Εορτές 22 Δεκεμβρίου: Άγιος Ζωΐλος Άγιος Όθων της Τουλούζης Άγιος Χρυσογόνος Ζώιλα Οθέλλα Οθέλλος Οθωνία Χρυσογόνη
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Zeno Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια Αγία Θεοδότη η μάρτυρας Άγιος Ισχυρίων ο μάρτυρας
Εορτές 4 Σεπτεμβρίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
4 Σεπτεμβρίου > Άγιοι Θαθουήλ και Βεβαία
Οι Άγιοι Θαθουήλ και Βεβαία ήταν αδέλφια μεταξύ τους και υπήρξαν στα χρόνια του βασιλιά Αδριανού το 116 μ.Χ. Ο Θαθουήλ ήταν Ιερέας της δαιμονικής πλάνης και διδάχτηκε τον χριστιανισμό από έναν επίσκοπο. Λόγω αυτής της μεταστροφής του βασανίστηκε σκληρά από τον τοπάρχη Αύγαρο και μετά τον αποεκφάλισαν μαζί με την δελφή του Βεβαία.
Όνομα: Βεβαία
Ετυμολογία: Από το επίθετο βέβαιος,-α,-ον και σημαίνει "η σίγουρη, αυτή που δεν έχει αμφιβολία".
Ήταν μια από τις τέσσερις κόρες του αποστόλου Φιλίππου, που είχε και αυτή το προφητικό χάρισμα και αφοσιώθηκε στο αποστολικό έργο. Όταν πήγε μαζί με την αδελφή της Ευτυχίδα στην Έφεσο για να συναντήσει τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, βρήκε αντ' αυτού, που είχε αποβιώσει, τον μαθητή του Πετρώνιο, από τον οποίο διδάχτηκε και στηρίχτηκε περισσότερο στο ευαγγελικό έργο. Λέγεται μάλιστα, ότι κάποτε από την Έφεσο πέρασε ο Τραϊανός για να πάει να πολεμήσει τους Πέρσες, και άκουσε πολλά για το προφητικό χάρισμα της Ερμιόνης. Την κάλεσε λοιπόν για να προφητεύσει γι αυτόν. Η Ερμιόνη του είπε ότι θα νικήσει τους Πέρσες, αλλά τη βασιλεία των Ρωμαίων θα καταλάβει ο γαμπρός του Αδριανός, που πράγματι έγινε. Επειδή η προφητεία επαληθεύτηκε, ο Τραϊανός διέταξε και βασάνισαν σκληρά την Ερμιόνη. Κατόπιν την παρέδωσε στους δήμιους για να τη θανατώσουν, αλλά αυτοί πίστεψαν στον Χριστό και την άφησαν ελεύθερη. Έτσι η Ερμιόνη πέθανε ειρηνικά και τάφηκε στην Έφεσο.
Όνομα: Ερμιόνη
Ετυμολογία: Μπορεί να προέρχεται είτε από το όνομα του θεού Ερμή (ωραία σαν τον Ερμή), είτε από την αρχαία ελληνική λέξη ‘ἕρμα’ που μια από τις ερμηνείες της είναι η κορυφή, οπότε Ερμιόνη σημαίνει ‘κορυφαία’.
4 Σεπτεμβρίου > Από το καθολικό εορτολόγιο
(1130-1160) Φραγκισκανή μοναχή γνωστή και σαν 'Λα σαντουζα' =η μικρή αγία. Λεγεται ότι σε ηλικία τριών ετών ανάστησε ένα άνθρωπο. Στα δέκα της βγήκε στους δρόμους για να διδάξει την πίστη του Χριστού. Είχε προφητικές ικανότητες και μπορούσε να επικοινωνεί με τα πουλιά. Εξορίστηκε το 1250 γιατί υποστήριξε τον Πάπα στη διαμάχη που είχε με τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο II.
Όνομα: Ρόζα
Ετυμολογία: Από το λατινικό ουσιαστικό rosa (τριαντάφυλλο) και σημαίνει "αυτή που είναι όμορφη σαν το τριαντάφυλλο".

Αγία Ροζαλία
Οι Άγιοι Κεντυρίων, Θεόδωρος, Αμμιανός, Ιουλιανός και Ωκεανός κατάγοταν από το χωριό Κανδαύλη και συνελήφθηκαν επί βασιλέως Μαξιμιανού (288 μ.Χ.). Σύμφωνα με τους συναξαριστές, θανατώθηκαν επειδή ήταν χριστιανοί.
Όνομα: Αμμιανός
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη ΄άμμιος'=άμμος
Έζησε κατά τα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο Νουμεριανός (284 μ.Χ.) και διαδέχθηκε το Σεβίνο στον επισκοπικό θρόνο της Αντιοχείας. Τον καιρό εκείνο, ο Νουμεριανός δολοφόνησε το γιο του βασιλιά των Περσών τον οποίο κρατούσε αιχμάλωτο. Την ενέργεια αυτή ο επίσκοπος Αντιοχείας Βάβυλας την αποδοκίμασε έντονα. Και όταν κάποια στιγμή θέλησε ο Νουμεριανός να παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αντιοχείας, του απαγόρευσε την είσοδο λέγοντάς του ότι στο ναό δεν έχουν θέση κοινοί εγκληματίες σαν αυτόν. Ο αυτοκράτορας οργισμένος διέταξε να τον συλλάβουν και να τον φυλακίσουν. Την επόμενη μέρα τον αποκεφάλισαν. Τρεις μαθητές του Βαβύλα έτρεξαν να του συμπαρασταθούν. Συνελήφθησαν και αυτοί, και αποκεφαλίστηκαν αφού δεν δέχτηκαν να αρνηθούν την πίστη τους.
Όνομα: Βαβύλας
Ετυμολογία: Πηλός, βάθρον, βήμα,
4 Σεπτεμβρίου > Άγιοι Κεντυρίων, Θεόδωρος, Αμμιανός, Ιουλιανός και Ωκεανός
Οι Άγιοι Κεντυρίων, Θεόδωρος, Αμμιανός, Ιουλιανός και Ωκεανός κατάγοταν από το χωριό Κανδαύλη και συνελήφθηκαν επί βασιλέως Μαξιμιανού (288 μ.Χ.). Σύμφωνα με τους συναξαριστές, θανατώθηκαν επειδή ήταν χριστιανοί.
Όνομα: Ωκεανός
Ετυμολογία: Ίσως από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ωκύς'=ταχύς και 'νάω'=ρέω και σημαίνει αυτόν που ρέει γρήγορα.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αμμιανή
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη ΄άμμιος'=άμμος
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Βαβύλα
Ετυμολογία: Πηλός, βάθρον, βήμα,
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Βέβαιος
Ετυμολογία: Από το επίθετο βέβαιος,-α,-ον και σημαίνει "ο σίγουρος, αυτός που δεν έχει αμφιβολία".
Δεν υπάρχει άγιος με αυτό το όνομα, για χριστιανική εορτή παρακαλώ πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Ερμίων
Ετυμολογία: Μπορεί να προέρχεται είτε από το όνομα του θεού Ερμή (ωραίος σαν τον Ερμή) είτε από την αρχαία ελληνική λέξη ‘ἕρμα’ που μια από τις ερμηνείες της είναι η κορυφή, οπότε Ερμίων σημαίνει ‘κορυφαίος’.
Η αγία Ιερουσαλήμ με τους υιούς της
Η αγία Ιερουσαλήμ καταγόταν από την Αλεξάνδρεια. Μετά το θάνατο του συζύγου της, πήγε, με τα παιδιά της, Σέκενδο, Σεκένδικο, και Κήγορο, σε πολλούς τόπους κηρύττοντας τον χρστιανισμό, φθάνοντας μέχρι τη Ρώμη. Στη συνέχεια κατέφυγε στην Βέροια, όπου έγινε μοναχή, φέρνοντας το μοναχισμό στην περιοχή. Κσταγγέλθηκε για παράνομο προσηλυτισμο. Συνελήφθη μαζί με τα παιδιά της. Αρνήθηκα;ν να σταματήσουν τις παράνομες δραστηριότητές τους και ακτελέστηκαν γύρω στο 276 - 282 μ.Χ. Η κάρα της σώζεται στο ναό του αγίου Αντωνίου στην Βέροια και εορτάζεται στις 4 Σεπτεμβρίου τόσο σε αυτόν το ναό καθώς και στο Καμποχώρι Αλεξάνδρειας.
Όνομα: Ιερουσαλήμ
Ετυμολογία: Πολλά είναι τα βάσανα αυτού του ονόματος, όσο και των ανθρώπων που την κατοίκησαν για χιλάδες χρόνια. Το πιο πιθανό φαίνεται να προέκυψε από το Σουμερικό ‘γιερού’=θεμέλιο και το όνομα του θεού του λυκόφωτος των Χανανιτών στην αρχαιότητα, ‘Σαλήμ’. Γιερουσαλήμ, δηλαδή. Στα Ελληνικά και Λατινικά, το όνομα της πόλης συσχετίσθηκε, μάλλον λανθασμένα, με τη λέξη ‘ιερός’.
Για εορταστική ημερομηνία, πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Κεντυρία
Ετυμολογία: Από το Λατινικό 'centuria'=εκατόνταρχος
4 Σεπτεμβρίου > Άγιοι Κεντυρίων, Θεόδωρος, Αμμιανός, Ιουλιανός και Ωκεανός
Οι Άγιοι Κεντυρίων, Θεόδωρος, Αμμιανός, Ιουλιανός και Ωκεανός κατάγοταν από το χωριό Κανδαύλη και συνελήφθηκαν επί βασιλέως Μαξιμιανού (288 μ.Χ.). Σύμφωνα με τους συναξαριστές, θανατώθηκαν επειδή ήταν χριστιανοί.
Όνομα: Κεντυρίων
Ετυμολογία: Από το Λατινικό 'centurio'=εκατόνταρχος
Για ονομαστική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Κηγόρη
Ετυμολογία: Μάλλον Εβραϊκό όνομα υπό διερεύνηση
Η αγία Ιερουσαλήμ με τους υιούς της
Αδελφός των Σεκένδου και Σεκένδικου υιοί της αγίας Ιερουσαλήμ
Όνομα: Κήγορος
Ετυμολογία: Μάλλον Εβραϊκό όνομα, υπό διερεύνηση
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίσοιχο ανδρικό
Όνομα: Μωυσία
Ετυμολογία: Εβραϊκές και χριστιανικές πηγές ισχυρίζονται ότι είναι εξελληνισμένο εβραϊκό όνομα από το ρήμα משה (μασιά), και σημαίνει αυτόν που βγήκε (διασώθηκε) από το νερό. Όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι το όνομα του, δόθηκε από την Αιγύπτια πριγκίπισσα που τον έσωσε, σαν βρέφος, από τα νερά του Νείλου. Οπότε μάλλον προέρχεται από την Αιγυπτιακή λέξη ‘μες, μέσου’ που σημαίνει παιδί, γιος.
Ο Μωυσής παίρνει τις δέκα εντολές
Ο Προφήτης και Θεόπτης Μωυσής, υπολογίζεται ότι γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1569 π.χ. Ο πατέρας του ήταν Εβραίος, ονομαζόταν Άβραμ (ή Αμράμ) και καταγόταν από τη φυλή του Λευί και η μητέρα του Ιωχαβέδ.

Όταν ο Φαραώ διέταξε να σφάξουν τα νήπια των Εβραίων η μητέρα του τον έβαλε σ' ένα κιβώτιο και τον άφησε στις όχθες του Νείλου εγκαταλείποντας το στην θεία πρόνοια. Το βρέφος το βρήκε η κόρη του Φαραώ Θέρμουθιν (ή Mέρις ή Mέρρινα), η οποία το υιοθέτησε και του έδωσε το όνομα Μωυσής, που σημαίνει «σεσωσμένος από τα ύδατα».

Όταν μεγάλωσε μετά από εμφάνιση του Θεού σε αυτόν, προστάχτηκε και ανέλαβε την πορεία του Ισραήλ στην έρημο ούτως ώστε να φτάσουν ελεύθεροι στη γη της Επαγγελίας που τάκτηκε από τον Θεό. Στην έρημο από την Ερυθρά θάλασσα ως το Σινά, παρά τους συνεχείς γογγυσμούς τους, ο Θεός με έκτακτες θαυματουργίες τους έδειχνε την παρουσία του και την στοργική του προστασία μέσω του δούλου του Μωυσέως.

Το όνομα του αναφέρεται 80 φορές στη Βίβλο, 73 σαν Μωσής ή Μωσεύς, 4 σαν Μωυσεύς και 3 σαν Μωυσής.
Όνομα: Μωυσής
Ετυμολογία: Εβραϊκές και χριστιανικές πηγές ισχυρίζονται ότι είναι εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το ρήμα משה (μασιά), και σημαίνει αυτόν που βγήκε (διασώθηκε) από το νερό. Ωστόσο δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι το όνομα του, δόθηκε από την Αιγυπτία πριγκίπισσα που τον έσωσε, σαν βρέφος, από τα νερά του Νείλου. Οπότε μάλλον προέρχεται από την Αιγυπτιακή λέξη ‘μες, μέσου’ που σημαίνει παιδί, γιος.

Η εύρεση του Μωυσή Edwin Long (1829–1891)
Η αγία Ιερουσαλήμ με τους υιούς της
Αδελφός των Σεκένδικου και Κηγόρου υιοί της αγίας Ιερουσαλήμ.
Όνομα: Σέκενδος
Ετυμολογία: Μάλλον Εβραϊκό όνομα υπο διερεύνηση
Για χριστιανική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Ωκεανίς
Ετυμολογία: Ίσως από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ωκύς'=ταχύς και 'νάω'=ρέω και σημαίνει αυτήν που ρέει γρήγορα.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Ο Άγιος Βάβυλας έζησε κατά τα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο Νουμεριανός (284 μ.Χ.) και διαδέχθηκε το Σεβίνο στον επισκοπικό θρόνο της Αντιοχείας. Τον καιρό εκείνο, ο Νουμεριανός δολοφόνησε το γιο του βασιλιά των Περσών τον οποίο κρατούσε αιχμάλωτο. Την ενέργεια αυτή ο επίσκοπος Αντιοχείας Βάβυλας την αποδοκίμασε έντονα. Και όταν κάποια στιγμή θέλησε ο Νουμεριανός να παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αντιοχείας, του απαγόρευσε την είσοδο λέγοντάς του ότι στο ναός δεν έχουν θέση κοινοί εγκληματίες σαν αυτόν. Ο αυτοκράτορας οργισμένος διέταξε να τον συλλάβουν και να τον φυλακίσουν. Την επόμενη μέρα τον αποκεφάλισαν. Τρεις μαθητές του Βαβύλα έτρεξαν να του συμπαρασταθούν. Συνελήφθησαν και αυτοί, και αποκεφαλίστηκαν αφού δεν δέχτηκαν να αρνηθούν την πίστη τους. Αυτοί ήταν οι Αμμώνιος, Δονάτος και Φαύστος.
Όνομα: Άμμων
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό 'άμμος'=αμμώδης, αυτός πού έγινε από την άμμο. (Άμμος / χώμα μήπως υπάρχει κανένας παραλληλισμός;)
4 Σεπτεμβρίου > Άγιοι Θεότιμος (ή Τιμόθεος) και Θεόδουλος
Οι Άγιοι Θεότιμος (ή Τιμόθεος) και Θεόδουλος ήταν οι δήμιοι, που πίστεψαν στο Χριστό δια της Αγίας Ερμιόνης.
Απεβίωσαν ειρηνικά.
Όνομα: Θεόδουλος
Ετυμολογία: Από το θεός και δούλος που σημαίνει "δούλος του Θεού"
Οι Άγιοι Κεντυρίων, Θεόδωρος, Αμμιανός, Ιουλιανός και Ωκεανός κατάγοταν από το χωριό Κανδαύλη και συνελήφθηκαν επί βασιλέως Μαξιμιανού (288 μ.Χ.). Σύμφωνα με τους συναξαριστές, θανατώθηκαν επειδή ήταν χριστιανοί.
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
4 Σεπτεμβρίου > Άγιοι Κεντυρίων, Θεόδωρος, Αμμιανός, Ιουλιανός και Ωκεανός
Όνομα: Θεόδωρος
Ετυμολογία: Από το θεός και το δώρον και σημαίνει "δώρο του Θεού".
Οι Άγιοι Θεότιμος (ή Τιμόθεος) και Θεόδουλος ήταν οι δήμιοι, που πίστεψαν στο Χριστό δια της Αγίας Ερμιόνης (γιορτή 4 Σεπτεμβρίου). Απεβίωσαν ειρηνικά.
Όνομα: Θεότιμος
Ετυμολογία: Αυτός που τιμά το Θεό ή τους θεούς.
Οι Άγιοι Κεντυρίων, Θεόδωρος, Αμμιανός, Ιουλιανός και Ωκεανός κατάγοταν από το χωριό Κανδαύλη και συνελήφθηκαν επί βασιλέως Μαξιμιανού (288 μ.Χ.). Σύμφωνα με τους συναξαριστές, θανατώθηκαν επειδή ήταν χριστιανοί.
Όνομα: Ιούλιος
Ετυμολογία: Αυτός που προέρχεται από την Ιουλία γενιά της οποίας γενάρχης ήταν ο γιός του Αινεία, Ίουλος. Το Ιουλιανός προέρχεται από το Λατινικό 'Julianus' και σημαίνει αυτόν που ανήκει στον Ιούλιο.. Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'ίουλος' που είναι το όνομα για το πρώτο χνούδι στα αγορίστικα μάγουλα. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ήταν προς τιμή του Ιούλιου Καίσαρα που πήρε το όνομα του ο έβδομος μήνας του έτους.
4 Σεπτεμβρίου > Άγιος Πετρώνιος
Ο Άγιος Πετρώνιος ήταν μάλλον ο μαθητής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που συνάντησε η Αγία Ερμιόνη στην Έφεσο, όταν πήγε μαζί με την αδελφή της Ευτυχίδα, και την εδραίωσε στο ευαγγελικό έργο. Ο άγιος Πετρώνιος απεβίωσε ειρηνικά.
Όνομα: Πέτρος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό πέτρα (βράχος) και σημαίνει "ο ακλόνητος". Το όνομα Πέτρος είναι μετάφραση του Αραμαϊκού 'Κηφά' που ήταν το πραγματικό όνομα του Απόστολου Πέτρου. Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν τα ονόματα Πετραίος (Κένταυρος) και Πετραία (Ωκεανίδα νύμφη).
Ιερομάρτυρας από την Σερβία, 19ου αιώνα.
Όνομα: Γόρασδος
Ετυμολογία: Μάλλον προέρχεται από το νότιο σλαβικό ‘gora’ = βουνό και σημαίνει άνθρωπος των ορέων. Στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Ορέστης
Αγία-κόρη του Αποστόλου Φίλιππου.
Όνομα: Ευτυχία
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά "ευ + τύχη" = καλότυχη
4 Σεπτεμβρίου > Όσιος Άνθιμος ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά
Όσιος Άνθιμος ο τυφλός Ιεραπόστολος του Αιγαίου,
Ο νέος ασκητής, Ο όσιος Άνθιμος ο τυφλός Ιεραπόστολος του Αιγαίου, γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς το 1727 μ.Χ. Ήταν δηλ. σύγχρονος με τον έτερο Μεγάλο Ισαπόστολο και εθνομάρτυρα του γένους μας, τον Άγιο Κοσμά των Αιτωλό (βλέπε 24 Αυγούστου), με τον οποίον είχε παρόμοια δράση και προσφορά!

Κατά το Άγιο Βάπτισμα έλαβε το όνομα Αθανάσιος, μα σε ηλικία επτά ετών, έχασε το φως του, χτυπημένος από την αρρώστια της ευλογιάς. Το ξαναβρήκε όμως, χάρη στην Θεία παρέμβαση αφενός, και στις ανύστακτες προσευχές της πιστής και ενάρετης μητέρας του Ατζουλέτας, καθώς και του ιδίου. Είχαν μάλιστα συμμετάσχει τότε σε σαρανταλείτουργο, το οποίο έγινε με βασικό αίτημα την θεραπεία του μικρού Αθανασίου. Πράγματι, αφού μητέρα και γιος κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων κατά την τεσσαρακοστή Θεία Λειτουργία, το παιδί φώναξε, «βλέπω, ο Ιερεύς φοράει κόκκινο φελόνι»!
Όνομα: Άνθιμος
Ετυμολογία: Από το άνθος και σημαίνει "ο ανθηρός".
Ο Άγιος Σαρβήλος (ή Ζάρβηλος) μαρτύρησε δια λιθοβολισμού.
Όνομα: Σαρβήλος
Ετυμολογία: Υπο διερεύνηση
Για ονομαστική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Σεκένδη
Ετυμολογία: Μάλλον Εβραϊκό όνομα υπό διερεύνηση
Η αγία Ιερουσαλήμ με τους υιούς της
Αδελφός των Σεκένδου και Κηγόρου υιοί της αγίας Ιερουσαλήμ.
Όνομα: Σέκενδος
Ετυμολογία: Μάλλον Εβραϊκό όνομα υπο διερεύνηση
4 Σεπτεμβρίου > Αγίας Χαριτίνης και άλλων μαρτύρων (Αγίου Πετρωνίου, Αγίας Ερμιόνης και Ευτυχίδας)
Αγία Χαριτίνη
Η αγία Χαριτίνη άθλησε επί Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.). Υπήρξε δούλη του συγκλητικού Κλαυδιανού (ή Κλαύδιου). Το 304 μ.Χ. κάποιοι την κατήγγειλαν στο Δομετιανό ως Χριστιανή κι εκείνος την κάλεσε σε ανάκριση παρουσία και του κυρίου της.

Όταν η Αγία ομολόγησε μετά παρρησίας την πίστη της στον Χριστό, υπεβλήθη στάλθηκε σε πορνείο. Σύμφωνα με τους συναξαρισές η Χαριτίνη, απέθανε προσευχόμενη στον Θεό.
Όνομα: Χαριτώ
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'χαριτόω' και σημαίνει αυτήν που είναι γιομάτη χαρές



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία