Εορτές 24 Δεκεμβρίου: Αγία Ευγενία Άγιος Αντίοχος Άγιος Αχμέτ ο Καλλιγράφος Άγιος Κάστουλος Άγιος Σόσσιος Βιτιμία Καστούλα Όσιος Βιτιμίων Πρωτάς
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: Βιτιμίων
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Βασίλα Άγιος Αχαϊκός Άγιος Γαλακτίων Άγιος Θεόκλειος Άγιος Σαρμπέλ ο Λιβάνιος Άγιος Υάκινθος Άγιος Φίλιππος Όσιος Αφροδίσιος
Εορτές 24 Αυγούστου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
Άγιοι Βρετανικών Νήσων
Σκωτσέζος επίσκοπος, ακόλουθος του αγίου Ternan, επίσης γνωστός με τα ονόματα Irchard, Erthad, Merchard, Yardcard.

Έργο του η ιεραποστολή στις άγριες φυλές των Πίκτων.
Όνομα: Ερχάρδος
Ετυμολογία: Παλαιό Κελτικό όνομα που μάλλον σημαίνει τον φροντιστή των οπωροφόρων δένδρων
24 Αυγούστου > Κατ' οικονομία αγίου Κοσμά του Αιτωλού
Δεν υπάρχει αγία με τέτοιο όνομα
Όνομα: Αιτωλίς
Ετυμολογία: Από τις Αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'αίσα'=μοίρα και 'τλω'=ενεργώ με σκληρότητα και σημαίνει αυτήν την οποία έταξε η μοίρα να ενεργεί με σκληρότητα
24 Αυγούστου > Κατ' οικονομία Αγίου Κοσμά του Αιτωλού
Δεν υπάρχει άγιος με τέτοιο όνομα
Όνομα: Αιτωλός
Ετυμολογία: Από τις Αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'αίσα'=μοίρα και 'τλω'=ενεργώ με σκληρότητα και σημαίνει αυτόν τον οποίο έταξε η μοίρα να ενεργεί με σκληρότητα
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Είναι άγνωστο από που καταγόταν και πότε άθλησε ο Άγιος Ιερομάρτυς Ευτύχιος. Αναδείχθηκε σε Επίσκοπο Μελιτηνής, όμως λόγω της Χριστιανικής δράσεώς του συνελήφθη, αρνήθηκε δε να θυσιάσει στα είδωλα, και μετά από πολλά βασανιστήρια ρίχθηκε στο νερό, όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο. Ο Σωφρόνιος Εύστρατιάδης στο αγιολόγιο του, ισχυρίζεται ότι εσφαλμένα γράφεται Ευτυχής και μάλιστα επίσκοπος Μελιτηνής και ότι το σωστό είναι Ευτύχιος μάρτυς και όχι επίσκοπος.
Όνομα: Ευτύχιος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά "ευ + τύχη" = καλότυχος
Ο Άγιος Κοσμάς υπήρξε φωτοφόρος απόστολος του Ευαγγελίου, στα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Η Εκκλησία του Χριστού, για να τιμήσει τον αγώνα και την προσφορά του, τον ονόμασε Ισαπόστολο. Ο Άγιος γνωρίζοντας ότι το Έθνος κινδύνευε, δεν ησύχαζε και φλεγόταν νύχτα-μέρα από τον πόθο να βγει και να διδάξει στους σκλαβωμένους Έλληνες τα Άγια Γράμματα. Απ' οπού περνούσε, έκτιζε σχολεία, εκκλησίες, και πλήθος λαού συνέρεε και «ρουφούσε» το «νέκταρ» της αγίας διδασκαλίας του. Τελικά, ο φθόνος των Εβραίων, σε συνεργασία με τους Τούρκους, είχε σαν αποτέλεσμα τον απαγχονισμό του Αγίου στο Κολικόντασι, στα χώματα της Βορείου Ηπείρου το 1779 μ.Χ.
Όνομα: Κοσμάς
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ουσιαστικό κόσμος (στολισμός,κόσμημα) και σημαίνει "αυτός που αγαπάει την τάξη, τον στολισμό".
Καταγόταν από το Μαντίναιο της Μητροπόλεως Κλαυδιουπόλεως στην Ερδελία, της επαρχίας Ονωριάδος. Συνελήφθηκε διότι ήταν χριστιανός και οδηγήθηκε στον ηγεμόνα Ουρβανό. Αυτός τον ρώτησε αν επιμένει να ομολογεί τον Χριστό και ο Τατίων με τόλμη απάντησε ότι θα τον ομολογεί μέχρι τελευταίας του πνοής. Αμέσως τότε τον έδειραν σκληρά και τον ξέσχισαν με σιδερένια νύχια. Κατόπιν τον έσυραν μέχρι θανάτου μέσα στην Κλαυδιούπολη, αφού πρώτα έκανε το σημείο του σταυρού.
Όνομα: Τάτιος
Ετυμολογία: Από το Λατινικό όνομα 'Tatius' άγνωστης ετυμολογίας. Οι ‘Tatieneses’ ήταν μια από τις τρεις αρχαίες φυλές της Ρώμης. Με το ίδιο όνομα ήταν επίσης γνωστός ένας από τους τρεις ιππικούς λόχους του Ρωμύλου, που υπήρξε συμβασιλέας με τον Τίτο Τάτιο. Υπάρχει εκδοχή ότι ίσως να προέρχεται από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα ‘τάττω’ που στην Αττική διάλεκτο αποδιδόταν σαν ΄τάσσω’ και σημαίνει τακτοποιώ, βάζω σε τάξη.
(1846-1918 μ.Χ.) Ρώσος μοναχός, κατά κόσμο Αλέξιος του Αλεξίου Αμβρόσιφ
Όνομα: Αριστοκλέας
Ετυμολογία: Από το άριστος και το κλέος (δόξα) και σημαίνει "αυτός που έχει άριστη δόξα".
Γεννήθηκε στο χωριό Αθιένου, της επαρχίας Λάρνακας, το 1934. Σκοτώθηκε στις 24 Αυγούστου 1956 στο χωριό του, από έκρηξη βόμβας.
Όνομα: Θωμάς
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο αρσενικό όνομα, που προέρχεται από το αραμαϊκό 'τε ομα', το οποίο στα Ελληνικά αποδίδεται σαν «Δίδυμος». Το Τομάζος ή Τουμάζος προέρχεται από το Ιταλικό επώνυμο Tomasso που σημαίνει του Θωμά.



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία