Εορτές 23 Δεκεμβρίου: Αγαθοπόδη Άγιος Αγαθόπους που μαρτύρησε στην Κρήτη Άγιος Ευάρεστος Άγιος Ευνικιανός Άγιος Εύπορος Άγιος Ναούμ Άγιος Σχίνων Ευάρεστη Εύπορη Ναούμα Νήφουσα Όσιος Νήφων Επίσκοπος Κωνσταντιανής Ποντία Πόντιος Σχινέα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγιά Σοφιά Άγιος Γελάσιος Άγιος Ζωτικός Άγιος Θεόδουλος Άγιος Σατουρνίνος Άγιος Χρυσογόνος Εύπορος Όσιος Βασιλειάδης Όσιος Νήφων Όσιος Παύλος Αρχιεπίσκοπος Νεοκαισαρείας Πομπίος
Εορτές 17 Αυγούστου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
17 Αυγούστου > Οι Άγιοι Στράτων, Φίλιππος, Ευτυχιανός και Κυπριανός μαζί με τον Άγιο Μύρων
Οι Άγιοι αυτοί ήταν κάτοικοι της Νικομήδειας και καθημερινά πήγαιναν στο αμφιθέατρο για προσηλυτισμό. Καταγγέλθηκαν, συνελήφθησαν και αφού αρνήθηκαν να σταματήσουν θανατώθηκαν.
Όνομα: Στράτων
Ετυμολογία: Από την λέξη στρατός και σημαίνει τον άνθρωπο του στρατεύματος και τον ικανό στρατιώτη.
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Λεύκια
Ετυμολογία: Από το λευκή (άσπρη).
Για εορταστική ημερομηνία πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Στράτουσα
Ετυμολογία: Από την λέξη στρατός και σημαίνει τον άνθρωπο του στρατεύματος και τον ικανό στρατιώτη.
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
17 Αυγούστου > Εορτή του στη μονή Βατοπαιδίου
Ο Άγιος Ιωσήφ ο Νέος γεννήθηκε στη Ραγούζα της Δαλματίας, σημερινό Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, το 1568 μ.Χ. Η μητέρα του Αικατερίνη καταγόταν από τη Λήμνο και ο πατέρας του Ιωάννης ήταν Βενετός καραβοκύρης. Βαπτίσθηκε Ιάκωβος. Σε ηλικία 22 ετών εκάρη μοναχός στη μονή Παντοκράτορος στο Άγιο Όρος και πήρε το όνομα Ιωσήφ. Εξελέγη μετά ηγούμενος στη μονή Αγίου Στεφάνου Αδριανουπόλεως. Πέρασε από πολλές ηγετικές θέσεις και σε ηλικία 82 ετών εξελέγη μητροπολίτης Τιμισοάρας (1650 μ.Χ.). Έμαθε τη ρουμανική γλώσσα μέσα σε τρεις μόνο μήνες και κατά την ενθρόνισή του μίλησε άνετα στους πιστούς τη γλώσσα τους.
Η δυνατή προσευχή του έσωσε δύο φορές την πόλη του από φωτιά φέρνοντας βροχή, ενώ θεράπευσε πολλούς ασθενείς και ιδιαίτερα παράλυτους. Στη Ρουμανία ο άγιος Ιωσήφ ο Νέος είναι προστάτης των πυροσβεστών.
Όνομα: Ιωσήφ
Ετυμολογία: Από το εβραϊκό ρήμα יסף (γιασάπ) που σημαίνει προσθέτω ή αυξάνω και εκφράζει την επιθυμία / προσευχή να προστεθεί ένα μέλος στην οικογένεια, πάντα εννοώντας με ένα γιο.
Ανήκε στη μοναστική κοινότητα της Γαλλίας του 17ου αιώνα. Συνελλήφθη κατά τη γαλλική επανάσταση, αποκεφαλίστηκε και τάφηκε, μαζί με άλλους 1.297 ιερωμένους, μάρτυρες της Κομπιέν, το 1794 από τα δημοκρατικά στρατεύματα της επανάστασης.
Όνομα: Θηρεσία
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη 'θήρα'=κυνήγι και σημαίνει την κυνηγό.
17 Αυγούστου > Επανάληψη μνήμης αυτών των αγίων
Άγιοι Παύλος και Ιουλιανή και οι μαζί μ' αυτούς μαρτυρήσαντες Στρατόνικος, Κοδράτος και Ακάκιος οι δήμιοι
Όνομα: Ακάκιος
Ετυμολογία: Από το 'α' το στερητικό και το κακία και σημαίνει τον άκακο.
17 Αυγούστου > Άγιος Δημήτριος ο Μοναχός από τη Σαμαρίνα της Πίνδου
Όνομα: Δημήτριος
Ετυμολογία: Από το Δη (Γη) και μήτηρ ("μητέρα Γη") και σημαίνει "αυτός που ανήκει, ο αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα".
17 Αυγούστου > Άγιοι Στράτων, Φίλιππος, Ευτυχιανός και Κυπριανός
Ομάδα χριστιανών της Νικομήδειας που καθημερινά προσπαθούσαν να προσηλυτίσουν κόσμο στον χριστιανισμό. Συνελήφθησαν και αρνήθηκαν να σταματήσουν οπότε εκτελέστηκαν.
Όνομα: Ευτύχιος
Ετυμολογία: Από τα αρχαία Ελληνικά "ευ + τύχη" = καλότυχος
Ο Άγιος Παύλος και η Αγία Ιουλιανή ήταν αδέλφια και έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού (270 - 275 μ.Χ.). Συνελήφθηκαν, βασαν΄συηκαν και αποκεφαλίσθηκαν. Ενώ οι δήμιοι, Στρατόνικος, Κοδράτος και Ακάκιος, τους βασάνιζαν, θαύμασαν την ψυχική τους ανδρεία, ομολόγησαν τον Χριστό και αποκεφαλίστηκαν και αυτοί επί τόπου.
Όνομα: Κόδρος
Ετυμολογία: Αρχαίο Ελληνικό όνομα που προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη 'κυδρός'=ένδοξος. Η κατάληξη -άτος στο Κοδράτος σημαίνει του Κόδρου.
Ίσως να συγχέεται με τον Καλλίνικο.
Όνομα: Κορωνεύς
Ετυμολογία: Από την αρχαία Ελληνική λέξη κορώνη που σημαίνει καμπύλη, κορυφαία
17 Αυγούστου > Άγιοι Θύρσος, Λεύκιος, Κορωνάτος και η συνοδεία τους
Φαίνεται να υπάρχει κάποια σύγχιση με αυτούς που εορτάζονται στις 14 Δεκεμβρίου και το όνομα Καλλίνικος του τρίτου μάρτυρα να έγινε Κορωνάτος.
Όνομα: Λεύκιος
Ετυμολογία: Από το λευκός (άσπρος).
17 Αυγούστου > Μύρωνος ιερομάρτυρος
Ιερομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας
Όνομα: Μύρων
Ετυμολογία: Από το μύρον και σημαίνει "αυτός που αναδίδει ευχάριστη οσμή". Οι καταλήξεις -ίδης και -ιανός δηλώνουν ότι ανήκουν στον Μύρωνα..
17 Αυγούστου > Άγιοι Στράτων, Φίλιππος, Ευτυχιανός και Κυπριανός
Άγιοι Στράτων, Φίλιππος, Ευτυχιανός και Κυπριανός
Ο άγιος Φίλιππος με τους αγίους Στράτωνα, Ευτυχιανό και Κυπριανό ήταν κάτοικοι της Νικομήδειας και καθημερινά πήγαιναν στο αμφιθέατρο και συστηματικά δίδασκαν και κατηχούσαν ειδωλολάτρες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πολλοί ειδωλολάτρες να πιστέψουν στον Χριστό και το αμφιθέατρο σχεδόν άδειασε από θεατές άπρεπων θεαμάτων. Ο άρχοντας της Νικομήδειας παρατήρησε την αραίωση των θεατών, έμαθε την αίτια και διέταξε την άμεση σύλληψη των τεσσάρων Αγίων. Αυτοί δεν δίστασαν και μπροστά του να ομολογήσουν τον Χριστό και τα έργα που επιτελούσαν για την αγάπη Του. Εξοργισμένος ο άρχοντας διέταξε και τους βασάνισαν σκληρά και μετά τους έριξαν ζωντανούς στη φωτιά.
Όνομα: Φίλιππος
Ετυμολογία: Από τα ουσιαστικά φίλος και ίππος και σημαίνει "αυτός που αγαπά τα άλογα ή την ιππασία".
Ο Όσιος Αίγλων ήταν αναχωρητής, που έζησε ασκητικά και απεβίωσε ειρηνικά.
Όνομα: Αίγλων
Ετυμολογία: Από το επίθετο αγλαός και σημαίνει "ο λαμπερός, ο μεγαλοπρεπής".
Ο άγιος Μύρων μαρτύρησε όταν αυτοκράτωρ ήταν ο Δέκιος, το 250 μ.Χ. Γόνος πλούσιας οικογένειας,απαρνήθηκε τα εγκόσμια και η μεγάλη του αγάπη προς το Χριστό, έκανε το Μύρωνα να χειροτονηθεί ιερέας. Αφιερώθηκε, ολοκληρωτικά στο ποιμαντικό του καθήκον και δίδασκε, νουθετούσε και βοηθούσε το κάθε ένα μέλος του ποιμνίου του. Μεριμνούσε καθημερινά για τους φτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά. Ο έπαρχος Αχαΐας Αντίπατρος πήγε στον τόπο όπου λειτουργούσε ο Μύρων και συνέλαβε πολλούς χριστιανούς, για να εκβιάσει λοιπόν το Μύρωνα, να αλλαξοπιστήσει, έφερε μπροστά του το ποίμνιο του και του είπε ότι, αν αυτός αρνηθεί το Χριστό, θα τους αφήσει όλους ελεύθερους. Ο Μύρων μειδίασε και απάντησε: «Αν ήταν για τη σωτηρία των πνευματικών μου παιδιών, πρόθυμα θα έδινα τη ζωή μου. Τώρα όμως δεν πρόκειται γι' αυτό. Ας δώσουν λοιπόν οι ίδιοι απάντηση». Τότε όλοι μαζί φώναξαν: «Όχι. Μια ανθρώπινη ψυχή είναι ασύγκριτα πολυτιμότερη από μύρια σώματα και από τον κόσμο όλο. Ποιος λοιπόν από μας θέλει να δεχθεί, ώστε να χάσει την ψυχή του ο πνευματικός μας πατέρας, για να ζήσουν λίγο περισσότερο στον πρόσκαιρο αυτό κόσμο οι δικές μας σάρκες;». Ο έπαρχος, εξοργισμένος από αυτό βασάνισε με φρικτό τρόπο το Μύρωνα, τελικά τον αποκεφάλισε.
Όνομα: Μύρων
Ετυμολογία: Από το μύρον και σημαίνει "αυτός που αναδίδει ευχάριστη οσμή". Οι καταλήξεις -ίδης και -ιανός δηλώνουν ότι ανήκουν στον Μύρωνα..
Ρώσος μοναχος και θαυμάσιος εικονογράφος
Όνομα: Αλύπιος
Ετυμολογία: Αυτός που δεν λυπάται ή που δεν προκαλεί λύπη
17 Αυγούστου > Μνήμη του Αγίου
Υπήρξε δήμιος, ο οποίος τόσο ένιωσε τη φλόγα της αγάπης των θυμάτων του, που εισπήδησε στο μαρτύριο. Έτσι βαφτίστηκε με το ίδιο του το αίμα, πεθαίνοντας και ο ίδιος μάρτυρας.
Όνομα: Στρατόνικος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'στρατός' και 'νίκη' και εννοεί αυτόν που φέρνει τη νίκη στα στρατεύματα



©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία