γράφηκαν και πάλι. Ο Βαρούχ φυλακίστηκε με την κατηγορία ότι αυτός παρακινούσε εναντίον τους τον προφήτη Ιερεμία.

Ο Βαρούχ στο ομώνυμό του βιβλίο μέσα στην Αγία Γραφή (Παλαιά Διαθήκη), φαίνεται ότι προλέγει την ενανθρώπιση του Ιησού Χριστού.
Όνομα: Βαρούχ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το ρήμα ברך (μπαράκ)=ευλογώ και σημαίνει τον ευλογημένο. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί με το όνομα 'Ευλόγιος'
Δεν υπάρχει αγία με αυτό το όνομα, παρκαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Βαρουχία
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το ρήμα ברך (μπαράκ)=ευλογώ και σημαίνει την ευλογημένη. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί με το όνομα 'Ευλογία'
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Βιασεσλάβα
Ετυμολογία: Από τα Σλαβικά 'veche'=περισσότερο και 'slava'=δόξα και σημαίνει πιο δοξασμένη
Kαταγόταν από το Ικόνιο και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού (270 - 275 μ.Χ.). Ήταν γνωστός για το χριστιανικό του ήθος, γι αυτό και όταν εξεδώθηκε διάταγμα κατά των Χριστιανών, ήταν από τους πρώτους που συνέλαβε ο Έπαρχος της πόλης. Υπεβλήθη σε φρικτά βασανιστήρια, αλλά ενώ ακόμη βρισκόταν στη φυλακή ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός δολοφονήθηκε. Ο Πρόβος που τον διαδέχθηκε στο θρόνο ακύρωσε το διάταγμα κι έτσι ο Χαρίτων αφέθηκε ελεύθερος. Αποφάσισε να καταφύγει στα Ιεροσόλυμα και να ζήσει ως αναχωρητής σε σπηλιές της περιοχής. Η φήμη του διαδόθηκε πολύ γρήγορα και ήρθαν στο πλευρό του πολλοί μαθητευόμενοι. Έτσι έκτισε στη Φαρά μεγάλη Λαύρα. Ποθώντας όμως την ερημία, αναχώρησε και πάλι για τα ενδότερα της ερήμου, όπου στην περιοχή Σουκά, έκτισε νέα Λαύρα. Εκεί παρέδωσε την ψυχή του εν Κυρίω.
Όνομα: Χαρίτων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'χαριτόω' και σημαίνει αυτόν που είναι γιομάτος χαρές
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
28 Σεπτεμβρίου > Άγιος Αλέξανδρος και οι μαζί μ' αυτόν Τριάκοντα Μάρτυρες
Ο Άγιος Αλέξανδρος και οι μαζί μ' αυτόν Τριάκοντα Μάρτυρες μαρτύρησαν δια ξίφους.
Όνομα: Αλέξανδρος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα αλέξω ή αλέκω (προστατεύω) και ανήρ (άνδρας) και σημαίνει "αυτός που προστατεύει από τους άνδρες (σ' αυτή την περίπτωση οι άνδρες που αποτελούν το εχθρικό στράτευμα).
28 Σεπτεμβρίου > Άγιοι Μάρκος ο ποιμένας, Αλέξανδρος, Αλφειός και Ζώσιμος τα αδέλφια, Νίκων, Νέων, Ηλιόδωρος και λοιπές Παρθένες και Παιδιά
Οι Άγιοι Μάρκος ο ποιμένας, Αλέξανδρος, Αλφειός και Ζώσιμος τα αδέλφια, Νίκων, Νέων, Ηλιόδωρος και οι λοιπές Παρθένες και Παιδιά έζησαν στα χρόνια του Διοκλητιανού και ηγεμόνα της Πισιδίας Μάγνου (290 μ.Χ.).

Ο Μάρκος ήταν βοσκός προβάτων και γέροντας. Επειδή ομολόγησε ότι είναι χριστιανός, βασανίστηκε φρικτά και στάλθηκε στην Κλαυδιούπολη. Εκεί κάλεσαν τρία αδέλφια, τον Αλέξανδρο, τον Αλφειό και τον Ζώσιμο, από το χωριό Κατάλυτο, για να κατασκευάσουν χάλκινα δεσμά για τον Μάρκο. Όταν όμως άρχισαν να τα κατασκευάζουν, ένιωσαν τα χέρια τους να παραλύουν. Θαύμασαν για το γεγονός και αμέσως ομολόγησαν τον Χριστό. Τότε μαρτύρησαν με φρικτό τρόπο τελικά τους αποκεφάλισαν.

Τον ίδιο θάνατο είχαν και οι υπόλοιποι Μάρτυρες, Ηλιόδωρος, Νικών και Νέων, μαζί με πολλές Παρθένες και Παιδιά. Όλοι αποκεφαλίστηκαν στην τοποθεσία Μωρομίλιο.
Όνομα: Αλφειός
Ετυμολογία: Αν θεωρήσουμε ότι προέρχεται από το ρήμα 'αλφαίνω' σημαίνει κερδίζω και πλουτίζω. Αν όμως αναφερόμαστε στο όνομα του ποταμού Αλφειού, που αυτό συμβαίνει στην δική μας περίπτωση τότε σημαίνει 'λευκός' από του αφρούς που δημιουργούν τα ορμητικά ύδατά του.
28 Σεπτεμβρίου > Μετακομιδή του Ιερού λειψάνου του Αγίου Δονάτου Επισκόπου Ευροίας Ηπείρου
Έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου (379 - 395 μ.Χ.). Γεννήθηκε περί το 330 μ.Χ. στην Εύροια και μορφώθηκε στο Βουθρωτό της Ηπείρο και σε ηλικία τριάντα ετών χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ευροίας για εξήντα χρόνια. Μετείχε δε στην Β' Οικουμενική Σύνοδο. Άλλες πηγές θεωρούν ότι ο Άγιος καταγόταν από τη Δύση, αφού το όνομα αυτό ήταν πολύ διαδεδομένο εκεί. Οι αγιολογικές πηγές μαρτυρούν πλήθος θαυμάτων από τον Άγιο. Η φήμη των θαυμάτων του Αγίου, έφθασε μέχρι τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο τον Μεγάλο, ο οποίος τον κάλεσε στην Κωνσταντινούπολη για να θεραπεύσει την θυγατέρα του που έπασχε από δαιμόνιο. Κοιμήθηκε ειρηνικά. Ο Άγιος Δονάτος είναι πολιούχος της Παραμυθίας και όλης της Ιεράς Μητροπόλεως και η μνήμη του τιμάται ιδιαίτερα στη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα.

Όνομα: Δονάτος
Ετυμολογία: Από τα λατινικά 'donum'=δώρο και 'donator'=δωρητής. Η κατάληξη -ανος σημαίνει αυτόν που ανήκει στο Δονάτο.
28 Σεπτεμβρίου > Άγιοι Ευστάθιος ο Ρωμαίος και Καλλίνικος
Οι Άγιοι Ευστάθιος ο Ρωμαίος και Καλλίνικος μαρτύρησαν δια σπάθης, μάλλον στη Ρώμη.
Όνομα: Ευστάθιος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά 'ευ'=καλά και το 'ίσταμαι'=στέκομαι και σημαίνει αυτόν που στέκεται καλά, σταθερά και ακλόνητα. Στα αρχαία Ελληνικά ευσταθής=σταθερός. Συνώνυμο του Κωνσταντίνος.
28 Σεπτεμβρίου > Άγιοι Ευστάθιος ο Ρωμαίος και Καλλίνικος
Οι Άγιοι Ευστάθιος ο Ρωμαίος και Καλλίνικος μαρτύρησαν δια σπάθης, μάλλον στη Ρώμη.



Όνομα: Καλλίνικος
Ετυμολογία: Από το κάλλος και το νίκη και σημαίνει "αυτός που πέτυχε λαμπρή νίκη" ή 'ο θαυμάσιος νικητής'.
28 Σεπτεμβρίου > Των αγίων μαρτύρων Αλέξανδρου, Αλφειού και Ζώσιμου, αυτάδελφωνι εκ Πισιδίας και των συμμαρτυρήσαντων αγίων μρτύρων Μάρκου, Νίικωνα, Νέου και Ηλιοδωρου.
Οι άγιοι μάρτυρες Αλέξανδρος, Αλφειός και Ζώσιμος, αυτάδελφοι εκ Πισιδίας και οι συμμαρτυρήσαντες άγιοι μάρτυρες Μάρκος, Νίικων, Νέων και Ηλιοδωρος.

Όνομα: Μάρκος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό Μars - rtis (ο θεός Άρης των Ρωμαίων) και σημαίνει "ο φιλοπόλεμος".
Οσιος Νικων Ο «μετανοειτε»
Ένας εκ των 33 αποκεφαλισθέντων μαρτύρων από τον έπαρχο Αγρικόλα στη πόλη Μελιτινή/ Κύπριος Άγιος Ἐπίσκοπος Ἀρσινόης. Ἄγνωστος εἰς τοὺς Κυπρίους χρονογράφους καὶ τοὺς συναξαριστάς. Ὑπὸ τοῦ Ἁγ. Νεοφύτου φέρεται ὡς προκάτοχος τοῦ Ἀρκαδίου εἰς τὴν ἐπισκοπὴν Ἀρσινόης. Ὁ Νίκων χαρακτηρίζεται ὑπὸ τοῦ Ἁγ. Νεοφύτου ὡς «μέγας» καὶ ὡς «ἀποπερατώσας τὸν βίον ἐν ὁσιότητι καὶ δικαιοσύνῃ»./Νίκων ο Περγαμεύς Αρχαίος Έλληνας Αρχιτέκτονας / Νίκων ο Περγαμεύς Αρχαίος Έλληνας Αστρονόμος, Οσιος Νικων Ο «μετανοειτε» 26/11Ένας εκ των 37 (ή 40) που μαρτύρησαν στη Βιζύη της Θράκης
Όνομα: Νίκων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό, ουσιαστικό και επίθετο, 'νίκη' και σημαίνει την υπερίσχυση, επικράτηση, τον νικητή.

Αγιος Νικων Ιερομαρτυρας
Ήταν Γερμανός στην καταγωγή και κατά την εποχή των σταυροφοριών, όταν οι σταυροφόροι πλησίασαν την Κύπρο, αυτός έγινε μοναχός μαζί με άλλους 300 στρατιώτες (Άγιοι Αλαμανοί). Αφού περιήλθε το νησί, κατέληξε σε μια σπηλιά στην περιοχή της Καρπασίας μεταξύ των χωριών Κώμης Κεπήρ και Επτακώμης όπου έζησε θεοφιλώς.
Όνομα: Αυξέντιος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘αύξω’=αυξάνω, ενισχύω και σημαίνει αυτόν που αυξάνει και ενισχύει την ζωή και τα αγαθά, εν γένει. Η καταληξη '-ιανός' δηλώνει αυτόν που ανήκει στον Αυξέντη.
Ασκητής
Όνομα: Ισαάκ
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα  'σαχάκ' και σημαίνει "γελαστός".
28 Σεπτεμβρίου > Εύρεσις Ιερών Λειψάνων οσίου Νεοφύτου του εν Κύπρω Εγκλείστου
Οσιος Νεοφυτος Ο Εγκλειστος
Ο Όσιος Νεόφυτος έζησε τον 12ο αιώνα μ.Χ. Γεννήθηκε στην κωμόπολη Λεύκαρα της Κύπρου (υπάρχει επίμονος ισχυρισμός ότι κατάγεται από το γειτονικό χωριό των Λευκάρων, Κάτωδρυ) το 1134 μ.Χ. και σε νεαρά ηλικία, παρά τη θέληση των γονέων του, Αθανασίου και Ευδοξίας, ακολούθησε το μοναχικό βίο, φλεγόμενος από θείο ζήλο. Κατέφυγε κατ' αρχάς στη μονή του Αγίου Χρυσοστόμου, στο όρος Κουτσοβέντη, όπου ζήτησε να μείνει και να ασκητέψει. Τον Σεπτέμβριο του 1159 μ.Χ., επέλεξε να λαξεύσει την εγκλείστρα του στη Πάφο, όπου μορφώθηκε κατά τη θεία και ανθρώπινη σοφία και εμυήθηκε στα μυστικά της πνευματικής ασκήσεως. Για να αποφύγει τον κόσμο ελάξευσε μέσα στα βράχια νέα εγκλείστρα και επικοινωνούσε με τον κόσμο μόνο κάθε Κυριακή. Εν τω μεταξύ είχαν συμβεί διάφορα δραματικά γεγονότα στην Κύπρο, τα οποία την απέκοψαν από το Βυζάντιο και έφεραν τη δυστυχία στην Εκκλησία και το λαό. Ο Όσιος κοιμήθηκε σε βαθύτατο γήρας στις 12 Απριλίου. Ο ίδιος ενταφιάσθηκε στον τάφο που είχε ετοιμάσει ο ίδιος, σε φέρετρο από ξύλο πεύκου, κέδρου και κυπαρρίσου το οποίο είχε κατασκευάσει, όταν ζούσε.
Όνομα: Νεόφυτος
Ετυμολογία: Από το νέος και φυτόν (φύομαι= φυτρώνω) και σημαίνει "καινούργια βλάστηση, το καινούργιο βλαστάρι". Ο νεοφώτιστος.
Δεν βρήκαμε άλλες πληρφορίες για τον Ρώσο αυτόν όσιο
Όνομα: Νικόδημος
Ετυμολογία: Από τα ουσιαστικά νίκη και δήμος και σημαίνει "η νίκη του δήμου, του λαού".
28 Σεπτεμβρίου > Όσιοι Σπυρίδων και Νικόδημος «οι εν τω σπηλαίω»
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες εκτός του ότι ήταν Ρώσσος.
Όνομα: Σπυρίδων
Ετυμολογία: Πιθανόν να προέρχεται από το αρχαίο ουσιαστικό σπυρίς, γενική σπυρίδος (ψαροκόφινο). Επομένως Σπυρίδων είναι ο κοφινάς, ο καλαθάς. Άλλη εκδοχή: Ο εύπορος, που έχει πολύ σιτάρι. Πνευματικός άνθρωπος.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία