Εορτές 23 Δεκεμβρίου: Αγαθοπόδη Άγιος Αγαθόπους που μαρτύρησε στην Κρήτη Άγιος Ευάρεστος Άγιος Ευνικιανός Άγιος Εύπορος Άγιος Ναούμ Άγιος Σχίνων Ευάρεστη Εύπορη Ναούμα Νήφουσα Όσιος Νήφων Επίσκοπος Κωνσταντιανής Ποντία Πόντιος Σχινέα
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγιά Σοφιά Άγιος Γελάσιος Άγιος Ζωτικός Άγιος Θεόδουλος Άγιος Σατουρνίνος Άγιος Χρυσογόνος Εύπορος Όσιος Βασιλειάδης Όσιος Νήφων Όσιος Παύλος Αρχιεπίσκοπος Νεοκαισαρείας Πομπίος
Λωτ ο Δίκαιος
Λώτος > Σημαντικά Πρόσωπα (2)
Ο Λωτ εγκαταλείπει τα Σόδομα με τις θυγατέρες του. Η γυναίκα του, που η μόνη αμαρτία της ήταν η γυναικεία περιέργεια, διακρίνεται σαν στήλη άλατος στο βάθος αριστερά.
Ο Λωτ ήταν γιος του Αρράν (Αράν) και ανιψιός του Αβραάμ. Αυτός, όπως και ο θείος του (Αβραάμ), είχε πλουτίσει και είχε αρκετά πρόβατα, βόδια και σκηνές, η περιοχή όμως δεν επαρκούσε για να κατοικήσουν μαζί με τον Αβραάμ, με αποτέλεσμα οι βοσκοί τους να μαλώνουν μεταξύ τους. Ο Αβραάμ για να μην υπάρχει διαμάχη είπε στο Λωτ να διαλέξει την περιοχή που ήθελε να εγκατασταθεί. Ο Λωτ διάλεξε την πιο εύφορη πεδιάδα που βρισκόταν στον ποταμό Ιορδάνη.

Κάποιο βράδυ δυο άγγελοι έφτασαν στα Σόδομα. Ο Λωτ τους φιλοξένησε, τους περιποιήθηκε και τους ετοίμασε το δείπνο. Πριν όμως κοιμηθούν, οι άντρες των Σοδόμων, νέοι και γέροι, περικύκλωσαν το σπίτι του φωνάζοντας του να τους βγάλει έξω για να τους απαυτώσουν. Ο Λωτ τους ζήτησε να μην τους κάνουν κανένα κακό, προσφέροντας τους σαν αντάλλαγμα τις δυο θυγατέρες του.

Επενέβησαν τότε οι δυο άγγελοι και τύφλωσαν όλους όσους ήταν απ' έξω, μικρούς και μεγάλους, έτσι που δεν μπορούσαν να βρουν την πόρτα του σπιτιού. Αμέσως μετά του είπαν οι άγγελοι να πάρει την οικογένεια του και να φύγει διότι θα κατάστρεφαν τα Σόδομα. Οι μόνοι που πείσθηκαν να τον ακολουθήσουν στη διαφυγή ήταν η γυναίκα του, Ιουδήθ, και οι δυο του κόρες.

Καθώς έφευγαν είπε ο ένας άγγελος στο Λωτ: «Φύγε και μην κοιτάξεις πίσω σου και μην σταθείς πουθενά σε όλη την περιοχή. Τρέξε να σωθείς στα βουνά, για να μην καταστραφείς». Η γυναίκα όμως του Λωτ παρέβη την προειδοποίησή του αγγέλου και κοίταξε πίσω για να δει τι συνέβαινε και αμέσως έγινε στήλη άλατος.

Έτσι ο Λωτ κατοίκησε στα βουνά σε μια σπηλιά μαζί με τις δύο κόρες του. Εκεί, οι κόρες του που είχαν στερηθεί την ανδρική συνεύρεση τον μέθυσαν δυο συνεχόμενες βραδιές και συνουσιάσθηκαν με τον πατέρα τους. Από αυτή την αιμομικτική, βδελυρή και βλάσφημη πράξη προέκυψαν δυο αγόρια.

Η μεγαλύτερη γέννησε γιο και τον ονόμασε Μωάβ, ο οποίος είναι ο γενάρχης της φυλής των Μωαβιτών και η μικρότερη τον Αμμών (Αμμάν), ο οποίος είναι ο γενάρχης της φυλής των Αμμωνιτών.

Ο Λώτ και οι θυγατέρες του Φραντσέσκο Χάγιεζ
Εορταστικές Ημερομηνίες
9 Οκτωβρίου Λωτ ο Δίκαιος Κύρια Εορτή
13 Δεκεμβρίου (15 Δεκεμβρίου 2024 - Κινητή Εορτή) Λωτ ο Δίκαιος © ΤΕΗ – Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία – ημέρα των προπατόρων της εκκλησίας
Πληροφορίες για το όνομα Λώτος
Ετυμολογία: Από το ρήμα λωτίζω=μαζεύω άνθη.
Έχουμε το φυτό 'λωτός' που γίνεται αναφορά στην Οδύσσεια του Ομήρου.Με αυτό το όνομα 'λωτός' έχουμε διάφορα φυτά που κατ’ αρχήν δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους. Έτσι έχουμε
1. Τον Ελληνικό, είδος τριφυλλιού που τάιζαν τα άλογα.
2. Τον Κυρηναϊκό, θάμνος της Αφρικής του οποίου ο καρπός χρησίμευε σαν τροφή ανθρώπων που ήταν γνωστοί σαν Λωτοφάγοι.
3. Τον Αιγυπτιακό, γνωστόν και σαν κρίνο του Νείλου
4. Τον θάμνο της Λιβύης, κελτίς η νότιος, με σκληρό μαύρο ξύλο με το οποίο κατασκεύαζαν ανδριάντες και αυλούς. Οι αρχαίοι ποιητές χρησιμοποιούσαν την φράση «Λίβυς λωτός» αντί τη λέξη αυλός.

Στα Εβραϊκά το όνομα Λωτ προέρχεται από το ρήμα לוט (λουτ), που σημαίνει καλύπτω.
Αντίστοιχο Γυναικείο: Λωτίς
Υποκοριστικά/Παρωνύμια: Άκης, Λοτ, Λωτ, Λωτάκης, Λωτούλης, Λωτός, Λώτος, Λωτίνος, Τάκης, Τίνος, Τούλης, Λωτίνος, Λωτός
Κατηγορία: Αρχαίο Ελληνικό Φυσιογενές Χριστιανικό
Υποκατηγορία: Άγιος/Αγία Εβραϊκό
Κατάλογος:
Λωΐς Λώτ Λωτίς
«
Λώτος
»
Μαβριανή Μαβριανός Μαγαζιώτισσα



Άλλα συνονόματα σημαντικά πρόσωπα
1
Ο Όσιος Λωτ ήταν ένας σοφός ασκητής της ερήμου, που απεβίωσε ειρηνικά. Αποφθέγματα του υπάρχουν στον «Παράδεισο των Πατέρων». Γράφει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: «Περί του Oσίου τούτου Λωτ γράφεται ...
Απολυτίκιο
©2024 names-n-gifts.com - Επικοινωνία