Εορτές 23 Δεκεμβρίου: Αγαθοπόδη Άγιος Αγαθόπους που μαρτύρησε στην Κρήτη Άγιος Ευάρεστος Άγιος Ευνικιανός Άγιος Εύπορος Άγιος Ναούμ Άγιος Σχίνων Ευάρεστη Εύπορη Ναούμα Νήφουσα Όσιος Νήφων Επίσκοπος Κωνσταντιανής Ποντία Πόντιος Σχινέα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγιά Σοφιά Άγιος Γελάσιος Άγιος Ζωτικός Άγιος Θεόδουλος Άγιος Σατουρνίνος Άγιος Χρυσογόνος Εύπορος Όσιος Βασιλειάδης Όσιος Νήφων Όσιος Παύλος Αρχιεπίσκοπος Νεοκαισαρείας Πομπίος
Εορτές 25 Αυγούστου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
25 Αυγούστου > Αγία Κωνσταντία
Κυπρία Αγία από την Πάφο, μαθήτρια του Αγίου Ιλαρίωνα του Μεγάλου, πέθανε από αφόρητη λύπη, όταν πέθανε ο κύριός της και το σώμα του κλάπηκε από μαθητή του.

Αξιέπαινος η πιστή αγάπη της: όχι μόνον αγάπησε τον κύριό της ενόσω ζούσε, αλλά και του απέδιδε άκρα αγάπη και μετά τον θάνατόν του.

Σύφωνα με τον Κύπριο λόγιο του 16ου αιώνα Στέφανο Λουζινιάνο εθεωρείτο προστάτιδα της Πάφου, αλλά φαίνεται ότι την ξέχασαν οι Πάφιοι.
Όνομα: Κωνσταντίνα
Ετυμολογία: Από τη λατινική λέξη 'constans' και σημαίνει "η σταθερή, η αποφασισμένη, η βέβαιη". Το ελληνικό αντίστοιχο όνομα θα ήταν Ευσταθία.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Αρεδία
Ετυμολογία: Μεσαιωνικό Γαλλικό όνομα, υπο περαιτέρω διερεύνηση
Γνωστός και με τα ονόματα Aredio, Yriez, Yrieix. Ηγούμενος του 5ου αιώνα, υπηρέτησε σε μοναστήρι της Γαλλίας και στην αυλή των Φράγκων ηγεμόνων. Στην περιοχή Limousine όπου έχτισε μοναστήρι, το χωριό κοντά πήρε το όνομα του. Κοιμήθηκε το 591.


Όνομα: Αρέδιος
Ετυμολογία: Μεσαιωνικό Γαλλικό όνομα, υπό περαιτέρω διερεύνηση

Χρυσάργυρη προτομή του αγίου Αρεδίου διακοσμημένη με πολύτιμους λίθους που χρησιμοποιήθηκε σαν λειψανοθήκη των αστών του αγίου. Άγνωστος
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
25 Αυγούστου > Ebba η Πρεσβυτέρα
Ebba η Πρεσβυτέρα
Η Ebba η Πρεσβυτέρα αδελφή των βασιλέων του Νορθάμπερλαντ, Οσβάλδου και Όσγουι και ιδρύτρια της μεγαλύτερης μονής της Σκωτίας, Κόλτινγκχαμ.
Όνομα: Έμπα
Ετυμολογία: Προέρχεται από το υποκοριστικό 'Ebbe' του Γερμανικού ανδρικού ονόματος 'Eberhard' ή 'Everhard' που σημαίνει δυνατός.
25 Αυγούστου > Άγιοι Επιφάνιος και Ιωάννης Αρχιεπίσκοποι Κωνσταντινουπόλεως
Πατριάρχευσε 15 χρόνια και τρεις μήνες και απεβίωσε ειρηνικά το έτος 535 μ.Χ.
Όνομα: Επιφάνιος
Ετυμολογία: Αυτός που ανεβαίνει στην επιφάνεια, που διακρίνεται και γίνεται διάσημος σε ορισμένο κλάδο ή τομέα.
Έζησε μάλλον τον 7ο αιώνα μ.Χ. και είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τον μετέπειτα επίσκοπο Καρπάθου.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
Ο Άγιος Μηνάς καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ανέβηκε στον θρόνο το 536 μ.Χ., επί αυτοκράτορας Ιουστινιανού του μεγάλου. Χειροτονήθηκε Πατριάρχης από τον Πάπα Ρώμης Αγαπητό, μετά την καθαίρεση του αιρετικού Ανθίμου. Επί της Πατριαρχείας του Μηνά συγκροτήθηκε και η Ε' Οικουμενική Σύνοδος (553 μ.Χ.). Πατριάρχευσε 16 χρόνια και έξι μήνες.
Όνομα: Μηνάς
Ετυμολογία: Από το ρήμα μηνώ (ειδοποιώ, στέλνω μήνυμα) και σημαίνει "αυτόν που στέλνει μηνύματα, ειδοποιεί" ή μηνάς η σελήνη = φωτεινός.
25 Αυγούστου > Ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Βαρθολομαίου
Φαίνεται ότι Βαρθολομαίος ήταν το επώνυμο του Ναθαναήλ, και ότι όταν αναφέρονταν σ’ αυτόν κάποιοι χρησιμοποιούσαν το όνομα του και άλλοι το επώνυμό του. Και τα δυο ονόματα είναι Εβραϊκά. Το Ναθαναήλ σημαίνει αυτόν που δόθηκε από τον Θεό και στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί σαν Θεόδοτος και το Βαρθολομαίος σημαίνει τον ‘γιο του Θολομαίου’ οπότε στα Ελληνικά θα μπορούσε να ήταν Θεόδοτος Θολομαιόπουλος. Ήταν ένας από τους δώδεκα Απόστολους του Ιησού Χριστού. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Ινδούς στους οποίους και παρέδωσε το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο. Δίδαξε επίσης, μαζί με τον Ιούδα, τον Χριστιανισμό στην Αρμενία, όπου και σταυρώθηκε. Οι δυο τους θεωρούνται θεμελιωτές της Αρμενικής Εκκλησίας.
Όνομα: Βαρθολομαίος
Ετυμολογία: Σύνθετο Εβραϊκό όνομα από το ‘Βαρ’=παιδί και 'Ταλμάι' ή 'Θαλμάι'=λόφος, ανάχωμα και σημαίνει τον γιό του Θαλμάι.
25 Αυγούστου > Απόστολος Τίτος
Αγιος Τιτος Ο Αποστολος
Ένας από τους 70 Αποστόλους Επίσκοπος Γορτύνης της Κρήτης, μαθητής του Αποστόλου Παύλου.
Όνομα: Τίτος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Titus'. Ο χαίρων σεβασμού. Πιθανώς από σύντμηση του Λατινικού 'Titulus' = τιτλούχος, βραβευμένος. Επίσης η μετάφραση της λατινικής λέξης 'titus' στα Ελληνικά είναι 'οινάς' που είναι είδος άγριου περιστεριού με φτέρωμα ερυθρωπό σαν των ώριμων σταφυλιών και στα αρχαία Ελληνικά περιγράφει την άμπελο, το κλήμα, το κρασί, τους αμπελώνες και άλλα σχετικά.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία