Εορτές 15 Ιανουαρίου: Αγία Ίτα Αγία Σεκουνδίνη Άγιος Κέολγουλφ Άγιος Πανσόφιος Πανσοφία
©ΤΕΗ - Τεκμαρτή Εορταστική Ημερομηνία: -
Άλλες Σημερινές Εορτές: Αγία Ελένη Άγιος Γεράσιμος ο Παλλαδάς Άγιος Δάναξ Άγιος Ελπίδιος Άγιος Κοσμάς ο Μελωδός επίσκοπος Μαϊουμά Όσιος Αλέξανδρος ο Ακοίμητος Όσιος Γαβριήλ του Λέσνοβο Όσιος Ιωάννης ο Καλυβίτης Όσιος Παύλος ο Θηβαίος Όσιος Πρόχορος
Εορτές 7 Σεπτεμβρίου 2024 <> 
Κύριες Εορτές
7 Σεπτεμβρίου > Άγιοι Εύοδος και Ονησιφόρος οι Απόστολοι
Ένας από τους 70 Αποστόλους Επίσκοπος Αντιοχείας, διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου.
Όνομα: Εύοδος
Ετυμολογία: Αρχαία Ελληνική επίκληση οδοιπόρων προς το Θεό (Εύοδε Παν…φαίνεται ότι προστάτης των οδοιπόρων, ταξιδευτών ήταν ο Θεός Παν) για να τους δώσει μια όσο το δυνατό πιο άνετη και ασφαλή πεζοπορία. Από το Αρχαίο Ευ= καλός και οδός=δρόμος.
Έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Πατρίδα του ήταν η Λυκαονία και σαν εθνικός ονομαζόταν Ταράσιος. Όταν βαπτίσθηκε χριστιανός, ονομάσθηκε Σώζων. Βοσκός στο επάγγελμα, προσπαθούσε να μιμείται την ημερότητα των προβάτων, που θαύμαζε πολύ. Πολλές φορές τον ενοχλούσαν και τον αδικούσαν οι άλλοι βοσκοί, αλλά αυτός πάντοτε στάθηκε πράος απέναντι τους. «Μου είναι ντροπή», έλεγε, «να γίνω κατώτερος από τα πρόβατα που βόσκουν». Μελετούσε με επιμέλεια την Αγία Γραφή, και όταν στην εξοχή συναντούσε ειδωλολάτρη, προσπαθούσε να τον κατηχήσει στο Χριστό. Κάποτε ο Σώζων πήγε στην Πομπηϊούπολη της Κιλικίας, όπου υπήρχε ένα χρυσό ειδωλολατρικό άγαλμα. Μόλις το είδε, η ψυχή του πράου Σώζοντα παροργίστηκε. Τότε, με θάρρος πολύ έσπασε το δεξί χέρι του χρυσού αγάλματος, το πούλησε και τα έσοδα διαμοίρασε στους φτωχούς. Ο έπαρχος Μαξιμιανός αναστατώθηκε και φυλάκισε πολλούς ανεύθυνους. Όταν το έμαθε αυτό ο Σώζων, παρουσιάστηκε στον έπαρχο και στις απειλές του με ήρεμο ύφος απάντησε ότι μέσα στο ναό το άγαλμα ήταν άχρηστο, ενώ έτσι ωφέλησε και κάποιους φτωχούς. Αμέσως τότε, αφού τον βασάνισαν φρικτά, τον έριξαν στη φωτιά, όπου ο πράος και ζηλωτής βοσκός απήλθε προς τον Κύριο.
Όνομα: Σώζων
Ετυμολογία: Αυτός που σώζει
Για χριστιανική ονομαστική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο γυναικείο
Όνομα: Εικάσιος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'εικάζω'=υποθέτω
7 Σεπτεμβρίου > Δεν βρήκαμε εορταστική ημερομηνία για την Αγία Ευοδία
Η Αγία Ευοδία ήταν συνεργάτρια του Αποστόλου Παύλου στην Εκκλησία των Φιλίππων. Την αποκαλεί συναθλήτρια στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Κι αυτό σημαίνει ότι η καλή αυτή διακόνισσα Ευοδία, από την ώρα που γνώρισε τη χριστιανική αλήθεια και έδωσε όλη της την καρδιά στο Χριστό, αφοσιώθηκε στην χριστιανική διδαχή, που αναγεννά και αγιάζει ψυχές. Ο ιδρυτής της Εκκλησίας των Φιλίππων Απόστολος Παύλος είχε λόγους να αναθέσει στην σεμνή αυτή ψυχή την ιερή αποστολή της χριστιανικής διδαχής. Στη διακονία όμως αυτή η Ευοδία αντιμετώπισε αναπόφευκτα κινδύνους πολλούς όπως από τους ανθρώπους που δεν συμπαθούσαν το χριστιανικό κήρυγμα. Μάλιστα κακοπάθησε στην διακονία αυτή της ιεραποστολής.
Όνομα: Ευοδία
Ετυμολογία: Αρχαία Ελληνική επίκληση οδοιπόρων προς το Θεό (Εύοδε Παν…φαίνεται ότι προστάτης των οδοιπόρων, ταξιδευτών ήταν ο Θεός Παν) για να τους δώσει μια όσο το δυνατό πιο άνετη και ασφαλή πεζοπορία. Από το Αρχαίο Ευ= καλός και οδός=δρόμος.
Γνωστή και ως Εικασία, Ικασία, Κασία και Κασσία.
Βυζαντινή ποιήτρια και μελωδός του 9ου μ.Χ., αιώνα που συνδύαζε τη σωματική ομορφιά με την εξυπνάδα. Έγραψε το γνωστό τροπάριο που φέρει το όνομά της.

Όταν συγκεντρώθηκαν οι πιο όμορφες κοπέλες για να διαλέξει ο Θεόφιλος αυτοκράτειρα και σύζυγο εντυπωσιάστηκε από την Εικασία την οποία πλησίασε για της δώσει το χρυσό μήλο και της είπε το περίφημο "διά γυναικός ερρύη τα φαύλα" (από την γυναίκα προέρχονται τα κακά). Στο οποίο αυτή με γλυκύτητα απάντησε "αλλά και διά γυναικός πηγάζει τα κρείττονα", (αλλά και από την γυναίκα προέρχονται τα καλύτερα).
Αμέσως ο Θεόφιλος άλλαξε γνώμη και πορεία κι έδωσε το χρυσό μήλο στην Θεοδώρα.

Απογοητευμένη η Εικασία, έκτισε μία μονή στην οποία έδωσε τ' όνομα της όπου κλείσθηκε κι άρχισε να γράφει εκκλησιαστικούς κανόνες, βιβλία και τροπάρια. Το πιο γνωστό βεβαίως είναι το τροπάριο της Κασσιανής ή Κασσίας.
Όνομα: Κασσιανή
Ετυμολογία: Από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα 'εικάζω'=υποθέτω
Για χριστιανική ονομαστική εορτή πηγαίνετε στο αντίστοιχο ανδρικό
Όνομα: Σώζουσα
Ετυμολογία: Αυτή που σώζει
Εορτές ©ΤΕΗ
-
Άλλες Εορτές
Έζησε επί βασιλείας Ανδριανού. Μετά τον θάνατο του πατέρα του βαπτίστηκε χριστιανός και αμέσως άρχισε να προσπαθεί να προσηλυτίσει κόσμο στον χριστιανισμό. Τον κατήγγειλαν και αρνήθηκε να σταματήσει οπότε αποκεφαλίστηκε.
Όνομα: Ευψύχιος
Ετυμολογία: Από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις 'ευ' και 'ψυχή' και σημαίνει τον ψυχωμένο και θαρραλέο.
Αρχιεπίσκοπος Νοβογορδίας από 1162 μ.Χ. μέχρι 1186 μ.Χ.
Όνομα: Ιωάννης
Ετυμολογία: Εξελληνισμένο Εβραϊκό όνομα από το (יה) ΄για’, ένα από τα Εβραϊκά ονόματα του Θεού και το (חנן), ‘χανάν = δώρο και σημαίνει δώρο του Θεού. Το αντίστοιχο του στα Ελληνικά είναι το Θεόδωρος.
7 Σεπτεμβρίου > Άγιοι Εύοδος και Ονησιφόρος οι Απόστολοι
Αγιος Ονησίφορος
Ένας από τους 70 Αποστόλους Επίσκοπος Κολοφώνος, συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου,
Όνομα: Ονησίφορος
Ετυμολογία: Από το αρχαίο ελληνικό 'όνησις' που σημαίνει 'ωφέλεια' και το ‘φέρω’ και σημαίνει αυτόν που φέρει ωφέλεια, τον ωφέλιμο.
Ο Άγιος Σώζων είναι ένας τοπικός Άγιος της Πάφου και μάρτυρας της Κυπριακής Εκκλησίας, που όμως αγνοείται από τους συναξαριστές. Τον αναφέρει ο μεσαιωνικός χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς. Ασκητεψε σε σπήλαιο κοντά στο χωριό Ασπρογιά της επαρχίας Πάφου που φέρει το όνομα «σπήλιος τ΄αή Σώζοντα». Το σπήλαιο είναι πολύ μεγάλο, αλλά μέσα σήμερα δεν υπάρχει τίποτα αφού έχει σταματήσει να είναι λατρευτικός χώρος. Λέγεται ότι στα παλιά χρόνια μέσα από το σπήλαιο πήγαζε νερό το οποίο εξέρχετο από το στόμιο του και εθεωρείτο αγίασμα. Κατά την επιτόπια παράδοση το αγίασμα του Αγίου Σώζοντος θεραπεύει τα μιμίθκια (εξανθήματα). Όμως σήμερα δεν υπάρχει καμιά ένδειξη νερού εκεί. Νερό πηγάζει από πολύ μικρότερο σπήλαιο το οποίο βρίσκεται μέσα στην κοίτη του ποταμού, πιο κάτω από το μεγάλο σπήλαιο. Στην περιοχή που μαρτύρησε ο Άγιος, απέναντι από το σπήλαιο και το ποτάμι, κτίστηκε αργότερα εκκλησία όπου εφυλάγοντο τα οστά του μάρτυρα που εθεωρείτο θαυματουργός. Τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Σώζοντος στην Ασπρογιά υπάρχουν μέχρι σήμερα. Η εικόνα του Αγίου σώζεται στη Μονή Χρυσορρογιάτισσας.
Όνομα: Σώζων
Ετυμολογία: Αυτός που σώζει
Όνομα: Πέτρος
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό πέτρα (βράχος) και σημαίνει "ο ακλόνητος". Το όνομα Πέτρος είναι μετάφραση του Αραμαϊκού 'Κηφά' που ήταν το πραγματικό όνομα του Απόστολου Πέτρου. Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν τα ονόματα Πετραίος (Κένταυρος) και Πετραία (Ωκεανίδα νύμφη).
Δεν βρήκαμε άλλες πληροφορίες
Όνομα: Σεραπίων
Ετυμολογία: Από το όνομα του Ελληνο-αιγυπτίου θεού Σάραπη ή Σέραπη που ήταν κατά κάποιο τρόπο, εξελληνισμένη μορφή του Όσιρι.



©2025 names-n-gifts.com - Επικοινωνία